Како направити дијету лактирајуће краве Краве

Одмах након порода, краве почињу период лактације. Његово трајање је 270-300 дана. У овом тренутку, важно је правилно хранити животињу тако да је принос млека увек висок.

Крава даје млеко 300 дана након тељења

О лактацији

Трајање лактације

Производња млијека код крава је неуједначена.Одмах након тељења, принос млека се повећава, што за месец дана достиже максимум . Али такође се дешава да се максимално млеко добије у другом или трећем месецу лактације. Конвенционално, цео период лактације је подељен на 3 дела:

 1. Новотелност и скидање.

Траје 80-100 дана.

 1. Највиша продуктивност.
 2. Рецесија.

Лактација се може скратити и ако траје мање од 200 дана, или издужена, која траје више од 300 дана. И то, и још једна могућност - довести до смањења приноса за 15%, тако да је боље придржавати се норме. Осим тога, продужена лактација спречава рађање здравог потомства. Сухи период, који траје 45-60 дана, такође је користан.

Да бисте добили здраво потомство, морате узети паузе у лактацији

Храњење у различитим периодима лактације

И период

Уравнотежена исхрана код овацаје важно.Тада крава почиње да производи млеко после тељења, а до 4. и 10. недеље достигне се врхунац продуктивности.У овом тренутку, она даје скоро половину укупног приноса млека годишње - 40 -45%.Зато животињама треба више протеина и енергије.Ако га упоредите са животињом која не лактира, потребно јој је 1,5-2 пута више од тога, ако је принос 20-30 кг.

Често краве не добијају од хране потребну енергију, нарочито високо продуктивну, јер им недостаје иста која долази из исхране.

Зато животиње морају да користе резерве ткива, одложене резерве масти и протеина.Због тога долази до производње млијека, али краве саме губе 0,5–1 кг дневно.

Све ово утиче на здравље: смањује накнадну продуктивност, омета способност репродукције потомства итд.Због тога је важно дати храну богату енергијом када се свуче:

 • концентрати;
 • суплементи масти;
 • трава;
 • ​​
 • сечење;
 • усјеви коријена и гомоља.

На 12-14 недеља, свеже краве могу јести онолико хране колико им је потребно за синтезу млека.Од сада, престају да губе на тежини.

Жито на гомоль, вклучително кромпир, може да бъдат в период И

период ИИ

По достигнување на врхуната продуктивност, количина млека се постепено смањује.То не зависи од исхране краве. Каква год храна животиња добила, количина млека недељно ће се смањити за 2,5%. Али то не значи да у овом тренутку крава може бити лоше храњена.Дијета садржи све супстанце које су му потребне.Ово је толико важно јер крављи фетус расте у овом тренутку.Осим тога, добија оне килограме које је изгубила у првом периоду.

ИИИ период

Поавитса в 6 месеци.У овом тренутку има мало млека, главна ствар је трудноћа краве.Животиња такође добија добру исхрану, која улази у раст тела.Она добија ту тежину, изгубила се након тељења.Важно је и то што се њен плод узгаја, али је потребно само 2-3 мјесеца до тељења, тако да се исхрана мора размотрити и уравнотежити.

Састав хране током лактације

Сува материја

Као што је горе наведено, животиња након тељења треба да добије дијету која би дала максималну енергију.Носилац ове енергије је сува материја.Кравама кравама потребно је 2,8 -3,2 кг ове супстанце на 100 кг, а онима који дају пуно млека потребно је 3,5 -3,8 кг, понекад и више.

Да би се побољшала лактација одмах након тељења, у исхрану треба увести суву храну

Треба обратити пажњу на храњење када се храни, одмах након тељења.У овом тренутку сува храна треба да обезбеди максималну количину енергије која им је потребна.Често се то постиже угљеним хидратима, који чине 40-80%.

Важно је да у сувој храни има много масти.Ако недостаје, продуктивност ће значајно пасти.

Протеини

Добијају протеине из сточне хране.Извори протеина се лако могу одцијепити (количина такве хране је 40-50%) и тешко се раздвајају (количина хране је 50-60%).Феед мора да садржи и први идруго зато протеини из лако хидролизованих протеина нису довољни за стварање млека ако нису ниско продуктивни (5-7 кг млека дневно). Сва храна је подељена у 3 групе према степену раздвајања:

Група И - одвојивост 71–90%:

 • годишњи усјеви: зоб, раж, сунцокрет, репица итд.;
 • житарице и махунарке;
 • сијена и силажа од кукуруза или махунарки и житарица;
 • зрно: јечам, пшеница, зоб, грашак;
 • репа за исхрану;
 • Оброк: уљана репица, памук или сунцокрет.

Група И - одвојивост 51-70%:

 • трава житарица трећег циклуса крварења;
 • трава сено;
 • трава;
 • махунасто брашно;
 • пшеничне мекиње;
 • сојино брашно;
 • торта: лан, сунцокрет.

Група ИИИ - дељење 30-50%:

 • кукуруз, кукуруз;
 • кукурузни глутен;
 • сечење траве
 • слом од зоби и јечма;
 • рибље брашно;
 • пулпа репе.

Цветоваа репа от трек группа

Витамини и минерали

Минерали

Исхрана крава у лактацији, посебно након телења, састоји се тако да садржи довољно минерала и витамина. Најважнији, есенцијални макронутријенти: калцијум, фосфор, магнезијум, калијум, сумпор и со. Елементи у траговима нису мање важни: гвожђе, бакар, цинк, кобалт, манган, јод.У сточној храни не постоји увек довољна количина минералних супстанци, стога их треба допунити.Најважнији елемент јефосфор.Да би га добили, у исхрани крава спадају дикалцијум фосфат, диамонијум фосфат.Ако немате довољно калцијума, потребно вам је коштано брашно, кречњак, креда, итд. Ако дијета нема довољно минерала, животиње се разболе.

Витамини

Њена дијета треба да садржи све витамине, али посебно потребне - то су витамини А, Д и Е.

Они нужно долазе са храном.Потреба за другим витаминима није толико јака, јерсинтетизирају се у тијелу краве.Код храњења само силажом, краве често развијају хиповитаминозу А. Ако одаберете такву исхрану, требате добити 15-20% више каротена.Ако се краве држе само у шталама, без организовања шетњи, смањује се биосинтеза витамина Д. Да би га користило тело, калциј и фосфор би требало да буду довољни.Ако је животиња искусила стрес, крава треба више витамина.

Ходање на отвореном помаже крављем телу да синтетизује витамин Д

Како се храни краве

Како организовати храњење крава у лактацији код куће?Коју храну је боље дати након тељења?Пожељно је диверзификовати исхрану и дати храну само високом квалитетом.

 1. Груба храна.

Без зиме се не може без њих.Ово је сено и силажа.Сијено је доказани извор многих витамина, посебно витамина Д. Садржи много протеина, минерала и других корисних супстанци.Да би се крава повредила, родити јаке, одрживе телад, потребно вам је најмање 6-8 кг махунарки или сјемена житарица.

 1. Конзервирана храна.

Краве са жељом да једу силажу, посебно ако су добре квалитете. Али може бити и другачија, све зависи од начина припреме и састава силоса. Садржи много каротена, али се слабо претвара у витамин А, па се овај витамин додаје.

То је кисела храна, не садржи шећер, у њој има мало шкроба.

Још једна конзервирана храна, сјенажа, такође се користи за исхрану крава, није тако кисела.

У поређењу са силажом, сјенажа има мању киселост

 1. Коренско поврће.

Краве су сретне што их једу. Коренско поврће доприноси производњи млека, јача здравље.

 1. Трава

Лети крава проводе вријеме на пашњацима. Трава је енергетски производ са много протеина и витамина. Има добар ефекат на продуктивност.

 1. Храна за угљене хидрате.

Повећајте количину енергије. Ово је зрно и пулпа.

  \ т
 1. Протеинска храна.

Укључено у исхрану због протеина: пасуљ, колач итд.

 1. Концентрисана храна: мешана храна

Ако се исхрана састојала од лоших основних намирница или их је било мало, онда се велике количине концентриране хране обогаћене витаминима и минералима морају користити у великим количинама. Нахраните сирову и гранулирану храну.

Хранидба животиња у различитим регионима може бити различита, у зависности од доступности хране.

Ако је исхрана исправна, животиње ће дати пуно млека. Постоји много врстахрањење Међутим, неки од начина исхране, као што је силажа, сматрају се задовољавајућим само ако се животиње љети доведу на пашу. У супротном, могу постојати проблеми са метаболизмом, здрављем телади. Због тога је неопходно диверзификовати исхрану, укључујући гомоље или корење.