Како нахранити афричког ноја ној

Појављује се све више фарми на којима се узгајају велики афрички нојеви. Постоје огромне птице, са егзотичним месом и великим укусним јајима, и на приватним фармама. Пре него што добијете нојеве, морате знати шта једу: њихову нормалну исхрану, која зависи од структуре тела и одлика које разликују њихов пробавни систем.

Ној - егзотична птица, којој је потребна посебна дијета

Како структура птице утиче на њену исхрану?

Нојеви имају посебан систем за варење - другачије од било које живине.

 1. Они немају гушавост, тако да су у стању брзо пробавити грубу храну, што објашњава појаву следећих разлика.
 2. Присуство снажног стомака.
 3. Продужавање задњег дијела цријева, због којег птице примају велику количину влакана и уклањају много микрофлорегрубо биљно влакно.

Многи стручњаци су увјерени да је ној биљојед птица и једе само траву, али није.Они су птице свеједа, једнако конзумирају разне биљне и животињске хране.Ако птице виде да има пуно зелене хране, оне се углавном хране травама, лишћем, сјеменкама и коријењем.

Мали инсекти постају њихова деликатеса, такође једу рептиле.

Нојеви се узгајају из земље и једу све што пожеле

Нојеви у природном станишту

Стаништевелики перути је афричка савана са својим дугим равницама, на којима је пуно свежег зеленила и лишћа младих младица, које представљају одличну храну за нојеве.Многе различите биљоједи тамо пасе.Прехрана нојева у дивљини је пашњак.

Због способности да се дуго не пије, птице се често гнијезде у полусушним пустињским подручјима, гдје се хране различитим сјеменкама, коријењем и гранама које расту на жбуњу.

Лоше зелене замењују мали инсекти, гмизавци и глодари.Одрасли ној треба да поједе до 4 кг хране дневно да би могао дуго да трчи и троши велике количине енергије.

Диви ној поједе 4 кг хране дневно

Исхрана нојева која живе на фарми или на приватном имању

Држање птица код кућене мијењају дијете.Шта јестиНојеви, који су у природном окружењу, хране се и живе у заточеништву. На фарми, птице се крећу мање, користећи мање енергије, тако да једу мање хране. Њихова главна храна су разне врсте зеленила - трава и лишће биљака.

Зими се њихова исхрана састоји од сијена, у које се додају различите концентриране хране и житарице.Власници птицама дају листове купуса, врхове репе, диверсифицирају исхрану корјенастим поврћем - репом и мрквом, јабукама и тиквицама. Избирљиве птице једу столни отпад.

Врхови репе су погодни за исхрану нојева

Савјети за пољопривреднике и приватне власнике који се баве узгојем нојева

За узгој нојева треба посветити много пажње храни. Пружајући младим птицама нормалну исхрану, можете бити сигурни у њихов добар раст и правилан развој, као и продуктивност жена. Најбоље је нахранити афричке дивове луцерку, која им се зими храни у облику сијена, ау љетним мјесецима - свјежим, са мијешаним хранивима. Једној одраслој особи дан је један и по килограм.

Постоји неколико система храњења.

 1. Интензивна, у којој се зеленило допуњује житарицама и махунаркама, минералном и витаминском храном у количинама које се односе на продуктивност птица.
 2. Полу интензивно.
 3. Нормализован.
 4. Опсежна, на којој се заснива исхрана луцерке, траве и сточне хране, коју једе ној.

Горе описане методеусловно.Развијене су узимајући у обзир принцип аналогије са другим врстама живине. Такође узима у обзир:

 • Локација фарме или приватног газдинства.
 • Услови за задржавање птица.
 • Како се користе.
 • Која је година достигнута.
 • Колико тежи.

Прехрана ноја зависи од климатске зоне у којој се налази фарма

Храњење нојева код куће

Лети

Птице већину времена проводе на пашњацима, хранећи се пашњацима. Сваког дана би требало да једу један и по килограм комплексне хране из посебних хранилица.Да би напунили протеине птица у телу, они их хране храном додавањем лупине, соје, оброка и уљане погаче, који се боље апсорбују заједно са аминокиселинама које се конзумирају у облику здробљене креде и шкољки, коштаног брашна, љуске јаја и мекиња.

У јесенско-зимском периоду

Потребни су витамински додаци, који су укључени у зимску исхрану птица, а то су трава, сено луцерке и силажа.

Вклучение на птици в хранение птиц

 • Зелена храна, съдържаси трава, листи и повра.
 • Зрна - овас, јечам, соја, кукурузни клипа.
 • Протеинска храна у колачима, оброку, коштаном брашну, пекарском квасцу.
 • Сушена луцерка, трава, соја, силажа.

Соја је важан део исхране нојева

Шта треба да знате о исхрани нојева

Главни услов за брз раст и добру продуктивност птицајерационално храњење:

 • Житарице се служе у облику дертија.
 • Протеинска живина једе у пажљиво уситњеном стању - брашно са поврћем и корјенастим поврћем.
 • Мали каменчићи и шљунак уливају се у посебан канал.
 • Вода за пиће треба да буде чиста и свежа.

Ној треба да добије храну која може да побољша њено здравље, повећа брзину това и повећа њену продуктивност.

Карактеристике храњења пилића

Уз неправилну расподјелу крмног биља, нојеви могу расти са несразмјерним удовима, постајући искривљени и неспособни да у потпуности живе. У првим шетњама пилићима се допушта вода и храна, која је мјешавина малог, смрвљеног до 1 цм, комада лишћа или дјетелине, те протеинске хране.

Да би се добила протеина у телу, кокоши се додају у исхрану скуте са куваним јајима.

За пилиће у доби од 1-3 мјесеца, 12% влакана и 18% протеина се додају у храну за животиње. Поред ових адитива, гњездарица загрева зелену траву у топлој сезони и једе брашно са силажом у јесенско-зимском периоду. За добро варење, мали каменчићи су потребни да помогну уситњавање хране. Три недеље бебе треба да једу камење да не умру када једу тешке зеље.