Како код куће организовати храњење свиња без крмаче Свиње

Свиње, као и друге животиње, осјећају се удобно поред своје мајке.Али, пре или касније, они ће морати да буду одвојени.Како их правилно прехранити у овом кључном тренутку, како смањити стрес, што је природно?Или се понекад деси да прасад остане без крмаче код куће.Како им помоћи?

Пре или касније, прасад треба одузети од крмаче

Храњење свиња без крмаче

Шта урадити ако крмача не може сама да се храни свињама?Разлози због којих су бебе остали без мајчиног млијека, много.

Зашто су прасади остали без мајке

 1. Има превише свиња.

Ово је најчешћа ситуација.У овом случају, проценат преживљавања код деце је висок, јеруз правилно храњење, не умиру.

 1. Свинина нема млеко или има премало млека.
 2. Крмача је умрла након порода.

Ако постоји таква прилика, онда барем прва 3 дана прасади треба дати колострум.Много је корисније од крављег млека, има много протеина.Поред тога, тело прасади апсорбује колострум за 100%. ЗаједноСа млеком за крмаче, беба такође добија неопходан имунитет.Зато не треба одустати од крмача, чак и ако има много свиња, а она има мало млека. Можете се измјењивати и пустити младунчад мајци, а преостале да нахране смјесе.Важно је да одојци добију свој дио колострума у ​​првим сатима након рођења.Тада ће се повећати стопа преживљавања.Ако одмах након рођења не добију мајчино млеко, онда ће многе свиње на крају умрети, тешко их је расти.

Да би се повећала стопа преживљавања, прасад мора бити снабдевена мајчиним млеком у првим данима живота

Како заменити колострум

Али ако је крмача умрла илинема млека, младунци ће морати да се преносе на вештачко храњење, тј.храну са заменом за колострум.Иста смеша храни оне свиње које немају довољно млека.Рецепти за замену за колострум.

Хранилице одојчади могу се организовати као обична бочица са брадавицом и уз помоћ посебног уређаја (ако их има много).

Да би се смеша припремила код куће, узмите 1 литру обичног млека и додајте следеће састојке:

 • прокухану воду (30 мл);
 • гранулисан шећер (2 г);
 • 1 тестис;
 • витамини А и Д (смеша, однос 2: 1) - 1 мл;
 • 10 мл 1% раствора гвожђе сулфата;
 • или биомитин (1,01 г), или биовестин (0,04 г);
 • 2,5 г амино пептида.

Ако не можете пронаћи све састојке, можете направити другу замену за колострум.За њукување у 1 литру млека,

 • 15 г рибљег уља;
 • 10 г соли (1 чајна жличка);
 • 25 г гранулисаног шећера (једна кашика);
 • 4 тестиса.

Пре него што нахраните бебе, темељно помешајте све састојке и загрејте млеко на 37-39 степени, а затим их нахраните.Немојте давати пуно млека одједном.Боље је почети са 50 г и постепено повећавати.Прехрана је опасна, јерТешко им је да апсорбују млеко које није мајчино млеко. Потребно је хранити прасад сваких 1,5 сата, тј.16 пута дневно.Вештачко храњење се не може поредити са мајчиним млеком, али ово је једини излаз у овој ситуацији.

Свиње треба дати топло млијеко

Како се хране свиње које су биле рано одбијене

У неким фармама свиње се узимају рано од крмача,а затим пребачен у вештачко храњење - у доби од 5-6 недеља.Како да нахранимо ову децу код куће?Пре него што их узму од мајке, пазите да теже најмање 8-10 кг.Чак и ако крмаче нису у близини, прасад треба држати у истој машини најмање 2 седмице.Важно је пратити температуру (18-22 ° Ц), заштитити их од пропуха.

Дигестија у прасади

Дигестија бебе се разликује од варења одрасле особе.Код свиња, желучани сок се може ослободити у било које време, а код прасади, тек након што почну да једу, не само током дана, већ и ноћу.

Састав желучаног сока код беба је различит.Не садржи скоро никакву хлороводоничну киселину, јер им је тешко пробавити млечне протеине.

Поред тога, управо та киселина убија бактерије које могу ући у желудац кроз храну или воду.Дакле, новорођенчад је тако слаба.Хлороводонична киселина почиње да се јавља када бебе наврше 20-25 дана, а за 3 месеца њихов број се значајно повећава.

Након 3 месеца, стомак прасади добија довољну стабилност за храну за одрасле

Како се храни

Храњење одојчади прасади производи што је више могућечешће како би се појачало излучивање желучаног сока.Препоручљиво је да их одмах научите мешавини концентрата.Већ од петог дана бебе се уче да се хране.Храњење се даје мало, потребно их је променити.

Чим су прасади одузета од крмаче, количина хране је смањена за скоро трећину (20-30%), а затим повећана у наредних 9-10 дана.Ако занемарите ово правило, млади ће преплавити дигестивни тракт, доћи ће до додатног оптерећења, што ће довести до споријег раста свиња или њихове смрти.

У овом узрасту се хране:

 • 0.5 -1 л обрнути;
 • 0,7–0,8 кг млека + рибље уље (или витамини А и Д).

Хранидба прасади

Ако желите одгајати свиње код куће, чување прасади са мајком све време неће радити чим бебе одрасту, држе се одвојено.Раздвајање се одвија у доби од 2-4 мјесеца.Када одузмете бебе од мајке, главни задатак је да све свиње држите код куће и да постигнете добитке до 40-50 кг за 4 месеца.Ако на 2 месеца свиња тежи 16-20 кг, онда за 120 данатреба повећати тежину за 25-23 пута, што је могуће само уз правилно и уравнотежено храњење.

Свиње од четири месеца треба да теже око 50 кг

Храњење млеком

Прасад се тешко раздвајају од материце, пропуштају је, брину се.Стога, у то време, они често одбијају да једу и изгубе тежину.Да би се овај период успјешно превазишао, неке фарме постепено мијењају исхрану прасади.Дакле, млади, чак и док су у близини крмаче, хране се крављим млијеком.Онда настављају да га дају, док се деца навикавају на нову храну.

Ако, међутим, нагло престанете да храните млеко, то ће утицати на њихов раст, тежину, умиру слабе животиње.

Храњење прасади са одлеђеним млеком је добро за њихово здравље.Али није потребно користити млеко, већ је боље дати кисело млеко.Једно младунце треба попити 1-1,5 литара млека или киселог млека дневно.Таква дијета им помаже да добију на тежини.Уместо млека, фарме користе отпад од маслоделе - бућкање.

Млеко и јогурт су основа за одбитак

Други производи за исхрану

Свиње - одгајачи се хране не само млеком, већ и другом храном. Препоручљиво је да их научите чак и док су у крмачи. Онда касније постају бољи од оних који су пробали ову храну након одвајања од мајке.У исхрани:

 • пробављиви протеини - 120-130 г на 1 кг хране;
 • калцијум - 9 г;
 • фосфор - 6 г;
 • со - 5-6 г.

Хранително съдържа:

 1. Концентрати: јечам, кукуруз, зоб, грашак, просо, соја, мекиње, квасац, оброк итд.
 2. Храна за животиње (око 5-10% исхране): млеко, месо и коштано брашно, рибље брашно.
 3. Коренске биљке или гомољи: кромпир, мрква, репа, шећерна репа, бундеве.

Прасима се може дати репа пре одбијања од крмаче

.свеж ваздух, хранити их може бити пун, гојазност није опасна.

] 149) 10-15 г.
Врста хране Количина (по дану по глави) или у%
сено детелине и луцерне118]0.15 кг за 2-3 месеца и 0.2-0.4 - за 3-4 месеца
овас 60%122]
барлеи 50%
грашка, грашка, сочива 39%
пшеничне мекиње 30%
уљани колачи 20%
фисх меал 10%
масо и коштано объем 7%
иеаст) 10%
Обработка на минерали (кречен или креда) 20-30 г
Сол

Провреннаиа смеша која се даје заједно са зелене траве: зоб (35%) + грашак (20%), јечам (20%) + пшеничне мекиње (10%) + сунцокрет уљана погача (10%) + рибље брашно (5%).

Храњење прасади на одбићу до 4 месеца се врши 4 пута дневно, у исто време, у редовним интервалима.Храна за зрно се прво здробљује, што им помаже да лакше пробаве.Сочна и зелена храна направљена у формимасх.Лако се кувају код куће.Кромпир се кува, корен прво трља, а затим ситно сече сирово.