Како изградити кокошку пилетину? Пилићи

Основа успјешног узгоја птица је њихово правилно одржавање. Да би се то урадило, важно је правилно опремити кућиште за пилиће. Главни задатак ове структуре није само сигурност стоке, већ и повећање продуктивности. Зато, пре него што направите кавез за псе, урадите сам, проучите све захтеве за ову зграду.

Летни кавез за кокошке

Типови кућишта

Све варијанте конструкција ограђених простора су подељене по неколико критеријума:

  • Мобилност. Тако се издвајају стационарна, преносива и мобилна кавез за птице.
  • Преносиви и мобилни типови кокоши су погодни за шетњу малим бројем пилића. Такви дизајни омогућавају птицама да добију сталан приступ свежој трави. У случају да су пилићи већ ископали сву траву, кавез се пресели на нову локацију са густом травом. Мобилни авијар - побољшана верзија преносивог, јер због постојећих точкова обезбеђује већу покретљивост. Такве конструкције бирају перадари који преферирају летње птице. Ако је приоритет фармера током целе године, треба да изаберете стационарни кавез (кокошињац). Упркос чињеници да не постоји такав индикатор као мобилност, ова кућа има још неколико предности: темељитостзграде, могућност постављања више птица.
  • Начин инсталације.Према овом критеријуму издвајају се висеће и приземне конструкције.Основа висећег кућишта су носачи, који искључују контакт са земљом и обезбеђују већу заштиту од предатора.Могуће је повећати степен сигурности земаљског кавеза властитим рукама на рачун бетонске подлоге.

Пилетина у ограђеном простору

Израчунавање величине кућишта

Прије изградње ограђеног простора, одредите његову површину властитим рукама.Занемаривање препорука за израчунавање површине куће узрокује смањење продуктивности кокоши несилица и смањење раста меса пасмина пилића, јернедостатак слободног простора доводи до напрезања и могућег ломљења током храњења.При одређивању површине ограде треба имати у виду да је грађевинска површина од 14 м2.(7к2 м) ће осигурати удобно одржавање 10 одраслих особа.

Избор места за кавез за птице

За шетњу пилића на свежем ваздуху, треба обратити пажњу на избор места где планирате да направите кавез за птице.Недостатак сунчеве светлости изазива развој рахитиса, али прскање узрокује оштећење пилића.Мобилна кућишта се увек могу померати у зависности од степена покривености.

Препоручује се изградња стационарне кавез за птице на источној страни, поштојутарње сунце ће учинити витамин Д неопходним за птице и неће бити превише вруће.

Није потребно смјестити живинарске куће на мјестима гдје људи често пролазе (уз ограду, сеоске стазе, итд.).Који стресдоживљава пилиће, сигурно ће утицати на њихову продуктивност. Због тога је најтишање и скровитије место на градилишту идеално за ограду.

Обавезан услов за удобно кретање пилића је присуство траве која стално расте. Стога, вреди изабрати најзеленије површине или посадити тло након изградње. Али то је непожељна предебела вегетација, која ће блокирати пилиће приступ неопходној сунчевој светлости.

Пилићи требају приступ сунцу

У случају велике количине падавина, мобилне авијарне се крећу на суво мјесто. Са стационарним кокошињцем, не постоји таква могућност, па би требало да се побринете да нађете суво место за кућу. Најбоља опција - локација кокошињца на брду. Ако ова опција није могућа, онда морате самостално направити мали "брежуљак" од цигле, шљунка или камена. Искусни пољопривредници праве дренажу око зграде - због тога ископавају мали ров за одвод.

Избор материјала

У зависности од врсте одабране конструкције, утврђују се потребни материјали.

Да би се мобилна авијарна учинила довољном за куповину:

  • поцинковане ролне;
  • метални углови;
  • дрвене даске;
  • затварачи;
  • материјал за спајање (жице или специјалне везице).

За стационарну кооперацију, додатни материјал је потребан за темељ, главне зидове и кровиште. У квалитетукровни материјали који се користе за гвоздене, шкриљне, кровне материјале итд. Потребна је куповина изолације или гријача.

Месх енцлосуре

Инсталација кућишта

Начин његове инсталације директно зависи од изабраног типа конструкције.За преносно кућиште, довољно је направити метални оквир углова и покривање решетке. Затегните мрежицу ​​на врху и направите додатак од 20 центиметара. Да би се спријечиле појаве пукотина и рупа, мрежасте плоче се преклапају. За практичност премјештања кућишта на оквир причвршћене ручке.

За модернизацију мобилног кавеза у мобилном телефону властитим рукама, довољно је спојити точак са постојећим дизајном. Покретна кућишта треба да буду опремљена шупама под којима пилићи могу да се скривају од падавина или од сунца.

Више времена и новца ће захтијевати изградњу стационарне перадарске куће. Прво, они попуњавају темељ и граде зидове. Чврстоћа зидова се постиже употребом цигле или блока од пепела. Али вреди размотрити да ови материјали имају високу топлотну дисипацију, тако да ће у хладној сезони у кооперацији бити потребно додатно грејање. Најудобнија у смислу микроклиматске просторије за птице је грађена од глине, која омета сламу. У кући, грађеној од адобе, у лето је пријатна хладноћа, а зими ће бити довољно топло.

Након постављања темеља и зидова потребно је направити кров.Да би се избегло цурење кровапотребно је покрити кров слојем хидроизолационог материјала.Препоручује се кровни кров - овај дизајн спречава накупљање падавина, тако да ће притисак на крову бити мањи.Онда попуните под.Као премаз допуштено је изливање бетона или глинени под.Неки фармери праве дрвени под: покривају под камењем или циглом, а на врху покривају дрвеним даскама, претходно обрађеним катраном.Дозвољена је и изградња земљаног пода.Без обзира на врсту пода, обавезно је прекријте смећем.Најчешћа верзија легла - од пиљевине.Можете уредити легло песка или насјецкану сламу.

Вентилација кавеза на отвореном је потребна и зими и љети

За вентилацију, потребно је имати прозоре са вентилационим отворима и вентилацијским отворима.Прозори би требали бити смјештени на јужној страни, што ће осигурати максимално продирање сунчеве свјетлости.Љети, прозори кокошињца су стално у отвореном стању, тако да грабежљивци не могу ући у кокошињац, потребно је опремити прозорске отворе фином мрежицом.

Уређивање кокошињца

Често је мрежа направљена од мрежице причвршћена на стационарни кокошињац рукама, како би се пилићима омогућило да ходају на свјежем зраку.Апарат кокошињца са мрежастом оградом причвршћен на њега омогућава чување пилића током цијеле године: у соби се птице могу сакрити од хладног и лошег времена, ау топлијој сезони - у свјежем временуваздух.

Приликом опремања стационарног кокошињца мрежном оловком, свакако размислите о љубави пилића за копање. Стога, да птице не би побегле из кокошињца, решетка је укопана у земљу на дубини од око 20 центиметара када се монтира кавез.

Задруга мора бити опремљена местима за одмор птица. Колци би требали бити смјештени 50 цм од пода. То је непожељно уређење живинарских кућа са вишеслојним перчадима Пилићи, смјештени на горњој оси, прскаће своје рођаке. Такође је могућа појава конфликтних ситуација између птица, јер ће сваки појединац тежити да заузме виши положај. Да пилићи не би могли да повреде шапе, кокоши се обрађују у авиону. Искусни земљорадници организују ремење. У врућој сезони упућују се додатни перачи тако да се пилићи налазе на удаљености један од другог и могу раширити крила. Зими, када се кокоши замрзну, оне су чврсто притиснуте једна према другој, тако да су додатне крошње уклоњене.

Код узгоја кокоши несилица обавезни елемент кокошињца је гнијездо у којем ће птице полагати и излећи јаја. За очување јаја, дно је прекривено слојем пиљевине или сламе. Гнезда се стављају на тамно место. Број гнезда зависи од броја расплодних пилића. Једно гнездо није предвиђено за више од три слоја.

Пилићи требају гнијезда

Одржавање удобне микроклиме је важно за чување пилића у стационарном кокошињцу.За то, они изолују зидове и плафоне.За облагање зидова користите минералну вуну или специјалну ваљану изолацију. За топлотну изолацију стропа, у циљу уштеде, користити експандирану глину или угљену троску.

У јесенско-зимском периоду, када је мало сунчеве свјетлости, за пилиће нема довољно природног свјетла. Оптимално дневно светло за живину је око 16 сати. Зато су стационарни кокошињци опремљени додатним изворима светлости. Једна 60-ватна лампа је довољна да осветли 10 м2. кат. Постављање отворених сијалица је неприхватљиво: током лета пилићи их могу додирнути и повриједити. Лампе су постављене у дебелим стакленим нијансама. Употреба снажнијег осветљења или дугог дана дневног светла изазива стрес код пилића, што смањује њихову продуктивност.

Често на улазу у кавез за птице насељава "предворје". Да би се избегао одлазак птица током уласка у кавез за волије, предворје је направљено од дасака.

Било која од одабраних структура треба да буде опремљена лонцима и хранилицама.

Приликом састављања кућишта потребно је чврсто причврстити све његове елементе, као и спријечити присуство истурених крајева мреже, жице или естриха, причвршћивача. Оштрени избочени дијелови могу озлиједити птицу.

Након завршетка инсталационих радова, ваља наставити са завршном обрадом: зидови стационарног кокошињца су изнутра обложени кречним малтером, а вањска страна је уљаним бојама. Боје које садрже олово не препоручују се за облагање мреже.

Поузданост дизајна је залог сигурности

Поултри Царе

Најједноставнији у смислу бриге су дизајни из мреже. Да би се осигурало правилно одржавање пилића, довољно је да се премјесте на друго мјесто на вријеме и да се уклоне недостаци који су настали.

Када се брине о кокошињцу, важно је пратити чистоћу пода, како би се спријечило накупљање влаге. Да бисте то урадили, потребно је да редовно чистите површину пода од остатака хране и остатака хране и направите под од пиљевине.

Ако постоји велики асортиман пилића који су спремни за продају, још увек је вредно да га направите својим рукама. То ће осигурати структуру која у потпуности задовољава све захтјеве фармера, погодна за одабрани тип стамбеног простора за перад, и такођер штеди трошкове.