Како изградити и опремити удобан дом за ласицу? Ферретс

Вретна - паметне, окретне и знатижељне животиње, које су у природи ноћне, добивају храну.Припитомљени ферети су прилично нежни кућни љубимци, али се њихови ловни инстинкти не могу занемарити.Куће за ове животиње - најбоље рјешење за животиње да се осјећају добро у стану.

Куца за ласице је лако направити сопственим рукама

Зашто порив треба кућу

Домаћи преци не толеришу држање у кавезу, чак иу веома удобном окружењу. За њих, кавез је као затворска ћелија за особу: она је скучена, досадна, пресветла и нема мјеста за скривање од знатижељних погледа. Међутим, опасно је пустити ласицу, поготово ако није навикла на правила куће, ићи на "слободну испашу" - она ​​може побјећи или чучати у страху од пукотине или угла, одакле ће бити врло тешко доћи, угристи жице, обућу и намјештај, копати жице, обућу и намјештајсве што се може ископати и повриједити оштрим или врућим предметима.

Стручњаци препоручују додељивање довољно великог и сигурног простора за чување ласице, топле лође или дела собе у стану или застакљеној тераси у приватној кући, а унутар овог простора направити једну или чак неколико кућа у којима животиња може спавати ипотребу да се сакрију од људи и других кућних љубимаца који живе у стану.Ако је кућа довољнавелика и правилно изграђена, животиња ће моћи не само да спава у њој, већ и да се игра, оде у тоалет и једе храну.

Кавез за ласица не би требало да буде стално место притвора

Кућа из отпадног материјала

Спремне куће за дихурне се лако купују на интернету или увелике продавнице за кућне љубимце, али њихова цијена је прилично висока.Осим тога, ферети су познати пицкупи: ако животиња не воли стан, неће ни ући у њу, а новац ће бити узалудан.

Најлакши начин је да направите кућу за кућне љубимце својим рукама.

  • картонске кутије са поклопцем;
  • дрвене кутије (за пакете);
  • плетене корпе са поклопцем;
  • старе торбе за крпе;
  • Мали случаји шперплоче.

Да би радник могао да постане кућа, потребно је на њему направити два округла отвора на два сусједна лица: први је улаз промјера око 15 цм, други је прозор за проматрање промјера 7-9 цм.

Зидове треба обложити пенастом гумом или дебелим полиестром и обложити природном меком крпом (изнутра - за удобност, извана - за естетски изглед). Најбоље је користити лан, руно, танак филц, драп, палтовски кашмир и сл.На поду је потребно опремити кревет - мадрац од пјенасте гуме, прекривен меком крпом, или ставити у стари фротирни ручник пресавијен у неколико слојева.

Унутар куће потребно је тапацирати меканим материјалом

Куће за пороке такођер могу бити шивене властитим рукама из дебелог филца илистари капут или плетене или кукичане од плетених трака ширине око 1 цм, изрезане на "пређе" неколико неискоришћених мајица. Ушивена или плетена кућа може бити у облику шупље кугле, коцке, пирамиде, капи итд. У овим “минксима” такође морате да обезбедите рупе за улазак и гледање и меки кревет на поду.

Не препоручује се употреба вештачких материјала као што су пластика, церада и синтетичка дрва за стварање куће. Тврдоглавци не препознају такве станове, јер су ове животиње веома осјетљиве на мирисе.

Такође треба имати на уму да животиња не може да воли место у коме се кућа налази, чак и ако је стан сам по себи невероватно удобан. Стога, пре него што избаците склониште које не воли, морате прво покушати да га померите на скровитије место ближе батерији, до угла собе, испод стола.

Ако ласица не жели да живи у кући, морате је премјестити на друго мјесто

Сигурна кућа од дрвета или шперплоче

Идеална опција је дрвена или шперплоча кућа за ласицу, која је ручно израђена. За израду таквог дома потребно је времена и неке вјештине, али резултат је вриједан тога - животиње стварно воле простране троспратне "апартмане" у којима је прикладно спавати, играти се, пењати се и спуштати, сахрањивати свој "плијен", а такођер јести и ићи у ваш особни ВЦ

У ствари, дрвена или шперплоча кућа за ласицу је ормар са два отварајућа врата, само уместо полица унутра се налазе "подови" заспавање, хигијена и забава за кућне љубимце.Таква кућа је тежа од тканине или картона, тако да животиња неће моћи случајно да је окрене или уништи.

Величина куће не смије бити мања од 60 цм у дужину, 80 цм у висину и 45 цм у дубину.Ако има довољно простора у стану, можете направити кућу и већу величину.

Зидови и под куће су најбоље направљени непрозирни, а врата и кров могу бити дјеломично или потпуно прекривени металном мрежом или уметнути у дрвени оквир прозирног плексигласа.Такође, пожељно је осигурати врата са засуном тако да се кућа може затворити ако је потребно.

​​

Велика коцкица шперплоче замењује кавез за ласице

У приземљу обично постављају пладањ (угаони!), Посуду за храну и пијаницу.Ако простор дозвољава, можете поставити пладањ са високим странама поред њега, испуњен песком или малим камењем за копање.

На другом спрату, с једне стране, граде малу кућу која имитира куну, израђену од филца или картона, ас друге, склапају пењалицу која иде на трећи спрат.Такву цев је лакше и јефтиније урадити сама, јер је састављена од пластичних цеви за водовод.

На трећем спрату, једна или више висећих мрежа су причвршћене на плафон, а то је једноставно обожавало.Међутим, спуштени кревети се продају у продавницама за кућне љубимце, а шивање властитим рукама није тешко.Лежаљка је правоугаона крпа од густе меке тканине димензија 30–35 цм и 45–60 цм са везама на угловима.

Није важноЗаборавите на мердевине које повезују подове куће. Могу бити израђене од тањура, причвршћене за њих шипке - "степенице".

Мала куца, мердевине, цев за пењање и висеце мрезе морају бити цврсто фиксиране унутар велике куце, у противном ласица мозе разбити поједине дијелове или пасти и повриједити се.

Лако је направити кућу властитим рукама, то ће бити добро за све - и за власнике, који ће бити сигурни да се њихов љубимац осјећа добро, и ласица, јер ће имати свој властити удобан стан који задовољава све његове потребе.