Како издвојити саднице тиквица и бундеве различитих узраста? Тиквице

Бундеве и тиквице су најближи рођаци.С обзиром на биолошке карактеристике (али не на њихов укус, облик и величину), они се не разликују од биолошке тачке гледишта, они су једна иста биљна врста, Цуцурбита пепо, само њене различите подврсте.Дакле, они су толико слични, а баштованима је потребно разликовати саднице тиквица и бундеве.Тиквице (врста тиквица) од италијанског и преведене - бундеве.Један од Чеховиних хероја чак је тврдио да се “ бундева називају кабакс...”, иако украјински језик има посебну ријеч за њихово име.

Бундеве и тиквице су најближи сродници

Тиквице, љетне тиквице, краставци, лубенице и диње, као и све врсте, такође су велика, укусна и здрава породица бундеве.егзотика (огурдиниа, огдурина-лубеница, бундева фиголистнаиа, џин и мушкатни орашчић).

За разлику од других чланова породице бундева, који никада не прелазе, бундеве и тиквице се лако переопили.Добијене су све врсте округлих тиквица или укусних плодова, што је непожељно за баштована.Али краставци и диње, лубенице и тиквице нису переополиатсиа.

Зашто се тиквице и бундеве переопилатса и како их избећи?

Ако ти биљкипосадите на један кревет, онда ... ништа се неће десити: добри плодови ће расти.Али ако од њих скупите семе, онда ће следеће године каботиква и бундевице расти.Из неког разлога, они су горе него нормално.То јест, није слатка тиквица која ће расти, већ неукусна, дебела бунда.Дакле, прво правило вртлара, ако хоће да сачува своје семе: не засадите ове рођаке пажљиво.Да бисте избегли опрашивање, треба да узгајате тикве и тиквице (и њихове различите сорте) на далекој удаљености, идеално 80-100 м, односно у суседним пољима.Али у пракси, удаљеност може бити много мања, 10-20 метара.Будући да становници љета немају такву прилику, боље је да не скупљају своје сјемење, него да их купују сваке године.У овом случају, саднице можете садити врло близу, чак и на сусједним креветима.Дакле, није потребно унапријед знати које је ваше узгој: плодови ће расти - изгледати.И ако се сјеменке опрашених наказа посијају, никада нећете сазнати.Зато не купујте бујне бундеве јер се лако могу преварити.Ипак, постоје одређени знаци по којима се саднице разликују.Дакле, ако сте посијали нормалне, не опрашене сјеменке и чаше садница забрљали, то је нада да се разликују сличне биљке.

Потребно је да се буче и тиквице узгајају на далеком растојању

Знаци којима се могу разликовати саднице бундеве и тиквица

 • Први листови сјемена морају обратити пажњу на њихов облик.Понављају облик семена.Узми бундевесемена су увек округла и већа од оне од тиквица, чија су сјемена издужена.Листови ће бити исти.
 • Саднице тиквица захтевају боље осветљење.Стога, ако су биљке у близини, саднице тиквица ће изгледати више продужене и лакше од бундеве, као и слабије.У младој доби, то је више као саднице краставаца.
 • Саднице бундеве засађене у исто време биће веће и снажније од садница сквоша.
 • Листови тиквица су мањи и сециранији, посебно тиквице су јако изрезане, а листови бундеве су заобљенији, испупчени.
 • Неке сорте тиквица, посебно тиквица, имају жуте или бијеле сребрне мрље на листовима.Ово није болест, већ сортна особина.Бундеви имају такве ретке ријетко.
 • Све бундеве почињу дугим трепавицама, а тиквице готово увек расту као грм.Али ова особина се не појављује у садницама.
 • Биљке имају сличне цветове: жуте, ретко беле, у облику левка.Бундеве имају више, јер је цела биљка моћнија.
 • Распоред цвећа у биљкама је другачији: распоређени су међу биљке бундеве дуж главног стабљика, ау тиквицама расту из средине грмља.
 • Такви су и плодови.Саднице немају плодова, али ако баштован није могао да утврди шта расте у њему, у фази садње, онда можете бар исправно одредити који су његови плодови.Бундева воће округло и наранџасто.А тиквице су беле, жуте, зелене и издужене.
 • Пузавице од бундеве држе се за земљу и друге биљке са антенама.У мјестима повезивања саСа својим пузавим стабљикама, биљка има додатне корене. У скуасх-у се то не дешава. Чак и ако не расту грм, додатни коријени на бичевима нису дозвољени. Да, и бичем их тање и краће од бундеве, али још много снажније од краставаца.

Сјеменке бундеве и тиквица се могу покушати разликовати, али ни један знак неће дати стопостотну сигурност да је ова садница бундеве (тиквице). Ту су бундеве и бундеве, а неке бундеве и бундеве дају исту боју и облик плода.

Ни један знак неће дати стопостотну сигурност да су саднице бундеве (тиквице)

Шта учинити да не би бркали саднице бундеве и тиквица

 • Приликом жетве сопствених семенки, морате их потписати пре складиштења. Семе се чува у папирним кесама, сорта и година сакупљања се пишу на етикети. Сјеменке бундеве складиште се дуго времена, до 9 година. Најбоље вријеме за сјетву је 2-3 године након жетве. Сјеменке краставаца не могу се замијенити са тиквицама, али изгледају као сјеме диње.
 • Сетва се треба обавити у засебним чашама. Бундева не воли трансплантацију, када се спушта у земљу треба да се рукује без повреде кореновог система. Свака чаша одмах након сетве мора бити потписана, наводећи оцену и датум сетве. За бундеве, морате одредити подврсту: бундеве, тиквице или тиквице.
 • Приликом садње, побрините се да ови вртни усеви расту на значајној удаљености једни од других ако ћете сијати сјемење из њих.

Тхандругачији начин збрињавања садница тиквица и бундеве

Саднице тикве светлосне.Није потребно сијати сјеменке прије травња тако да се саднице не растежу.Тиквице су деликатније и захтевније од услова гајења.Морају бити постављени ближе светлу, у сваком случају да се не попуне.

​​

Посађене су у земљу када је прошла опасност од понављаних мраза (у различитим регионима ово је друго време).Биљке у било којој фази развоја не могу издржати спуштање температуре на 10 степени.Али бундева има гушће листове и стабљике, тако да боље подноси краткорочно снижавање температуре, а саднице тиквица могу трунути.

​​

Бисквити не толеришу сушење земље, како у старости тако иу одраслом стању.Могу престати да доносе плодове, одбацују јајник и не везују нове плодове.За гњецење у суши потребно је залијевање.Бундева не треба.

Бисквити су подложни гљивичним болестима, као и краставци.За пепелницу, саднице треба попрскати системским фунгицидом.У кишном времену, биљке су болесне иу земљи.Бундева практично немају гљивичне болести.

Ако, упркос свим саветима, још увек не разумете какву сте биљку узгајали, сачекајте воће.Бундева треба бити слатка и густа, а тиквице свјеже и водене.Али многи изабиру благо слатке сорте бундеве управо због своје разноврсности: палачинке можете пржити сољу или кухати кашу са шећером.