Како изабрати и шивати коњску деку

Познато је да су у средњем веку носили ћебад на коњима витезова преко оклопа.Ове огртаче нису само браниле, већ су служиле и као украс за коња.Коњ је сачуван до данас.Овај елемент коњске запреге има велику разноликост и функционалност, неопходан је за осигурање квалитетних услова задржавања и бриге.По жељи, такав огртач се може зашити својим рукама.

Сврха ртова

У јахању коња је дио упртача, који је вео који штити животињу од болести.Једноставно речено, овај предмет је коњска одјећа за гријање и заштиту.

Попона се користи свуда: ако је потребно, коњи се скривају у штали, на пашњаку или током дресуре.Дебљина материјала одређена је сезонском намјеном.Неке врсте су водоотпорне и водоотпорне.

Бумблестони су обавезни за употребу у хладним шталама са пропуштањем.Не радите без посебних огртача у просторијама са просечном температуром од око 8 ° Ц.

Елемент коњске "одеће" користи се за заштиту коња од различитих штетних фактора:

 • хладно;
 • ветар;
 • падавине;
 • инсекти.

Рта као део упртачког прибора не пружа само заштиту од спољних утицаја,али вам такође омогућава да одржавате животињу топлом.Тканина савршено штити од наглих промена температуре: мразе у јутарњим сатима, врућих дана и хладних ноћи.

Рт се понекад користи да се спречи јесенско мокрење када дуже, дебље длаке расту.Употреба ћебади од почетка јесени омогућава вам да задржите кратку косу, јер зимски покривач не расте.Важан услов за постизање таквог резултата је да је коњ на свјетлу најмање 16 сати дневно.

Кратка длака је очувана за зиму у коњима, које планирају да користе на разним демонстрацијама (изложбе, такмичења, итд.).Ако није дошло до стварања зимске косе, важно је да се током хладне сезоне увек користи ћебе, јер коњ остаје подложан ниским температурама, без природне сезонске заштите тела.

Код особа са депресивним растом зимске косе, као и након шишања, рт се уклања само са почетком прољетног топлог времена.Без ћебета, коњ са кратком косом зими ће се разболети.

Важан услов за ношење тела: при обављању заштитних функција вео не треба да ограничава кретање животиње.

Последњих година је популарност огртача значајно порасла.Овај тренд узрокује опасност од озбиљних болести које преносе инсекти.Међу њима је и вирус грознице Западног Нила.

Сорти

Депоније се разликују у зависности од следећих аспеката:

 • производни материјал;
 • сезоналност;
 • дизајн.

Бивеличина

Покривач прекрива леђа, прса, стране и сапи коња.Тканина је осигурана ременима, који су причвршћени на трбух, груди и изнад задњих ногу.Вео се ставља на коња преко главе и врата.

Лаки типови ћебади покривају само леђа, стране и сапу.Појасеви на грудима и абдомену.У неким случајевима, сапун остаје слободан, мале траке су причвршћене на задњим ногама (појас), спречавајући клизање.

Главно, летње и зимско покривање може бити допуњено елементима заштите других делова тела.Поклопац мотора је вео за покривање врата.Понекад поклопац мотора покрива не само врат, већ и главу.Посебни резови су направљени у тканини за уши, нос и очи.Неке врсте покривају своје уши.

Одвојене ћебе су често направљене да штите напе за главу са рупама за уши, очи и нос.Да би се заштитила стражњица коњског ужаса допуњена је задња врата.

По сезоналност

Типи покривача, засновани на сезонскости:

 1. Лето.Материјал - памук, мрежа, најлон, синтетички и други лагани материјали.Често се назива "листовима".
 2. Зима.Направљен је од вуне, флиса, полиестера, јастучића.Природне тканине омогућавају да кожа животиње дише.Циркулација ваздуха ће избећи стварање и акумулацију кондензата који може изазвати хипотермију.
 3. Деми-сезона.Комбиновани плашт од лаганих водоотпорних тканина два слоја.Већина водонепропусних тканина не дозвољава пролазак ваздуха, тако да се полудневни модели најбоље користе само на свјежем зраку.и ограничено време.

Већина покривача је зимска.Летње мрежице су ефикасне за заштиту од муха и губитка косе.Често се користе и за одржавање коња прије излагања.

Главни услов за летње моделе: тканина мора "дисати" тако да се коњ не зноји или прегреје.

По функции

Врсте дека по намени:

 1. Деним (стабилен).Користи се за свакодневно ношење у стаји.Варијанте дениковог огртача - спавање и "за сушење".Модели за спавање се разликују у малој дужини тако да коњ не ступа на њу, слободно лежи и устане у штали.Тканина има велики и лабав деколте и благо скривање репа репа.Појасеви су напољу, причвршћени на груди и испод репа.Хаљине "за сушење" коња прекривене након рада, када се животиња загреје.Коњ мора бити у њему док се не осуши.Ова врста је дужа од спавања.Рез омогућава слободну циркулацију ваздуха.
 2. Задовољство.Користи се за дресуру на свјежем зраку.Овај огртач је сличан сорти за спавање, али је додатно фиксиран копчама на трбуху, а израђен је и од универзалних синтетичких водоодбојних тканина или њихових аналога.Покривач се често надопуњује капом.Обавезни елемент - широки предњи руб.Дизајниран је тако да осигура слободно кретање предњих ногу без обзира на начин кретања.Постоје две врсте.пјешачке тканине - радне и љеваке (за очување сувоће).Будите сигурни да имате харпун.Појасеви су често направљени од гуме или другог растезљивог материјала тако да не ометају кретање.

На телу или седлу могу се носити деке.Постоји посебан тип ртова - полупопонија.Има малу величину.Полутрајне танке вуне користе се као тип обуке.

Материјал покрива мали део тела - назад до седла и сапи.Фиксиран на седло и на рачун репа.Полумјесеци могу бити љетни и зимски базирани на дебљини, густоћи и врсти тканине.

Према материјалу

За производњу огртача користе се све врсте савремених материјала, који се користе за производњу висококвалитетне одеће за путујући туризам и активну рекреацију.

Сва високо квалитетна ћебад су допуњена специјалним предњим делом (под-посудом).Намењен је спречавању хабања косе на раменима.Бртве се често израђују од најлона.

Важно је пажљиво и сигурно фиксирати ћебе.Када се креће, слабо фиксиран рт може се иселити и уплашити коња.Животиња може да закорачи на ткиво које је сишло и отргне га копитама.Постоје и случајеви када су коњи намјерно затезали покриваче.

Независно кројење

Квалитетна ћебета коштат ће власника знатне количине.Неугодност купљених огртача је потешкоћа при избору модела који је идеално прилагођен облику и величини.

Оптимална селекција ћебадиза коња је професионално кројење индивидуалних величина. Ако желите да направите огртач за вашег љубимца, можете то учинити сами. Хајде да смислимо како да сам зашијемо деку коња.

Прво морате одлучити о врсти и дизајну покривача. На основу врсте и типа рта, одабрани су материјали. Избор тканина је веома широк.

Боље је користити кожне траке или металне браве као причвршћиваче. Такви дизајни су поузданији. Не препоручује се ограничавање на текстилне нити или чичак.

Алати и опрема потребна за сечење покривача:

 • машина за шивење;
 • тканина;
 • навој;
 • маказе;
 • траке за причвршћивање;
 • Кантовање.

Кључна припремна фаза је уклањање мјера. Постоје два главна мерења:

 • од гребена до репа;
 • средина груди до репа.

Процес шивања:

 1. Узорци бербе на папиру.
 2. На тканину се полаже папирни узорак и креда. Када се заокружи на доњу ивицу, додаје се око 20 мм.
 3. Узорак тканине са маказама са заобљеним угловима.
 4. Рубови траке.
 5. На грудима су ушивена два причвршћивача појаса. Појасеви су причвршћени на дно чина. Фиксирање трака на спољашњости или унутрашњости тканине зависи од врсте плашта. На леђима је ушивена трака (трака).
 6. На мјестима блиског контакта тканине с кожом, ушивена је облога од меког материјала.
 7. Детаљи причвршћивања декорације.
 8. Монтажа.

"Сушење" ће се након употребе избрисати.За то можете користити машину за прање веша.Сушење ћебади се врши на свежем ваздуху.Ако је потребно, користите грејач.