Како изабрати добру краву?Краве

Основа пољопривреде је крава. Постала је поуздан извор млијека, меса и изнутрица. Могуће је купити и краву за узгој телади. Млеко се конзумира и у чистом облику иу облику разних деривата. То су сиреви, рјаженка, кефир, павлака, свјежи сир и још много тога. Од меса добијате много посластица. Може се лако наносити и изнутрице.

Крава је најпопуларнија животиња у пољопривреди

Врсте и пасмине крава. Преферред цхоице

Већ смо одлучили да је крава врло профитабилна и неопходна животиња. Остаје да се правилно изабере. Пракса показује да је боље одгајати краву телетом, али ако је ово прва крава за вас, онда је боље купити одраслу особу. Чињеница је да ће неискусном пастиру бити тешко да узгаја телад. Ово је веома проблематичан и дуготрајан процес.

Када купујете одраслу краву, пожељно је дати предност 2 телењу. У овом добу, већ можете рећи о њеном квалитету млијека. У исто време, животиња остаје прилично млада.Такође је важно да је таква крава већ навикла на мужњу и да ће мирно стајати све док се домаћица не прилагоди како би је правилно млеко.Може се чинити да ми дајемо врло релативан плус, али само замислите: први пут покушавате да млекајете јуницу, а онане само да стоји мирно, већ и удара.Нећете добити велики принос млека.За мужњу крава се уче од телади.

Крава најбоље показује своје млечне квалитете након другог тељења

У почетку је потребно одлучити за коју врсту говеда сте заинтересовани.Постоје три врсте говеда:

 • говедина;
 • млекара;
 • месо и млечни производи.

Све расе и врсте крава имају значајне разлике.Тако је принос месних пасмина говеда у многим аспектима мањи од приноса млека.Стога се краве од меса не музу.Почевши од телади, они се активно хране, са циљем да животиња брзо добије на тежини.Млечне краве су у стању да производе до 50 литара млека дневно.Телета до краја године могу тежити до 450 кг.Након 15-16 месеци бикови могу достићи од 1200 до 1500 кг.Неке врсте добијају од 700 до 1200 г нето тежине дневно.

Јединице за месо су познате по укусном месу.А жива тежина ових пасмина је много већа од оне млијечних.

Приход од млека краве зависи од старости животиње.Најбољи приноси млијека доносе јунице од трећег телета до осмог.Након овог узраста, принос се брзо смањује.Најбоље месо се може добити од бикова старих најмање две године.Важно је напоменути да је месо старих крава тешко и препоручљиво их је заклати у доби од 2 до 3 године.

Говедина се разликује од млечне у већој телесној тежини

Главне пасмине крава

Пасмине крава и гобија постоје веома много, али ћемо вам рећинајпродуктивнији и најрелевантнији:

 • Пасмина Холштајн -Одрастао у Америци. Ово је најчешћа врста. Маса такве краве је око 500-600 кг. Производња млека за годишњи циклус од 6300-6700 кг са садржајем масти од 3,5%. Могуће је прећи црно-бело пилиће, како би се повећала количина произведеног млијека (до 100 литара). У овом тренутку, бикови се узгајају да би одржали пасмину.
 • Црно-бела пасмина - развијена у СССР-у. Добија се преласком европских врста са локалним. Најчешћа крава у нашој земљи. То је због добре способности млијека и обилним способностима меса. Карактеристичне разлике у облику: издужено тело, широки лумбални и конвексни прсни кош. Производња млека - 5300-6100 кг са садржајем масти од 3,2%. Ако изаберете ову врсту, вреди узети у обзир да животиња треба велику количину хране.
 • Џерси - крава долази из Енглеске. Једна од првих врста крава. Пасмина се одликује јаком агресивношћу, али уз правилну негу, можете развити мирну и уравнотежену краву. У производњи меса пасмина не заузима високе позиције, има више продуктивних врста. Али има веома значајно млеко. Жућкасте је боје са масним инклузијама. Уда око 3500-3700 кг годишње, и има садржај масти од 7%. Посебно љубоморно чувају своје телад.
 • Сименталска пасмина - узгојена у Швајцарској. Као резултат храњења вишком храњивог биља које расте на алпским падинама, испоставило се да доноси универзалну пасмину. Годишња производња млека је преко 4,200 кг са масом од 4,1%. Вереслучајева са годишњим приносом од 8800 кг млека.Квалитет меса је висок.Бирањем бикова или крава ове пасмине, нећете пожалити, јер су непретенциозни у исхрани.
 • Аисхир рассилка из Шотландиа.Годишњи принос у 4400-5200 кг млека са садржајем масти од 3,9%.Имају добру адаптабилност у хладним климама.Још горе се слаже у сушној клими.Особитост ове пасмине је глатка вуна и уплетени рогови.Разликује се у брзом сазријевању.Тежина једногодишњих гобија може прећи 550 кг.
 • Иарославлскаа рассилка - получена в СССР.Краве ове врсте имају тамну боју и беле главе.Мускулатура се развија веома лоше, али постоје добре високе квалитете.Главна карактеристика је локација брадавица на вимену краве.Предње брадавице су шире од задњег дела.Принос млека - 5000-6500 кг годишње са садржајем масти од 4%.Може се прилагодити различитим климатским и временским увјетима.

Симментална крава - једна од најпопуларнијих

Критеријуми за избор крава

Након што дате предност једној или другој врстии одлучите се за куповину, треба да знате шта да тражите:

 • структура тела животиње подсећа на скраћену пирамиду: стомак је заобљен са још већим доњим делом;
 • Њушка је издужена и није превише месната;
 • танак врат, који глатко улази у широку груду;
 • Боље је изабрати краву са снажним костуром, оборену;
 • абдомен је велики, али не и прогиб.

Постоји мишљење да квалитет млека које производе краве зависи од његових рогова.Ово је мит. Али број година животиње може се лако одредити роговима. Гледајући изблиза, приметићете да им се врте.Бројећи ове прстенове и додајући још три, добићете стварну старост краве.

Главна ствар на коју треба обратити пажњу је виме крава.Њима крава храни своје телад.Боље је да одаберете облик чаше вимена са равним натеченим брадавицама.У случају да се доњи део вимена спусти, то је месна крава.Принос ове животиње ће бити мали.

Глатка и лепа вуна је показатељ здравља краве

Буренка има глатки слој.Реп није нижи од средине ноге - то ће му омогућити да одгурне мухе.

Ако одлучите да је крава права за вас, идите до ње и дајте јој комад хлеба.Мирна Буренка ће реаговати успорено на приступ.У овом случају, карактер одговара.

Одмах након тога, умасирајте га својим рукама.Ова процедура је неопходна да би се сазнало колико је чврсто потребно да се музу.Ако добијете тудои буренку, одмах ћете схватити: бит ће тешко млијеко за животиње, не само за вас, већ и за власника.Ако нисте савладали вештину мужње, покушајте да истиснете чак и неколико потока.То је неопходно да би се видело да ли ће крава ударити.Потоци млека треба да буду дебели као језгро наливпера.Ако су млазнице танке, крава неће моћи да храни телад у потребном обиму.После мужње обавезно пробајте млеко.Ако је крава болесна, млеко је без укуса или мало масноће.

При избору Тел, обратите пажњурепродуктивних органа.Нећете моћи да се попнете унутар животиње, али ће бити довољно екстерно испитивање.

У гобијима, ови органи су представљени као тестис и додаци.Важно је да нема никаквих чирева и осипа око гениталија.То може бити узрок гениталних болести код било које врсте бикова.И важно је да бик није стерилисан, иначе можете заборавити на потомство.

Споља, немогуће је проценити квалитет гениталија јунице.

Пре него што купите краву, требало би да покушате да га млеко

Одабир млијечне краве

У правилу, мљекаре су у великој потражњи.То је због тога што је животни век краве музара дужи и током целог животног циклуса ће производити млеко.

У почетку, одредити која је пасмина крава.После тога, сазнајте шта су били њени преци. Ако су родитељи краве чистокрвни и исте расе, онда се таква животиња назива чистокрвним. Ако родитељи крава различитих пасмина или нису чистокрвни - крава се назива мјешовитим.Оцењивање продуктивности таквих животиња је изузетно тешко.Такве краве са непредвидљивошћу наслеђују одређене карактеристике својих родитеља.У основи, гени гобија играју кључну улогу.

Али чак и дефиниција тачне пасмине не може дати тачан резултат о продуктивности јунице.Препоручљиво је научити о приносу њених родитеља и родбине.На основу ових података, већ је могуће направити приближна предвиђања.

Здравље виме - прва ствар коју треба тражити при одабиру краве

Исто тако, о продуктивности млијечне краве, може се рећи њена тјелесност. Таква животиња треба да има:

 • добро обликовано дугуљасто тијело;
 • абдомен у облику бурета;
 • чврсто везан скелет;
 • ближе карлици, тело се шири глатко;
 • округло виме са јасно видљивим пругама;
 • танка кожа.

Карактеристике физичког стања, које Буренка не би требало да има:

 • масивна глава;
 • светле кости;
 • уска трбушна шупљина;
 • грба на леђима, или обрнуто уочљиве удубљења;
 • лучни кратки врат;
 • крзно на гребену;
 • мало виме;
 • знакови неразвијености структуре или понашања краве.

Када купујете краву, важно је правилно одредити старост. У старости, количина млека коју производи млијеко се смањује. У младости, млеко није довољно масно.

Најбољи принос млека се добија од крава након првог тељења.

Чињеница је да се при првом рођењу телади краве враћају у нормалу, органи одговорни за производњу млијека.

Пре него што купите краву, треба да прегледате њене зубе

На старости краве ће јој рећи зубе. Млада риба (до 12 месеци) има 22 зуба, одрасла (12 и више година) - 32.

Приликом одабира млијечне краве, неопходно је да буде дијете. Након што је стигла у Буренку у доби од 16 мјесеци, потребно јој је парење. Ако пре или касније прође оплодња, крава може касније имати проблема са рођењем телади. Прерана инсеминацијаштетно утичу на квалитет млека произведеног од пилића.

Основни критериј за избор крава за млеко је његово здравље.Треба пажљиво испитати очи, нос, уста.Не би требало да буду гнојни исцједак или црвенкасти осип.Обратите пажњу на стање зуба.Они треба да буду симетрично постављени један у односу на други.

На телу краве не сме бити никаквих чирева, брадавица, црвоточина, дубоких посјекотина или ожиљака.Виме глатко, без модрица и отврдњавања.Животиња мора имати добар апетит и жвакати храну дуго времена.

Приликом одабира млијечне краве неопходно је да има исправну врсту вимена.Облик и величина вимена играју кључну улогу у квалитету млека које производи крава.Требало би да буде округло са лаганим меким капутом.

Пратећи савјете које сте добили у овом чланку, можете одабрати праву краву за вас.Запамтите да је избор краве одговоран процес.