Како исправно орезати шљиве Плум

Да би се одржало здравље и висок принос, грмови шљиве захтевају сталну негу, укључујући и сечење грана. Хајде да откријемо шта је сврха обрезивања, како одредити оптимално време за процедуру, које су њене суптилности.

Циљеви орезивања шљива

Обрезивање грана је обавезна процедура неге која је неопходна за нормалан раст биљке.

Чишћење непотребних грана је неопходно за следеће задатке:

 1. Уклањање старих и оштећених грана.
 2. Убрзање процеса раста нових, младих грана.
 3. Избјегавање "дрвених" грана.
 4. Поједноставите раст грмова.

Формирање круне дрвета омогућава вам одржавање високог нивоа приноса. У неким случајевима, када грм ради, обрезивање може значајно повећати принос биљке и продужити период његовог живота.

Уклањање непотребних грана носи декоративно значење. Процедура вам омогућава да створите привлачан изглед биљке.

Правила за орезивање шљиве

Многе придошлице у башти имају нејасну идеју о томе како да орезу шљиву тако да она одржава своје здравље, снагу, лепоту и продуктивност. Уклањање грана са грма мора се вршити систематски игодишње. Занемаривање константности ће довести до неизбјежног погоршања продуктивности биљака и повећања вјероватноће развоја болести.

Сваки вртлар који узгаја шљиве мора се придржавати принципа орезивања. Поступак се изводи неколико пута годишње. Постоје особине уклањања грана код младих и старих биљака, родних стабала и одређених врста.

Сезонско одстрањивање грмља је од великог значаја, јер свака врста обликовања игра улогу, обавља одређене функције.

Процедура треба да се спроведе у складу са основним захтевима.

 1. Рез се врши под углом од 45 °.
 2. Најближи бубрег треба бити удаљен најмање 5 цм од граничне тачке.
 3. Користите оштре алате: нож, тестеру или оштрицу.
 4. Прије почетка примјене и након завршетка радова, инструмент мора бити дезинфициран. Прераду треба вршити при преласку из једне биљке у другу.
 5. Ране за зарастање и заштиту од болести третирају се бакарним сулфатом, претходно поравнатим и оштрим ножем. Све је уклоњено из ране, укључујући комаде лишћа или коре, земљу.
 6. После третмана бакар сулфатом, оштећење је премазано вртном парцелом или обојеним уљаним бојама.
 7. У пролеће, ђубрење се врши са ђубривима која садрже калијум, фосфор и азот. Ове супстанце ће побољшати способност биљке да се опорави.
 8. Све орезане гране са лишћем треба сакупити на једном месту и спалити. Такве мере дозвољавајуправовремено елиминисати повољне услове за развој патогених бактерија, гљивица, штетних инсеката.

У пролеће

Најповољније време за резидбу орезивањем је пролеће. Процедура се изводи на 4-6 недеља сезоне. Специфично време зависи од региона и специфичности. Температура ваздуха треба да буде прилично удобна и топла, али вегетативни процеси не би требало да се активирају.

Обрезивање прољећа је корисно јер је јасно видљиво на биљци без лишћа:

 • поремећаји раста;
 • штета;
 • старе гране, на којима неће бити више плодоносних.

У летњем периоду

Обрезивање на обрезивање на лето решава потпуно другачији проблем. Она има за циљ стањивање грмља тако да су свјетлост и зрак равномјерно распоређени по цијелој биљци. Очистите подручја која су јако задебљана. Присуство лишћа вам омогућава да одредите најгушће гране. Трајање поступка је између 2 и 8 недеља лета.

У ово доба године обрезивање се врши само за младе биљке, чија је круна у формативној фази. За грмље старости за чишћење у врућој сезони није препоручљиво. Ово је дозвољено само у случају откривања болних лезија. Мјера може бити штетна за формирани грм шљиве.

У првој години након садње, гране одабране за стањивање се скраћују на дужину не већу од 30 цм. Суммер процедуреможе значајно смањити вјероватноћу развоја заразних болести.

У јесен

Обрезивање у јесенској резидби има за циљ уклањање старих и оштећених грана.Треба урадити да се грмље боље припреми за зимовање.Поступак се изводи одмах након завршетка лишћа.Овај период пада на 2-3 недеље јесени.У овом тренутку, сви метаболички процеси у биљци се заустављају, долази до фазе одмора.

Важно је посматрати оптимално вријеме за уклањање јесењих листова.Ако се пропусте рокови и када су мразе већ почеле на улици, вреди оставити све до пролећне процедуре.Ако занемаримо ову препоруку, свјежи дијелови кришке ће се смрзнути, те ће се почети формирати годетецхение и мраз мјехура.

Камератерапија или гимоз је болна појава у дрвенастим биљкама, која се манифестује у лучењу дебла и грана, рјеђе на лишћу, густе и љепљиве текућине јантарне или смеђе боје.Узроци лечења десни су повреде, замрзивачи, болести, оштећења од стране микроорганизама или инсеката, неповољни климатски услови, лоши услови земљишта.

Болест се развија услед формирања специјалних формација у дрвету, које умиру у облику гуме.Развијају се као одбрамбена реакција на местима оштећења.Након формирања гуме, здраво дрво почиње бити захваћено око њега.Повећава се количина гуме која излази на површину.

На местима где се гума ослобађа и акумулира, раст дрвета постаје немогућ.Болест уништава дрво.У природиНезависна исцељења из химозе нису примећена. Као лек, препоручује се одсецање десни са места повреде и лечење заштитним средствима.

Јесен шишање:

 1. Обрезивање младе, једногодишње шљиве се изводи, скраћујући главну стаблу за једну трећину дужине. Све гране се режу за две трећине.
 2. Без обзира на старост грмља, врши се уклањање регулаторних грана. Селективно брисање грана које расту погрешно или пребрзо расту.
 3. За зрела стабла која морају подмлађивати резидбу дуже од 3 године. Учесталост поступка је сваких 5 година. Подмлађивање се врши уклањањем свих старих и неносивих грана.
 4. Након првог плодоношења шљиве, не врши се јесенско обрезивање. Понекад се уклоне појединачне гране.

Правилно обрезивање јесени укључује санитарне мјере које укључују идентификацију и уклањање свих оштећених подручја која могу узроковати смрт или болест биљке.

Обрезивање старе шљиве

Како правилно обрезати шљиву која расте више од 10 година: морате поступати пажљивије, пажљивије и пажљивије. Оштећивањем старе шљиве, мора се имати на уму да се опоравља знатно дуже, тежи је процес оздрављења, повећава се вјероватноћа развоја болести.

Шема за одсецање старе шљиве:

 1. Поступак се проводи тек у рано прољеће.
 2. Догађај је растегнут за 4-5тако да дрво има времена да се нормално опорави.
 3. Уклања сва сува и оштећена подручја, велике изданке који згусну круну и спречавају младиће из клијања.
 4. Гране које формирају крунице постепено се смањују. Они се уклањају пиљењем са обе стране тако да је "рана" равна и глатка, без ломљења. Руковање тестером ће зацијелити оштећење.

Правила за формирање круне

Посебан вид бриге је формирање крунице шљиве. Креирање обрасца је део процедуре уклањања опруге. Избор доба године је због чињенице да величина усјева зависи од овог процеса, што нам омогућава да спречимо хаотични и хаотични раст грана.

Обично за шљиве формирају круну у облику слоја. Техника подсећа на процедуру код јабуке или крушке. Основа је од 5-10 највећих изданака, који се равномјерно шире по круни стабла. Ове гране треба да буду на удаљености од најмање 10 и не више од 30 цм једна од друге, а угао раста изабраних грана у односу на главну стабљику треба да буде близу 50 ° Ц.

За креирање уредног, лепог и исправног слоја потребно је 3 сезоне. Шема формирања укључује следеће акције:

 1. У случају младог шљива у првој години након садње, потребно је потпуно одрезати све бочне гране. Жбун за грмље исечен на дужину не већу од 70 цм.
 2. У другој години, главни труп се скраћује за 40 цм, уклањајући горњи пупољак. Она обичноје изнад места почетног исецања. У доњим латералним изданцима лево је до 7 цм, а бочни избојци у средини и на врху се скраћују за једну трећину њихове укупне дужине. Потребно је пратити клијање великих бочних грана. Угао њиховог раста треба да буде у границама близу 50 ° Ц. Ако гране расту из другог угла, оне су сувишне.
 3. У трећој години одређује се 6 или 8 главних бочних изданака. Сви остали су потпуно избрисани. На левим гранама не би требало да буде више од четири пупољка, остатак такође мора бити исечен.

Неуобичајене методе обрезивања

Нестандардне методе обрезивања укључују одржавање догађаја током хладне сезоне. Такво орезивање је дозвољено само за јужне регионе са кратком, благом и топлом зимом.

Смисао зимског уклањања грана је када треба да се пренесе обрезивање пролећа на ранији датум, средином или крајем фебруара. Обавезан услов поступка је успостављање константног времена са температуром изнад -10 ° Ц.

Предности за уклањање зимске гране:

 1. Мање штете за биљку, јер још нема пупољака. Уклањање пупољака изазива стрес на кошници, процедура доводи до слабљења биљке, повећавајући њену рањивост на болести.
 2. Лакше је радити са замрзнутим гранама. Они су прецизније исечени, са мање штете и могућношћу бодовања дрвета.

За људе који желе провести минимално времена на резидби, погодне су сорте шљиве у облику колумне. Разликују се по малој висининеразвијеност круне и мали број грана. Шљива у облику колона не треба редовно резати, довољно је да се повремено уклоне оштећене и оболеле гране.