Како исећи лешнике Орах

Као и сви грмови, лешници требају обрезивање за нормално формирање крунице и добијањебогате жетве.Правилно резање љешњака захтијева вјештину и знање, али чак се и почетник може носити с њом, строго слиједећи препоруке искусних вртлара.

Правилно резање лешника даје добре приносе

Циркулација ваздуха је поремећена у згуснутим гранама биљке, а сунчеви зраци не улазе у њен шикар.Због тога биљка може да се разболи.Узрочници су плесни који се брзо размножавају на невентилисаним изданцима и плодовима.Недостатак сунчеве светлости унутар круне спречава зрење ораха.

Прво обрезивање

Прва орезивање лешника врши се у првом пролећу после садње, које се одвија у октобру.Због кратког периода одмора, лешник се пробуди прилично рано у пролеће, ако се посади касно, садница се неће укоренити.У јесен, он има довољно времена да се укорени прије почетка мраза.

Када се младица укоријенила након садње, они уклањају:

 • раст коријена;
 • раширене бочне гране;
 • гране са пупољцима усмереним унутар круне.
 • Сви ови изданци имају негативан утицај на раст лешника.Ово се посебно односи на младе базалне изданке.Садница треба да расте и добије снагу за плодоносење, а изданци се потрошевећина њих.

  Пролецно обрезивање младих лешника врши се да би се балансирали надземни и подземни делови биљке. Ризом, иако се укорјењује у новом тлу, али је потребно вријеме да се изграде мали оштећени коријени, који су одговорни за апсорпцију воде и хранљивих материја из тла.

  Након првог формирања уобичајене лешничке круне, сви сеци се дезинфикују вртном смолом или раствором калијум перманганата, иначе споре гљива или патогена других болести могу доћи до оштећених делова коре.

  Годишња резидба

  Обрезивање љешњака мора се обављати сваке године, иначе ће биљка расти лоше и доносити плодове.Принцип накнадног резања није много другачији од првог.Круница се прорјеђује за нормалну циркулацију ваздушних маса, стимулише раст младих изданака са женским цветовима, од којих се формира јајник, а касније и орашасти плодови.

  Неискусни вртлари повезују цветање лешника са мачкама, које су мушки цветови.Ако се љешњаци не разрјеђују на годишњем нивоу, улазак полена на стигму женског цвијета је много тежи.Плодни изданци су много краћи и налазе се дубоко у круни.Да би се повећао принос, препоручује се не само исправно формирати лешник, већ и неколико његових сорти близу једне другима.

  У другој години можете размишљати о томе какав облик дајте лешницима.Природан за њега је облик грмља.У овом облику лешник расте у природи.

  По годОбрезивање љешњака је неопходно не само за обраду кришке дезинфекционим средствима, већ и за наношење ђубрива. У том циљу, вилице врло пажљиво и плитко копају земљу око биљке и наносе органска и минерална ђубрива, а такође и обилно залијевају.

  Наушнице лешника - мушко цвеће

  Формирање стабла печата

  Понекад вртлари формирају стандардно дрво украшавањем. То у великој мери поједностављује негу лешника у будућности, убрзава почетак плодности. Ефекат се не постиже за годину дана, већ само кроз напоран рад на изгледу лешника. Такво дрво је изузетно лијепо, али то не спрјечава да уопће цвјета и даје одличне плодове. Овај љешњак мање сјене других стабала, омогућава вам да расте више садница у мањој области.

  Оптимална висина стандардних лешника је 35–40 центиметара. Круница треба да се састоји од 5–7 јаких грана у облику посуде. Током првих 5–6 година, уклоните проводнике из главних грана, а латералне избојке изрежите на 4–5 пупова пре него што се први пупољак крунице окрене према споља. То омогућава формирању листова младих младица са женским цветовима.

  Изглед ће вам рећи како да сечете лешник у наредним годинама. У присуству младих избојака који носе женски цвет, он се не орезује пре жетве, а на јесен уклањају најслабије.

  Важно је напоменути да се већина јајника формира на умјерено јаким гранама које су сазреле. Због тога се такве манипулације обављају:

  1. Присусхка. Рукама разбијају најјаче изданке 3-5 цм од краја и остављају га у овом облику до јесени. Ова радикална метода помаже да се формирају умјерено јаке гране и омогућава брже сазревање дрвета. Сломљени избојци значајно кваре изглед биљке, али омогућују добру бербу шумских ораха. У пролеће, исећи сушене гранчице, узимајући 2-3 пупољака са њима.
  2. У јесен, уклоните јаке изданке са стране само половину потребне дужине. У прољеће након резидбе обично расту млади избојци унутар круне. Пре цветања, неке од њих се једноставно уклањају, остављајући најјаче. Првих неколико година у круници се одржава добра вентилација и слободно продирање светлости.
  Такви начини формирања не само декоративних, већ и плодних облика стабљичастих лешника, могу значајно повећати принос из једне биљке, те су врста превенције гљивичних обољења.

  Обликовање бума ће повећати принос и отпорност на болести

  Формирање грма

  У природи, лешник расте као грм. Такође је могуће сачувати природни облик биљке на парцели, али љешњак треба да се орезује чак иу овом случају. Храсту је дозвољено да слободно расте и бочно, али они покушавају да значајно изравнавају изданке.

  У прве 2 године потребно је дјелимично уклонити врхове главних избојака како би се уз помоћ споредних изданака изазвао раст грма на бокове. Али у трећој години раст коријена почиње пузати масовно. Она је непријатељдобра берба, јер процес опрашивања женског цвећа постаје компликован, а циркулација ваздуха у круници је поремећена.

  Изаберите 6–8 добро развијених изданака који су што је могуће удаљенији један од другог, остатак је исечен у корену. Неке сорте се могу још више разредити и оставити само 5-6 грана. Екстремни изданци могу бити благо одложени и осигурани жицом. Тако да средиште грма неће бити засенчено и добро ће се проветравати.

  Понекад се вежба узгајање лешника. Принцип је сличан малинастој подвезици. Лешник ће заузети мање простора и носити ће доста воћа. У овом случају, центар је добро проријеђен и оставио је 5-7 главних трупаца.

  Њихови врхови се режу за трећину до бубрега, усмерени ка споља. Након обрезивања овог пупољака ће расти нови пуцањ, који је сам савијен од центра. Са обе стране две стране таписерије и пажљиво везати избојке за њих.