Како и шта залити чешњак у пролеће Чешњак

Бели лук је једна од најкориснијих биљака за људе. Због својих антибактеријских својстава, ова култура је постала широко примењена у народној и традиционалној медицини. Бели лук не заузима ни последње место у кухињи, јер је један од врста зачина који даје хлеб памук, салате, маринаде, месна јела. Чешњак се користи много чешће од свих других биљних култура, али прво га морате узгајати. Хајде да разговарамо о томе како залити и нахранити чешњак током пролећа током раста, тако да су његови плодови здрави и укусни.

Заливање чешњака најбоље се врши из заливке

Еаси Царе

Пролећна брига за бели лук не захтева много труда, али без правилног одијевања не можете скупити богату жетву. Биљка је отпорна на хладноћу, први изданци се појављују при нултом степену, па чак и испод нуле.

Лук од чешњака почиње да се формира у земљи при температури од пет степени и потпуно сазрева на 25 степени и више топлоте.

2-3 недеље од датума садње чешњака захтева обилно залијевање. Током овог периода, коренски систем се интензивно формира. Дан након заливањапотребно је уништити густу кору формирану на површини тла, попуштањем до дубине од 2-3 цм и побољшањем вентилације тла и његовим засићењем кисиком.

Тешко је узгој таквог усјева без наводњавања и обраде

Бели лук не воли коров, па се мора систематски уништавати. Редовно уништавање корова и благовремено заливање је медицинска помоћ за културу.

Након заливања, добро је користити додатну ђубрење. На жетву чешњака утиче и увођење малча, који помаже задржавању влаге и олакшава преживљавање чешњака, чак и ако га ретко заливате.

14–20 дана пре жетве, залијевање се потпуно зауставља.

Ствари које треба запамтити

Вода је важан и неопходан елемент за раст и развој не само чешњака, већ и свих живих бића, не само за њихово здравље и добар раст, већ и за живот. У нашој клими постоје дуги периоди без кише, па стога морамо помоћи преживљавању садње чешњака. И важно подручје рада у узгоју чешњака, је правовремено обезбјеђење његове влаге, што утиче на обилност усева, квалитет и укус производа.

Недостатак влаге доводи до смањења приноса

Многи људи вјерују да је заливање вртних и вртних кревета једноставно - и стога, без основних знања, они праве много грешака које доводе до болести, а понекад и до смрти (труљења, исушивања) биљака.

Потребно је непрекидно отпуштати тло да би се избегао на његовој површини.формирање чврстог филма који спречава улазак влаге и кисеоника у биљке.Као резултат тога, измена гаса је побољшана, земља је засићена кисеоником и систем корена је вентилисан.Приликом отпуштања тла, потребно је не само уништити највиши стврднут слој тла, већ га и отпустити дубине 2-3 цм.

Чешњак воли растресито земљиште

Међутим, треба имати на уму да свако отпуштање смањује или потпуно елиминише ефекат хербицида уништавањем "филма хербицида"који је фиксиран на површини тла, спречавајући продор патогених микроорганизама на тло.

Чешњак је осетљив на несташицу воде, па је у току суше потребно залијевање кревета са биљком.

Најбољи начин је наводњавање капањем.То вам омогућава да смањите појаву болести које биљке пролазе у случају обичног заливања.Правовремено снабдевање биљака водом, током постављања глава, утиче на ефикасну употребу хранљивих материја из тла, повећава се величина и тежина зуба.

Цеви за наводњавање капањем могу се поставити током садње

Најбоље је да се наводњавање обавља ујутро, тако да постељице постану суве што је брже могуће.Да би се у пролеће контролисали корови (монокотице и дикоти), земљиште треба залијевати хербицидом Стомп 330 ЕЦ.Да би се уни {тиле моно-иједне и п {ене траве, неопходно је користити Фусиладе Форте 150 ЕЦ или Тарга Супер 05 ЕЦ за клијавост белог лука.Заливање и прерада треба да се обављају у складу саприложена упутства и препоруке за заштиту поврћа од корова.

Ако листови чешњака постану сувише лагани, онда је потребно залити биљке нитрофобијом.

Уређај за наводњавање капљица у спремнику

Храњење чешњака у пролеће

Након отпуштања земље у близини засада чешњака,хранити ђубривом.Најбоље се комбинује са наводњавањем.

  • Као први прољетни прељев садница прољетног чешњака, када су управо прокламоване прве 3-4 лишће, користите отопину урее или друго текуће гнојиво сличних својстава (Агрицола-Вегета).У 10 литара воде разриједите 1 тбсп.жлицу уреје да се раствори.Нанесите из калкулације: 3 литре раствора на 1 квадрат.скуаре метер.
  • После 2-3 недеље, врши се други прелив чешњака.Погодан за ову намену: нитропхоска, нитроаммофоска, течно ђубриво "Еффецтон".10 литара воде 2 кашике.кашике земљаног ђубрива.На 1 квадрат.За слијетање на метар ће требати три литре отопине.
  • Крајем јуна, или у другој деценији, врши се последње, треће облачење.Током овог периода, у току је формирање будућег лука, постављени су темељи будуће жетве.Две кашике суперфосфата растворене у десет литара воде.Брзина наводњавања: 1 квадрат.За слетање метра потребно је 3-4 литре мешавине.

Хранидбени раствор се мора сипати под корен

За будуће усеве веома је ефикасно залити биљке течним гнојем разблаженим водом у односу 1: 6.Користите 2-3 пута током вегетације.

Употреба птичјег измета у пропорцији: 1 део легла и 15 делова воде, може се постићи добар раст белог лука.

Залијевање ђубривима, као и сви остали преливи, треба се вршити само на земљиште.

Можете купити специјално ђубриво за бели лук

Наведене стопе ђубрива су оптималне и не штете самом поврћу или онима који ће га користити ухране.Важно је напоменути да обилно и прекомерно наводњавање азотним ђубривима може утицати на смањење приноса и активан раст зеленог дијела постројења.

Типичне грешке

Оне се јављају код искусних и почетничких и неискусних вртлара.Морамо знати основна правила тако да заливање не утиче негативно на нашу биљку.

Најчешће грешке:

  1. Заливање сунца.
  2. Низак ниво воде и често наводњавање.
  3. Напајање црева јаким млазом воде.
  4. Намакати лишће приликом наводњавања.

Чешњак воли воду, али без ексцеса, и препоручљиво је залијевати га рано ујутро или увече тако да вода дође до корена.У овом тренутку нема високих температура и вода се не губи због испаравања и транспирације, али је већ прилично топло и биљке сеју суво пре надолазеће топлоте.

Заливање на сунцу је неприхватљиво, јер ће се на лишћу појавити опекотине

Вечерње залијевање - пре заласка сунца и након заласка сунца, када топлота дана опадне,и сунце не може да пева биљке.

цео дан чешњак треба воду. Међутим, не препоручује се да се прекрије вода, јер ако биљке и земља нису имале времена да се осуше пре ноћи, након дугог боравка на мокром, створени су повољни услови за развој гљивичних обољења.

Чешњак не треба залити када је кишовито, а температура је 18-21 степен, јер прекомјерна количина влаге може проузроковати трулеж коријења и луковица.

Како не радити

У пролеће, нарочито сушно, чешњак треба залијевање. Ако често заливате и са малом количином воде, вода неће моћи да продре дубоко у тло и да ће тећи према оним биљкама чији су корени у горњем слоју тла. Вода, која је близу површине земље, брзо ће испарити и биљке ће патити од недостатка воде. Чешњак неће моћи да развије развијени коренски систем који може да троши воду из дубљих слојева.

Осим тога, вода са малом количином наводњавања, вода једноставно не достиже дубоке слојеве. Биљка ће патити од недостатка влаге и може умрети или се осушити, бит ће знатно оштећена. Са великом количином воде можете бити сигурни да вода продире дубоко у тло и допире до корена биљке. Осим тога, у прољеће се мора имати на уму да не можете прекомјерно залијевати чешњак, јер то може довести до испирања нутријената у тло, гдје они неће бити доступни биљци.

Ако се цвећак мулча, број заливања ће бити мањи

Фреквенцијско заливање чешњакатакође зависи од врсте земљишта у башти.

Када су тла лагана и пропусна, воду треба залијевати чешће него тамо гдје су глинасте.Осим тога, вода, која продире у земљу и пада у дубље слојеве, задржава се у њима много дуже.У овом случају, коренски систем чешњака се формира другачије, корени ће бити дужи, и моћи ће да узимају воду из дубоких слојева земље.Имајући у башти лагано и пешчано земљиште да бисте задржали влагу, можете му додати стајњак или компост, можете да малчирате тло, користите различите врсте агро-влакана.Доступне и многе врсте хидрогелова - супстанце које помажу да се задржи влага у земљишту и олакшају њено коришћење биљкама.Приликом заливања потребно је фокусирати се на температуру зрака и количину падавина.

На температури од 23-25 ​​степени, а када је повремена лагана киша, потребно је залити чешњак једном сваких 8-10 дана по стопи од 9-11 литара воде по квадратном метру.

  • У пролеће, воду треба залијевати у посебно врућим данима (9-11 литара воде по квадратном метру).
  • Интервал између заливања 3-4 дана.
  • У кишним данима нема потребе за водом.

Реците не јаком току воде

Често, такав притисак воде уништава и оштећује танке стабљике и лишће биљке.Иако ће ти порази изгледати и изгледати врло мали и безначајни, значајно ће утицати на формирање будуће жетве.Осим тога, оштећени листови и стабљика чешњака могу бити додатни извори гљивичне инфекције.

Не можетезалијте чешњак јаким млазом

Стога је боље провести једно вријеме и купити воду за залијевање и пажљиво залити биљке чешњака испод коријена.Процес је много напорнији од једноставног заливања цревом, али биљке ће бити одговорне за вас са захвалношћу, здравим изгледом и обилном жетвом.

Заливање танком водом захтева пуно времена, које нам недостаје, али је профитабилније за биљке.У овом случају, време је за размишљање о стационарном или аутоматском систему за наводњавање.

Додатно, заливање треба прекинути 2-3 недеље пре жетве.

Заштитите лишће од воде

Када заливате биљке, треба пазити да не наводњате лишће, него да пошаљете воду у земљу ближе коријену, избјегавајући наводњавање зелених дијелова.Чешњак није посебно осјетљив на такво наводњавање, али често мокро лишће и високе температуре погодују развоју гљивичних обољења.

За време зрења лишћа чешњака може се везати

Вруће време и заливање

Често у пролеће температура расте до 28-30 степени у хладу.Гледајући опуштене листове чешњака и другог зеленила у башти, чини нам се да им је сада потребна вода.Новаци вртлари одмотавају цријево у врту и спрејају капљице преко својих засада, обилно их залијевајући.Ово је типична грешка вртлара, јер је наводњавање у топлоти контраиндиковано.

Округле капи воде на листовима и стабљикама биљака играју улогу лећа у којима се преламају и фокусирајусунчеве зраке, узрокујући озбиљне опекотине у биљкама, остављајући неразвучене ране у облику смеђих трагова на листовима и стабљикама.

\ т

Најбоље вријеме за заливање чешњака је вечер.

Таква оштећења надземног дела постројења је отворена "капија инфекције". Све врсте патогена - патогени (бактерије, гљивице) лако продиру у биљку, узрокујући му опипљиву штету. Поред тога, на високим температурама, бели лук регулише проток воде и акумулира влагу, не користи је, што чини ово наводњавање још мање ефикасним.

Повећање жетве

Можемо рећи сљедеће о прољетном залијевању. Ако постоји велики снежни покривач, влага након одмрзавања ће бити довољна до маја. Када је кишно пролеће и снежна зима, чешњак неће имати потребу за пролећним заливањем.

Правилно наводњавање и наношење ђубрива када узгој чешњака не траје много времена, али може повећати број великих и здравих луковица чешњака за 40-60%.