Како и како прерадити грожђе у пролеће

Отвори се након хладног времена, третира се хемикалијама од штеточина и болести, пропушта винову лозу од влаге, веже их на решетку.Ова култура бобичастог воћа захтева пажњу током читаве сезоне.Да би се добила добра жетва из лозе сваке сезоне, неопходно је не само правилно водити бригу о њима, већ их и заштитити од штеточина и разних болести.И почните одмах да обрађујете виноград у рано пролеће, пошто је сав покривни материјал из грмља уклоњен.

Прскање грожђа почиње у рано прољеће

Болести грожђа

Главни "кривци" болести које погађају грожђе су гљиве.Они су узрок таквих обољења ове бобице као лажне (плијесни) и обичне пепелнице (оидиум), трулежи - сиве и беле, антрацно и неке друге.

У било којој биљци, као и код људи, било која болест је лакше спријечити него подузети мјере лијечења.Да би било које гљивичне болести прошле овај грм потребно је спровести превентивне мјере. Све лозе су причвршћене на решетку тако да између њих постоји лагана промаја. Потребно је уклонити све осушене гране и лишће, уклонити вишак изданака.Оставља тај поклопацгрозде грожђа током зрења су такође фрустриране.Винова лоза се брзо суши кроз пропух, а споре гљивица се не могу умножити под таквим условима и умрети.

Али главна ствар је профилактички третман винограда разним препаратима у рано пролеће, када винова лоза још није поплавила пупољке.Морате обрадити све винове лозе одмах након што је грожђе отворено на пролеће.

Гљивичне болести грожђа се лакше спречавају него лече

Штеточине грожђа

Главни штетници који могу оштетити виноград

  • паук;
  • пруритус грожђа;
  • филоксера;
  • леци;
  • осе и неки други инсекти.

И ако осе обично једу плодове ове биљке, преостали инсекти се хране лишћем ове бобице.Као резултат тога, листови се увијају, или жуте, винова лоза не добија довољну исхрану, а грм слаби.Понекад су штетни инсекти разлог што је биљка погођена патогенима.

Филокксера је најопаснији штетник инсеката за грожђе.То је инсект рода лисних уши и може се населити на лишћу или на коријенском систему грожђа.Први знаци оштећења подземног дела биљке овим штеточинама су појава карактеристичних отечених формација на лишћу.Ови инсекти живе у њима.Ако не започнете борбу са њима на време, онда ће се умножити и постепено раширити по антенама, стабљикама и резницама грма.

Зато је то потребнопрерадити винову лозу, лишће и гроздове од штеточина и болести неколико пута годишње, тако да је виноград у реду.

Грожђе напада оса

Датуми прољетног прскања винограда

Прва обрада винограда је најважнија, јер се ради о прскањуодржава се у пролеће, када се винова лоза ослобађа само материјала који покрива.Раствор за прскање против гљивичних обољења припрема се на следећи начин: чаша бакар сулфата се разблажи у кантици воде.Ако се врши распршивање младица или биљака које нису старе више од 2-3 године, бакар сулфат треба ½ шоље.

Вртлари, који су се дуго бавили узгојем ове културе, обично први пут прскају у прољеће мјешавином плавог витриола и вапна.½ шоље витриола разблаженог загрејаном водом тако да се брже раствара.Док се ово расхладно средство расхлађује, ½ шоље вапна (живо вапно) са кантом воде се разблажи у другој канти.Ако постоји само хидратизована вапна, онда се мора узети 1,5 пута више од вапна.Затим у добијеном "млеку" уз константно мешање сипајте охлађени раствор витриола.Тако да се раствор не испере са грана биљке, додаје се сапун (боље домаћинство).

Следећа обрада грожђа се такође врши у пролеће, када виноград почиње да цвета.У јужним дијеловима наше земље, ово прскање се проводи у трећој деценији априла, ау подручјима с умјереном климом - у првој деценији маја.Обично за прскање користите следеће лекове: Ридомил,Топаз и друга слична средства.

На тржишту су се појавили специјални алати који не садрже хемикалије, али су природне супстанце које могу да регулишу развој биљака.Један од најефикаснијих лекова је Гиббереллин.Активни састојак овог лека је гиберелла, она је она која активира убрзање сета воћа.

Припремите овај раствор боље на следећи начин: Гиббереллин се прво разблажује са малом количином вотке (или чистог алкохола), и тек тада се разблажује са потребном количином воде према упутству.Прођите сва грмља грожђа, умакавши сваку будућу гомилу у посуду са овим раствором.Ова процедура помаже у постављању више бобица у руку, стимулише њихов раст и величину плода.

Четке је могуће третирати другим препаратима из ове серије: полен, пупољак, јајник итд. Главно је да ови препарати укључују гибберелну киселину или соли ове киселине.

Гибберелин је природни стимулатор раста грожђа

Која друга средства се користе за прву прераду грожђа

У пролеће и лето, виноград се може попрскатиод штеточина и болести и хемикалија.Типично, искусни вртлари радије користе у те сврхе средства која садрже сумпор, топсин или фоодизол.Приликом извођења спрејева са сличним препаратима потребно је строго поштовати упутства за њихову употребу.Никада немојте правити таква решењавише концентрисана него што је наведено у опису. Такође треба да предузмете мере сопствене заштите тако да раствор не доспије у очи или на изложене делове тела.

Али земљиште испод грмља треба редовно посипати пепелом. Састав који укључује калијум, који помаже биљкама да се боље опиру болести.

Прољетно превентивно прскање винограда штеточинама и препаратима болести спрјечава репродукцију штетних микроорганизама на виновој лози и тлу и једна је од неопходних мјера у процесу збрињавања овог усјева.

Здрав виноград активно расте и доноси плодове. То је главни задатак вртлара - добијање великих приноса од свих воћних култура које се узгајају на локалитету. И правовремено прскање воћних биљака помаже у постизању тог циља.