Како и како поступати с грожђем у прољеће од штеточина и болести?

Велики број узрочника разних болести и ларви инсеката инсеката сакривен је у презимљеним грмовима грожђа и коријенском тлу. Када почне постојано топло време, сви ови штетни елементи почињу да се активно хране на ткивима винове лозе, размножавају се и излажу се ризику слабљења и чак уништавања. Да би се виноград заштитио од неповратних оштећења, у пролеће би требало да се сваке године врши прерада са сложеним препаратима за заштиту од штеточина и болести. Да би прољетни третман био дјелотворан, а контролне мјере учинковите, биљке морају бити адекватно припремљене за почетак догађаја.

Има много препаратов за преобразу гроздја

.

Припрема грожђа за прскање пролећа

Вреди започети припрему за пролећну прераду винограда уз компетентно уклањање зимских склоништа. Ако регион није изложен високом ризику од мраза, грожђе се може отворити чимТемпература ће бити изнад 0. У регионима са дуготрајним изворима и великом вероватноћом мраза, вреди чекати прве пупољке да расту на грожђу, а пре тога држе грмље под поклопцем. Неопходно је обезбедити приступ ваздуху грожђу кроз отворе за вентилацију, посебно исечене кроз склониште. Када се на биљци формира зелени конус, поклопац се може уклонити.

Током времена под зимским склоништем, велика количина влаге се накупља око грмова грожђа, тако да је прије прољетне обраде потребно обавити подвезицу грмља на решетки или затегнути жицу. Такве мјере су неопходне како би се грожђе заштитило од преплављивања, које је обиљежено развојем плијесни и других болести.Препоручљиво је везати грожђе у суво време, а следећег дана можете почети са хемијским третманом болести и штеточина.Модерни виноградари преферирају неколико најучинковитијих средстава за заштиту грожђа:

  • Жељезни сулфат;
  • Ридомил;
  • Зинебу;
  • Бордојска мешавина.

Препарат Зинеб је погодан за пролећну прераду грожђа

Рад са мешавином бордоа

Третман Бордеаук текућином захтијева посебне мјере опреза, јер су високе концентрације овог лијека изузетно токсичне. Штавише, токсичност је опасна за људе и биљке.Дакле, високе дозе супстанце могу довести до инхибиције развоја кошнице и младог раста.Стога, када се формира зелени конус, обрадапотрошити 0,7-1% раствора, и ако раст грожђа још није почео - 2,5-3% раствор.Виноградари се и даље окрећу преради овог одређеног лека, јер има комплексан ефекат и може се користити за борбу против болести као што су плијесан, оидијум, антракноза и разне врсте трулежи.Али, да би се спречили нежељени ефекти лека, вреди измијенити третман са Бордеаук мјешавином с другим мјерама заштите грожђа.

Када се користи мешавина Бордеаук, треба применити мере за хемијску заштиту

Третман са Зинебом

Заштитни фунгицид Зинеб се користи као ефикасна мера за контролу и превенцијуразне болести грожђа, укључујући плијесан и касно палеж.Међутим, систематска употреба Зинеб-а у периоду од 2–3 године може довести до поремећаја у развоју грожђа, па је боље да се третман са овим препаратом измени са једињењима која садрже бакар.

Зинеб се у правилу примјењује у прољеће, за вријеме цвјетања, а након цвјетања препоручује се обрада бакар сулфатом или бордо смјесом.Ни у ком случају не би требало комбиновати ове препарате у једном третману.

Обрада са Ридомилом

Међу узгајивачима наше географске ширине, Ридомил данас ужива највећу популарност.Овај алат припада нискотоксичним лековима, али је веома ефикасан у борби против болести, чак иу екстремно влажној сезони.Лијек се распршује у прољеће и има заштитни учинак 11-15 дана.Лечење препаратом се препоручује не само за све органе биљке, већ и за корен. Паралелно са употребом Ридомила, такве мере за борбу против гљивичних и бактеријских инфекција као биофунгициди (Фитоспорин) су дозвољене.

Ридомил је релативно нетоксичан лек

Заштита биља од витриола

У прољеће, како би се избјегла оштећења винове лозе од смрзавања, вртлари успјешно користе спрејеве са 3% отопином жељезног сулфата. Заштитно својство лека манифестује се након 1-1,5 дана, стога би биљку требало обрадити неколико дана прије предвиђених мраза. Жељезни сулфат има период ваљаности од 7-10 дана.

Третман другим препаратима

Поред горе наведених мјера за борбу против болести и штеточина у прољеће, подузимају се додатне мјере за збрињавање грожђа. Да би се зауставио доток сока из места резаног винове лозе, препоручује се наношење од 4 до 8 г комплексних ђубрива - Кемира, Нитрофоски и других лекова са ниским садржајем микроелемената. Након обрађивања земљишта дуж плантажа, потребно је ископати и залити плитку воду како би се повећала температура у коријенском тлу. Гнојива треба одмах примијенити на све сорте грожђа чим се у раним сортама нађу прве “сузе”.

Друга половина пролећа је најбоље време да се предузму мере за спречавање болести као што су пепелница и пепелница.

За борбу против њих користи се лек Ацтеллиц, који се наноси на отечене и отворенепупољци, као и горње и доње површине листа.Пошто лек има контактно својство, неопходно је посебно опрезно вршити прскање, узимајући у обзир најосетљивије на поразна места.Ацтеллиц има инсектицидна својства, стога је и одлична мјера контроле штеточина.

У прољеће се у просјеку у свибњу препоручује комплексна обрада Ацтеллицк, Топаз и Ридомил, а крајем мјесеца и почетком липња, када се формирају јагоде од 2 мм, врши се завршна обрада.Обично се не захтевају додатне мере после такве схеме контроле болести.Ако, с друге стране, временске и друге околности провоцирају појаву жаришта болести или штеточина, користе се специјализовани инсектицидни и фунгицидни спрејеви.Додатни лекови укључују следећу групу лекова:

  • Оки;
  • Делан;
  • Тханос.

Ови препарати се користе за јутарње третмане у влажном, магловитом времену.За сузбијање болести у сувој и врућој сезони (што се често догађа у мају), препоручује се за јутарње прскање:

  • Тхиовит Јет;
  • Стробе;
  • Топаз.

Лек Окихом штити пред широким спектром болести

Специјализована средства за сузбијање штеточина

У оним областима узгоја грожђа,Често се примећују напади инсеката на винову лозу, неопходне су специјалне мере заштите од штеточина као што је подлога за грожђе,веевилс, цицадас и други.Борба против њих није тако тешка као борба против болести, али уз недовољно подузете мјере, паразитски инсекти могу изазвати катастрофалне штете на виноградима.

Средства из рударског мољца

Лептир рударски лептир је најопаснији крајем пролећа када је грожђе прекривено лишћем. Мољац оставља квачило на доњој страни лишћа, а гусјенице које се ускоро појављују гризу их, називају се мине. Ове вијугаве светлосне пруге су јасно видљиве на површини, оштећење понекад доводи до потпуне смрти и пада листова, што негативно утиче на принос.Најефикаснија мера за борбу против мољаца је прољетно прскање Цонфидором.

Припрема Цонфидор уништава рударски рудник

Лијекови за јастучиће грожђа

на овом мјесту за живот), овај штетник је изузетно опасан за развој грожђа.Борба против ње је отежана заштитном функцијом организма штеточине - ослобађањем бијелог пиштоља који спречава продирање отрова.Због тога је одраслима лакше уништити механичким средствима, скупљајући их чврстим рукавицама.

За пролећно превентивно лечење могу се користити раствори Препарата 30, Нитрафен или БИ-58.

Средства за златно грожђе, тсикадок и жижаке

Могуће је спровести превентивни третман засада било којим инсектицидом - Актар. По правилу, ове бубе се не појављују на лози.

Редовна пролећна прерада винограда у већини случајева постаје кључ за потпуни раст и развој грмља током сезоне.