Како и када засадити грожђе у јесен

Када се разматра да ли је могуће посадити грожђе у јесен, баштовани ће добити недвосмислен одговор - "да". Разлика од прољетних радова је у томе што су за садњу одабране саднице са добро развијеним кореновим системом. Понекад се користе и резнице. Они су смјештени у школку, а затим посађени. Остатак технологије је сличан.

Предности и недостаци јесенске садње

Међу предностима садње у јесен постоје четири главне.

 1. Тло у овом периоду је најспремније. Тло садржи корисне елементе који су се накупили током љета. Биљка је лакше издржати у хладном периоду. Земља такође садржи довољно влаге и не захтева додатно заливање.
 2. Ранији развој грожђа у пролеће. Саплинг успијева укоријенити и прилагодити се новим увјетима. Са појавом топлоте, култура ће одмах почети да расте.
 3. Велики избор квалитетног садног материјала - на јесен продају здраве саднице. У пролеће постоји ризик куповине фабрике која није продата прошле сезоне.
 4. Низак ризик од развоја гљивичних обољења. Патогени постају активни само са доласком топлоте у пролеће. У овом тренутку, почните већ први третманјака биљка. Прскање ће се лако пренијети.

Постоје и недостаци садње у јесен. Међу њима су:

 • жетва се одлаже за годину дана;
 • висок ризик од замрзавања садница;
 • вероватноћа оштећења биљке глодавцима, ветром и кишом.

Оптимално време

Најбољи услови за садњу грожђа у јесен су температуре од + 5-15 ° Ц. Морате имати времена да засадите грожђе да бисте смањили перформансе. До тог времена, до почетка мраза, биљка треба да ојача.

На основу горе наведеног, први дани октобра ће бити најбоље вријеме за искрцавање. Можете вршити манипулације у септембру, али онда ће грму бити потребно додатно заливање.

Технологија садње

Да би процес успио, морате слиједити одређена правила. Укључује неколико фаза.

Избор материјала и његова припрема

Постоје 2 избора за садни материјал.

Саплинг

Годишња биљка је погодна за садњу. Квалитетан садни материјал треба да има:

 • развијени корени - 3-6 корена;
 • димензије - дебљина више од 8-10 мм, дужина 40-55 цм;
 • зелени избојци - 15-20 цм;
 • здраве бубреге који не падају при додиру.

Важно је прегледати саднице за присуство оштећења, израслина и плијесни. На резу би требало да има светло зелену боју.

Прво треба припремити материјал за семе. Да би се то урадило, доњи главни корени се режу за 2 цмПревише корјени ће бити савијени приликом садње и биљка се неће укоријенити. Затим, садница се ставља у воду на собној температури преко ноћи. Често се додају стимуланси раста - Корневин или Хумат. Прије садње биљка се умочи у глинену кашу, која се припрема на бази глине, хумуса и воде.

Цуттингс

Када листови падну из грма, исеците се у чубуки. Изаберите винову лозу која даје велике групе. Манипулације обављају вртни прунер. Резнице треба да буду високог квалитета, дужине 30-45 цм и пречника 1-1,2 цм, са неколико развијених пупољака. После сечења се стављају у воду или раствор бакар сулфата на дан.

Избор локације

За слијетање се бира добро освијетљена и гријана површина заштићена од пропуха. Најбоље место за грожђе је јужна страна, блокирана оградом или неком врстом грађевине. Биљка мора бити удаљена 0,5 м од њих. Подземне воде би требале лежати на дубини не мањој од 1,5-2 м.

За културу се избере разградена земља с неутралним пХ. Моцваре се не уклапају, јер култура не прихвата устајалу воду.

Поступак

У зависности од одабраног садног материјала, потребно је посадити грожђе на различите начине.

Готова садница

Припрема места почиње у августу-септембру. Тада ће се у тренутку слетања супстрат смирити, а ђубрива ће заситити земљу и спалити корење биљке. Ископана је јама по узорку од 0,6 - 0,6 цм, а неки вртлари препоручују депресију од 0,8 - 1 м.

Јама је испуњена на овај начин:

 1. Дренажа се поставља на дно - погодна за експандирану глину, шљунак. Слој треба да буде 10 цм.Обезбедите га у случају да је подземна вода близу њега или ако има проблема са влагом. У супротном, дренажа се не може полагати.
 2. Одозго, додају плодно тло помијешано са 8-10 канте хумуса - приближно исте висине као у претходној фази.
 3. Додати слој храњиве смеше од 10 цм - 300 мл калијумове соли се помеша са 300 мл суперфосфата и 3 литре дрвеног пепела.
 4. Додати 5 цм плодног тла.

Биљно грожђе према овом упутству:

 • у средини да формира хумак висок 40 цм;
 • поставите садницу на њу и исправите корене - пета треба да буде на дубини од 35-45 цм од нивоа тла;
 • сипати 20-30 цм воде;
 • покрити земљом.

Биљке заједно са земљом, засађене тако да је удаљеност до површине земље 20-30 цм. Када је за садњу одабрана калемљена садница, забрањено је сахрањивање мјеста његовог пресађивања.

Вадба грожђа у школу

Резање у школи

Прво ископајте ровове према схеми од 30–30 цм на удаљености од 40 цм једна од друге. У њих се примењују ђубрива и Чубук се поставља под углом од 45 °. Оријентација би требала бити сјеверна. Размак између резница може издржати 15 цм и залити се.

Могуће је засадити чубуки у јамама, слажући по 2 комада у сваки у случају да се не укорени.

Афтерцаре

Када је било топло након садњеи суво вријеме, потребно је залијевати биљку неколико пута. Направите 1-2 канте воде. Ако пада киша, онда не морате влажити земљу. Када се прерано сади младица може да ослободи лишће. Развој треба обуставити, зауставити залијевање. Такође је неопходно да се направе поташије.

90

Када се грожђе сади у јесен, неопходно је покрити их за зиму. Манипулације се изводе на ниским температурама, иначе ће се очи искривити. Процес укључује следеће манипулације:

 • резање саднице - оставити 4-5 пупова;
 • стављање под пластифицирану боцу - онда биљка неће бити у контакту са земљом и неће бити задивљена гљивама;
 • заспати - слој до 5 цм треба да буде изнад боце.

Приликом садње усева, стакленик се гради са резницама висине мање од 50 цм. Показало се да је то слој од 40 цм, а врх је покривен пластичном фолијом. Заштита се уклања у рано прољеће, када се снијег топи.