Како и када наносити ђубриво за грожђе

Грожђе је прилично непретенциознобиљка која чак иу планинама може да расте са минималним садржајем земљишта.Али, пошто главна ствар није њен раст, већ плодоносан, требало би да знате како да оплодите земљиште и како то урадити исправно.

Гнојиво грожђа има за циљ да повећа његов принос

Потреба за применом ђубрива

Чак и када се сади садница, земља је обилно оплођена.Ово ђубриво траје 3-4 године док винова лоза расте.Одрасли грм треба да буде правилно храњен, јер чак и најплодније земљиште не може да обезбеди све елементе у траговима које биљка треба да зрела добра жетва.Штавише, током вегетације расте много дугих грана које су прекривене лишћем, које и даље треба да расту и сазревају.Стога је битан дио бриге о грожђу његово правилно гнојиво.

Као што је већ поменуто, прво ђубриво се примењује приликом садње грожђа директно у рупу.Ово може бити иструнути стајњак или компост у количини од 3-4 канте. Ово снабдевање корисним супстанцама је довољно за целинупериод раста грма.Након што је формиран грм почео да носи прве плодове, треба узети у обзир чињеницу да сечењем грожђа, резањем гроздова, биљка губи хранљиве материје.Због тога је потребно оплодити земљиште како би се обновила плодност.Ово се мора урадити систематски.Али треба да знате шта и када треба да храните биљку и како то да урадите.

По први пут грожђе се оплођује када се сади

Које хранљиве материје треба грожђу

Изгледа да може бити лакше од куповине у продавницикомплексна ђубрива и редовно их наносити на земљиште.Али чак и овде постоје нека правила, јер грожђе треба хранљиве материје, али њихове листе се мењају у зависности од фазе вегетације. Стога, за свакога ко жели жетву укусног усева, потребно је знати који ефекти имају неки минерали и када их треба користити за постизање максималног резултата.

Потреба грожђа:

  • Азот.Овај елемент утиче на раст листова и изданака.Из тог разлога, главни део такве супстанце се уводи у пролеће, када почиње само сезона раста.Сходно томе, љети грм треба мање и мање, а од августа је генерално контраиндикован.То је зато што ближе јесени све силе биљке треба да буду усмерене на зрење плода, а не на раст зеленила.Азот се може увести супстанцама као што је амонијум нитрат или уреа.
  • Фосфор.Овај елемент је најпотребнији биљци у време цветања.Фосфорна дресура (суперфосфат) ће помоћи да се развију цвасти, промовише сет воћа, сазревање шаке.
  • Калијум. Супстанца се доноси на јесен. Калијум хлорид ће помоћи да се убрза процес зрења винове лозе и воћа, припреми грм за зимски период.
  • Бакар. Захваљујући овој супстанци, могуће је повећати отпорност изданака на мраз и сушу, доприноси њиховом расту.
  • Бор. Употреба борне киселине повећава слаткоћу бобица. Препоручује се коришћење бора да би се стимулисала клијавост полена.
  • Цинк. Елемент у траговима повећава принос биљке.

Грожђе ће имати користи од присуства калцијума, магнезијума, сумпора и гвожђа, али ове супстанце су довољне у земљишту, иначе се могу хранити.

Ако постоји недостатак сумпора у земљишту, потребно га је увести као ђубриво

Постојеће врсте ђубрива

Да би се осигурало да је виноград опремљен неопходним елементима, могуће га је хранити минералним и органским ђубривима. Органским производима се може приписати стајњак, компост, тресет или птичји измет. Наравно, органско је најбоље ђубриво, јер садржи потребне елементе за храњење биљака. Доприноси побољшању биолошких процеса, пропусности, аерације и општег обогаћивања земље.

Што се тиче минералних ђубрива, оне се могу поделити на:

  • једноставни, који се састоје од једне компоненте (фосфор, азот или калијум) - то су суперфосфати, калијум хлорид или амонијум нитрат;
  • комплекс, који укључује неколико компоненти -нитропхоска, аммопхос (мешавина у правим пропорцијама једноставних компоненти).

Како оплодити земљиште за грожђе

Ако је виноград већ велик, активно плодоносан, онда за једнократно у 2 године главна пуна вредност ђубрива, у остатку времена ђубрење се врши у складу са сезоном раста.

За главно ђубриво потребно је копати ровове на удаљености од око 70 цм од биљке. Дубина - не мање од пола метра.

Гнојива треба примијенити овдје, а поступак треба обавити прије припреме грма за зимски период или у рано прољеће, прије него што пупољци цвате.

Виноград се обично оплоди пре почетка зиме

Фазе ђубрива током вегетације

Прва фаза. Одмах по отварању грожђа након зиме, потребно је направити прве елементе у траговима. Да бисте то урадили, направите ровове, као што је описано раније (а можете користити и оне које су направљене да заклоните виноград за зиму) и оплодите га са 50 г азота, 30 г поташе, 40 г суперфосфата, и онда прекријте ђубриво земљом. Пропорције су за један грм. Такођер можете нанијети текући прелив с наводњавањем влаге.

Поступак је следећи: канта воде од десет литара улази у припремљени бунар, након чега слиједи иста посуда са хранљивим раствором (узима се 50 г ђубрива) и опет канта воде. Најбоље је залити загрејану течност. Након сушења, горњи слој земље треба растопититло на дубини од око 10 цм.

Друга фаза.Једна и по до две недеље пре почетка цветања грма, примењује се водени раствор од 40 г азотног ђубрива, 50 г суперфосфата и 40 г калијума.Може се нанети и органска материја - гнојница или пилећи гној (10 литара ђубрива користи се за 20 литара воде), које се покривају недељу и по дана.Разредити такво ђубриво треба 6 пута, и ставити у јаме или бразде од 2 канте по грму додавањем 25 г суперфосфата и 20 г гнојива за поташу по 1 кантици.

Трећа фаза.Да би се повећао принос, у фази формирања четкице (када су бобице око величине малог грашка), грожђе треба хранити комплексом супстанци сличних другој фази и не заборавити залијевати биљку.Али не би требало да прелазите укупну концентрацију ђубрива у 30 г по канте воде.Све ове акције не само да ће ојачати четкицу, већ ће и побољшати пупање бубрега за наредну годину.

Четврта фаза.Ово храњење ће бити неопходно на почетку зрења грозда.За један грм потребно је направити 50 г поташије и фосфатних ђубрива.Не заборавите да елиминишете азот.

Калијумово ђубриво се лако замењује дрвеним пепелом брзином од пет пута.Па, ако се пепео добија накнадно сагоревање воћног дрвета или сеченог грожђа.Пепео садржи калијум, елементе у траговима и врло мало фосфора, који се лако може апсорбовати у грм.Треба имати на уму да једна хранљива материја не може заменити другу, чак и ако је додајете у већим количинама, јер је улога и вредност једног или другог елемента различита.

Гнојило грожђа са пепелом замењује додатке поташи

Како правилно обрађивати фолије

Као додатак основном ђубриву, корисни елементи у траговима могу се наносити прскањем лишћа. Први пут да се храни грм треба да буде пре цветања, да би се спречило расипање, да би се побољшао јајник. Следеће прскање се врши после цветања, а последње у фази зрења грожђа. Можете узети купљене производе за решење, али треба обратити пажњу на чињеницу да други и трећи пут не би требало да буде азота у композицији.

Лишће се третира ујутро или увече, поподне, само ако је облачно. Да је апсорпција била већа, у раствор можете додати 2-3 кашике шећера.

Грешке које не би требало дозволити

Не наносити ђубриво на површину тла или је превише фино. То може довести до чињенице да неки азот испарава, а остатак ће бити тешко доћи до кореновог система, као и других елемената.

Недовољно заливање и ђубрење на плиткој дубини такође може довести до развоја површинских корена, што узрокује патњу корена. Поред тога, зими се површински корени могу замрзнути.

Птичји измет, азотна ђубрива и дивизма могу се примијенити само до средине љета, као и залијевање. Ако се ово правило не поштује, онда ће дозријевање грожђа бити одложено.

Учините све на вријеме иу правим размјерима, онда ће жетва задовољити укус бобичастог воћа, величину грожђа и добро стање винограда.