Како хранити и одржавати јагњад ако немају мајку Овце

У новорођеној малој козји или јагњетини расе Романов, неопходно је очистити носне синусе и усну дупљу од слузи, а затим је оставити са материцом. Ох, она ће се побринути за своју бебу, лизати је из крви и слузи. Ако је потребно, бебу одвојите од мајке, она се обрише сувим и чистим крпама или хрпом сламе.

Лонели Ламб

По истеку једног и по сата од рођења јањетине Романове, његова мајка напушта родни канал. Мора се уклонити, а затим закопати у земљу.Ако је прошло више од пет до шест сати, а још нема порођаја, за помоћ се обратите специјалисту (ветеринару). Након појаве постељице, неопходно је третирати спољашње органе материце топлом водом, а ако је потребно, обрезати крзно у препонском подручју.

Не заборавите топло пиће. Мора се дати новонасталој материци свака два до три сата. Запремина пијења не би требала прелазити и пол литре. То се ради до тренутка када је засићен, а након тога пију више од два пута дневно.

Ниво исхране материце у прва три дана након рођења јагње мора бити умерен. Храни треба дати лако сварљиву: свјежу траву, не грубу сијену или сламу, топлу храну из хране за животиње,мекиње или брашно. Онда идите до мајке која храни повећава излучивање млека. То укључује колаче, силажу и корене. Зими се материца редовно храни коштаним брашном, кредом и соли. Неопходно је одржавати равнотежу између витамина и минерала у мајчином тијелу.

Да би се утврдило недостатак минералних соли у телу јагњета, мора се поштовати. Уз недостатак соли деце и римских јагњади, земља се једе, вуна се исисава једни од других. Ово је лош знак. На крају, то ће довести до масовног губитка стоке.

Код млијечних коза, након производње коза, мужа се обавља четири пута дневно. Обратите пажњу на стање материце материце, запаљење, неравномерно отицање млечних жлезда. Ако је потребно, потражите специјалистичку ветеринарску помоћ. Како јагњад постају старија, преносите материцу на три оброка дневно, без смањења дневног уноса хране.

За време нахраната на јагњите, овце треба да добро једу

.

Методе подизања јагњади

Мала деца и јагњад се хране на два начина:

  1. са материцом;
  2. без материце.

Пожељно је да се одабере начин исхране мајке. Здрави Романови или друга јагњад могу се видјети тек пола сата након рођења. Стоје и одлазе у потрагу за мајчиним вименом. Зато је неопходно обрадити материнску вимену из загађења.

Метода храњења материце омогућава вам да развијете јаче потомство. Самладунче мајке добија све потребне супстанце и елементе у траговима.

Када се у овцама Романова или друге расе не роди једно, већ неколико јагњади, истовремено им се допушта мајка. Постоје случајеви када јој мајка не допушта новорођенче. Најчешће се то дешава код првака. У таквој ситуацији препоруча се изолирати мајку и новорођенче сироче неко вријеме. Неко време ће се привикнути једни на друге. Ако се такви проблеми не поштују, дозволите мајци новорођенчад свака два до три сата.

Уравнотежена исхрана је основа здравља јагњади

Храњење деце и јагњади од две недеље код куће је мало другачије. Они су већ сасвим независни, њихово тело је већ јако, и не може бити потпуно засићено само млеком материце. Када јагње напуни десет дана, мора се додатно нахранити. Да бисте то урадили, користите специјалну храну за младе животиње које имају све потребне елементе у траговима.

Храњење Романова или других јагњади код куће без материце је мање пожељно.Користи се само у случају болести или смрти материце. Мајчино млеко се замењује целим крављим млеком. Садржај микроелемената у њима варира, али је бољи од преноса младих на вештачко храњење. Млеко се користи загрејано на 30 степени. У првих пет дана након рођења препоручује се пет пута храњење бебаброј оброка се постепено смањује на три и два оброка.

Дневна конзумација крављег млека од јагњетине

од првог до седмог дана живота јагњета до 200 мл.
од седмог до петнаестог дана живота од 300 до 400 мл.
од петнаестог до двадесетог дана живота од 400 до 700 мл.
од двадесетог до тридесетог дана живота од 700 до 900 мл.

Од старости од једног месеца на младим кравама, цело кравље млеко треба заменити бујонима кестења и зобене каше. У исто време, сирочад је обучена у грубу и концентрирану исхрану. Стопа исхране одраслих младих животиња је нешто другачија и захтијева да садржај елемената у траговима и хранљивих материја буде већи. Почевши од једног месеца старости, јагњад сирочета се хране на следећи начин.

1 до 2 месеца концентрати –25 г.
месеца 2 до 3 концентрати - 100-150 г; сочна храна - 100-300 г.
3 до 4 месеца концентрати - 150-200 г; сочна храна - 300-500 г.
от 4 месаца концентрати - 200-300 г; сочна храна -500-800 г.

Ако је ваш циљ да узгојите козје мољце као длакаве, препоручује се да се узгајају поред краљице. За производњу млијека препоручује се узгој младих стоке одвојено од матица. Новорођенчад и деца се узимају из материце одмах након рођења и хране се гуменим брадавицама, боцама и топлим млеком.

Првих пет дана након јагњења материца је способнадати само колострум.Први делови су декантирани и изливени, а накнадне порције се дају за храњење јагњади.Посебно су потребни колоструми који су рођени зими.Садржај протеина у њему је веома висок, што вам омогућава да заситите младо тело и заштитите га од развоја гастроинтестиналних болести.

Млеко оваца - добра исхрана за јагњад

Како подучавати младо храњење из чаше и одбијати од материце

Научити младе животиње храњењуиз здјеле ће бити потребно стрпљење и вријеме.Неко време се јагњад не хране.Мора да су веома гладни.Пре храњења младих, савијају зглобове колена и нагибају се према млеку са њушком.Ако јагње одбије да пије млеко из посуде, навлажите кажипрст у њој и пустите да сише.После таквог пријема, младим животињама је лакше да схвате како треба да једу.Ускоро ће се навићи на то и потреба за влажењем прста у млеко ће на крају нестати.

Почевши од десет дана, младе животиње се охрабрују да додају зобену кашу храни.Од старости од две недеље, у храну се додају ситно сено, концентрирана храна, мекиње и колачи.У старости од једног и пол месеца младом расту додају се исецкано коренско поврће.

У зимском периоду, посебно је неопходно додати рибље уље, со, коштано брашно и креду за исхрану јањади.Неопходан је за нормалан развој костију и мишићног система младих.

Јагњета се одбијају од мајке у доби од три мјесеца

Уклањање младих из материцепрепоручује се у доби од три до четири мјесеца.Да би се материца заштитила од маститиса повезаног са младунчади, потребно је да се смањи брзина исхране и смањи количина течности која се њоме конзумира.На пашњаку, млади и одузети материци и материци могу бити дозвољени најраније за две до три недеље.У супротном, нећете моћи раздвојити младе од материце.

Препоручује се деца која се уклањају из материце у топлој и сувој просторији.Неопходно је заштитити имунитет од прехладе.

За нормалан развој мускулоскелетног система младих стоке, препоручује се постављање свих врста узвишења.Дјеца воле да се пењу на њих и тако тренирају мишиће.

Препоручује се да дуга репа јагњад десетог дана живота прекину реп.Резани су на растојању од шест до десет центиметара од корена (приближно између трећег и четвртог пршљена).Поступак се проводи у чистим увјетима, нужно дезинфицирати оштрим ножем.Реп се држи руком, а други се одсече.Рез се обрађује јодом.Активним крварењем се наноси газа.