Како ефикасно повећати производњу јаја домаћих пилића

Садржај
 1. Утицај стене
 2. Дијета
 3. 9) Температурни услови
 4. Расвјета

Сваки искусни узгајивач који држи у кокоши несилица у својој великој фарми покушава значајно повећатињихова производња јаја.На сталну и високу продуктивност ове птице значајно утичу различити фактори: стрес, старосна група, раса, здравље, стабилно осветљење, одговарајући услови становања и неге, и годишње доба.

На продуктивност кокоши несильа вклучени различние фактори

.чак и зимско време.

Утицај пасмине

У домаћинству се пилићи могу наћи:

 • за бело месо - месо;
 • атрактивна орнаментална;
 • кокоши несилице намијењене великом броју јаја.

Ако знате ову чињеницу, можете правилно изабрати врсту птице која ће живјети у вашем дворишту.Да би се правилно израчунала производња пилећих јаја потребно је разумети која је пасмина најпрофитабилнија.

Пасмина кокоши кокошака је бела леггорн

Међу искусним узгајивачима живине познати су: бели леггорн, као и обични руски белци.Ове обичне кокоши почињу да се обилно исписују од 5 месеци.Такође, стене практично немају наси инстинкт.Ако организујете правилно чување ових пилићакод куће, добијате стопу производње јаја од 250 јаја годишње.

Дијета

За нормалан развој тијела, пилетина треба праву исхрану и дијету.Нередовно храњење хране неопходно за здравље доводи до претераног храњења или недостатка хране.

Приликом одабира хране, обавезно пратите састав, рок трајања и квалитет.Сваког дана птице требају масноће, протеине, угљене хидрате и разне витамине.Само уз уравнотежену доступност хранљиве и одговарајуће хране може се ефективно повећати број положених јаја.Ако је храна у вашој птици апсолутно погрешна, то ће негативно утицати на њену продуктивност и повећати трошкове хране.

Птице треба масноће, протеине, угљене хидрате и разне витамине

Основу исхране свакако треба да чине: јечам, пшеница, дробљени кукуруз, зоб.Препоручује се мешање неколико наведених житарица, додавање чисте воде или млека.Такође је добра идеја додати макро у корисну кашу.

Имајте на уму да састав било које каше треба да буде најмање 50% пшенице .То може утицати на продуктивност ове живине.Разлог томе је што су житарице богате протеинима, као и витамини Б и Е. Али само житарице нису довољне за нормалан број положених јаја у једном дану.У исхрани обавезно укључите здраве елементе у траговима и намирнице које повољно утичу на живину:

 • усјеви корена;
 • зелени;
 • кухињска сол;
 • поврће;
 • фосфор;
 • калцијум.

Правилна прехрамбена равнотежа ће дати резултате

Правилна равнотежа хране ће дати резултате у било ком периоду године, тако да хладноћа неће утицати на број јаја које дају кокоши. Главно је пратити њихове потребе и здравствено стање.

Температурни режим

Веома је важно пажљиво и стално пратити температуру у којој се налазе кокоши. Препоручује се загревање изграђене куће за пилетину - када се индекс температуре смањи, жељена производња јаја значајно опада. Ово се мора урадити пре него што дође хладна сезона.

Расвета

Стална светлост значајно утиче на производњу јаја домаћих кокоши несилица. Када се дневна светлост повећа, унутрашњи рефлекс се активира много више у било ком слоју. Због тога се више јаја може лако добити током пролећа и лета.

Али како утицати на ове показатеље у хладној сезони? Да бисте то урадили код куће је довољно лако. Препоручује се употреба специјалне флуоресцентне лампе за те сврхе. Запамтите да трајање дана не може бити дуже од 14 сати, јер без одмора кокоши несилице једноставно неће моћи нормално да се носе. Ако можете створити хармонију спољашњих и унутрашњих фактора, онда можете постићи заиста велики број јаја која носе пилиће у кокошињцу.