Како да направите седло за себе

Содержание
 1. Женско седло
 2. Ленчик
 3. 9) Унутрашње пресвлаке
 4. Спољашње пресвлаке
 5. Под-пријатељи

Искусни возачи тврдеДа је избор седла важан догађај.То утиче на здравствено стање коња и његове перформансе.Они који су недавно дошли у коњички спорт, подижу седло за себе - то је велика грешка.Његове посљедице могу бити најтужније, до коња који се повриједи.У најбољем случају, животиња ће само повриједити леђа.Ова важна опрема се може наручити од специјалиста, али за поређење ћемо погледати како направити коњ за себе.

Седло за коња се може направити ручно

Женско седло

Женско седло је неопходан елемент коњичке опреме.Кључна разлика у женској верзији је присутност 2 лукова на лијевој страни.Женско седло може тежити до 13 кг.Његова дужина је једнака јахачевом бедру.Користи се широк затезач који има већу снагу.

Женски тип седла има равну и широку површину.

Ленчик

Основа седла је ленчик, што утиче на погодност за јахача и коња.Често има изглед упарених дрвених дасака, које су дуж рубова повезане металним луковима.Ово је најважнија компонента сваког седла.То се не може урадити "некако".Мораћемо да нацртамо скицу, на основу величине одређене животиње.

Ленчик е основа на седло

В процесу креирања распореда, следећиалати: маказе, картон и комад дебеле жице, дужине око 1,22 м.рељеф коњских леђа иза лопатица на месту где ће касније бити лоциран лук ленчика.

 • Жица се пажљиво уклања и наноси на припремљени картон.
 • Линија се извлачи дуж жице на картону.Резултат је образац измереног дела леђа животиње.
 • Настали шаблон је исечен и покушан да се причврсти на место где су мерења предузета.Неопходно је да макета картона тачно понавља све завоје на телу коња.
 • Ако је савршено испало, онда пређите на следећи узорак.У супротном - поновите прве четири тачке док не добијете жељени резултат.
 • Поред горе наведеног, треба да знате следеће параметре:

  • Највиша тачка гребена.
  • Точка локације предњих лукова Ленчика.Налази се на удаљености од 4 прста од лопатице.
  • Крај гребена, где леђа имају најнижу висину.
  • Точка за задължително задължение на седло.Али не мање од 18 пршљенова.
  • Закривљеност горње линије леђа, почевши од гребена до краја седла на коњу.

  На крају мерења и стварања модела, они почињу да праве прави Ленцхик.Постоје три типа технологије:

  • Од масивног дрвета.
  • Од съединенного шперплоча.
  • Фиберглас, који се састоји од фибергласа и епоксида.

  РазмислитеПример производње најчешће и класичне верзије - од пуног дрвета.Да бисте то урадили, узмите таблу високе чврстоће (нпр. Храст), која је погодна за утврђене величине.Давање потребног облика је направљено од длета и авиона.Имајте на уму да класични Ленцхик има закривљену површину.

  Стога је неопходно користити електричну убодну тестеру и брусни папир, који ће помоћи да се одговарајући рељеф нанесе на радни комад.

  Седло за седло може бити израђено од различитих материјала

  Унутрашње пресвлаке

  Када сте завршили са радом са стаблом у складу са обрасцима које сте направили,унутрашња облога.Овај посао је најлакше урадити са обичном пјеном.Овај материјал није без недостатака. Један од недостатака је кратак животни век, који захтева редовно ажурирање облоге. Међутим, пенаста гума је релативно јефтина, тако да ће изазвати значајне финансијске губитке.Поступак за причвршћивање на седло коња је како слиједи:

  • Ако је пјена танка, онда је неколико пута преклопите.Све зависи од врсте и густине.
  • На основу величине Ленчика, исећи потребан облик.Дуж ивица направите маргину од неколико центиметара, тако да ивице висе.
  • Директно, причвршћивање почиње са причвршћивањем шперплоче на подлогу, која је направљена у складу са претходно преузетим стандардима.
  • Пенаста гума је причвршћена на шперплочу чавлима, која се увлаче у дрвену подлогу.Иначе ће седло за коња бити уништено.

  Пена је добрапогодан за тапацирање

  тапацирање на отвореном

  Након извршених радњи, пређите на завршну фазу: затезање коже. Учините то сами, без потребне опреме је изузетно тешко. Зато што је кожа посебан материјал који захтева парење, истезање и монтажу. Али постоји алтернатива: употреба било које врло издржљиве тканине.

  Можете покушати да направите подлогу од јута или вуне. За разлику од коже, њихов радни вијек ће бити кратак, али компетентна брига може знатно продужити овај период.

  Изведите облоге Ленчика одабраном тканином и седло је спремно за рад. Ако постоји жеља, онда се на предњој и задњој страни ушију гомиле крпа које служе за подршку и помоћ у бијегу од пада у хитним случајевима.

  За кожу, која се уклапа у кожу, мора да има одговарајућу опрему и вештине

  Цинцхс

  Дошло је вријеме за размишљање о додатним причвршћивачима (ободима). Они служе да држе седло на коњу док се крећу. Продају се у специјалним продавницама, али је боље купити у готовој верзији. Можете их направити сами, али то захтијева посебна знања и вјештине, укључујући и ковање. Од њих ће се тражити да направе значку - базу чина, која служи за регулисање привлачности седла до коња.

  Када је цинцх већ доступан, он је причвршћен. Оба краја ужета су зашивена за различите ивице седла за коња, контролишући симетрију и јачину везе. О овој креацијипројекти завршени.

  Ако постоји потреба, онда је вредно зашити узенгије.Јахачи са више искуства могу без њих.

  Могуће је створити седло за вашег коња (за жене, за трке, за коњицу, итд.) Без посебних тешкоћа.Овај процес захтева пажњу и прецизност, али резултат вас неће разочарати.Таква муниција чини вожњу још угоднијом.