Како да дођем до Импала Супер Харвест Потато Кромпир

Сорте кромпира раног сазревања су највредније за баштованке.аиут добра отпорност на различите болести и способност да се прилагоди неповољним временским условима.У опису кромпира Импала укључује све горе наведене особине, тако да се узгаја широм Русије.

Сортне карактеристике

Биљка је средње висине - 70-80 цм висока, формира 5-6 усправних изданака, густо прекривених лишћем.Цвјета у малим бијелим цватовима, сакупљена у неколико комада.

Грмови су масивни, пречника до 40 цм, смарагдни листови, заобљени са шиљастим крајем и малом хрпом на површини.

Главне карактеристике сорте кромпира Импала укључују:

 • рану зрелост - 55-60 дана од датума садње;
 • На једном грму формирају се 15-20 коренових култура, а принос од површине од 1 хектара је 190-370 центара;
 • кромпири овалног облика, велики, свијетло жуте боје, у пресјеку свијетло жуте боје, тежине 90-150 г;
 • често поврћеоболели од заједничке краста, фитопхора и улегања листа;
 • Култура је погодна за кување на различите начине, као и за зимско складиштење (одржавање квалитета без губитка укуса и утрживости је 7-8 месеци).

Сорта крумпира Импала успешно се узгаја у Доњим Волгама, Волга-Вјатској, сјеверозападној и централној регији Русије.

Биљка добро подноси сушу и повећану влажност - принос усјева у таквим условима остаје конзистентно висок.

Предности и недостаци

Међу осталим сортама, сорта се разликује по неколико предности:

 • рано сазревање;
 • доследно висока продуктивност;
 • одличан укус;
 • добра утрживост и преносивост;
 • брзо повећање тежине кртола (50 дана);
 • отпоран на многе бактеријске и вирусне болести.

Тајне успешне култивације

Да бисте успешно узгајали кромпир Импала и добили добру жетву, морате изабрати квалитетан садни материјал,припремити земљиште и земљиште.

Припрема семенског кромпира

За садњу, изаберите здраве коријене, средње величине, без знакова оштећења од болести или механичких оштећења.Берба садног материјала се одржава у јесен.

Кромпир који се бере за садњу се засади дрвећем - поставља се у сваки пространи контејнер у танком слоју и ставља под директну сунчеву светлост.Ова манипулацијаспречава труљење корјенастих усева и повећава отпорност на болести и паразите.

Током јесенско-зимског периода, кромпир треба складиштити на температури од 10-15 ° Ц. Ако је температура нижа, замрзнут ће се и постати непогодна за садњу. Током зимског складиштења, коренске усеве треба периодично расветлити тако да су издани клице јаке и да се не растављају током сетве.

За складиштење се користе кутије од дрвета или пластике. Током зиме, кромпир може изникнути, што треба пажљиво одрезати. Три недеље пре планираног слетања, кромпир је пажљиво убран, одбацујући узорке оштећене труљењем и болестима.

Техника слијетања

Импала кромпир се може садити на различите начине, али принципи садње, без обзира на изабрани метод, остају исти.

 1. Прије свега, потребно је одредити дубину улегања, која зависи од врсте тла. На добро дренираном земљишту, кромпир се може засадити на дубини од 10 цм, а ако је тло тешко, коријење се сади на дубини од 5-6 цм.
 2. Слетање испод лопате је најбоља опција. На удаљености од 30 цм, ископане су рупе за слијетање, у сваку од њих пада једна шака пепела. Ова компонента доприноси интензивном расту надземних и подземних делова. У сваку рупу положите 1-2 корена корена и издигнете, а затим пошкропите вртном земљом. Приликом садње држите удаљеност од најмање 60 цм.
 3. Кревети од кромпира залијевају се топлим, смјештенимметода прскања водом.

Захтеви за сестринство

Опис културе сорте Импала укључује једноставност у дојењу.Међутим, да би се побољшао принос и укус корјенастог поврћа, биљка треба да обезбеди редовну влажност, уравнотежену исхрану, отпуштање земље и окопавање.

Олабављење

Поступак лабављења осигурава добру влагу и прозрачност, што је важно у почетној фази развоја грма.

Приликом отпуштања треба уклонити коров и остатке баштенске вегетације из претходне године, који узимају хранљиве састојке из засада и доприносе појави болести и паразита.Препоручује се ручно уклањање корова, како би се избегла опасност од повреда корена или другог вртног алата.

Хиллинг

Кромпир Импала има фиброзни коренски систем који може расти не само дубоко, већ и широко.Да бисте спречили оштећење, направите поступак уземљења.

Изводи се сваких десет дана, формирајући хумак око грма висине 20 цм, а предност ове манипулације је да се обезбеди добра заштита кромпира од оштећења од разних паразита.

Храњење

Током вегетације, кревет кромпира мора се хранити три пута:

 • у почетној фази раста врхова грма добија се 200 г иструног стајњака;
 • недељу дана пре цветања кромпир се ђубри са раствором дрвеног пепела;
 • током цветања доприноси суперфосфат.

Заливање

За разлику од других повртарских култура, кромпиру није потребно често наводњавање.Превише влаге може проузроковати трулеж гомоља и плијесни.За цијелу сезону, довољно је провести 3-4 наводњавања, у сухом љету - до 5 овлаживања.

Прво наводњавање кревета требало би да буде умерено, јер преливање тла може негативно утицати на стање врхова - почети ће се растезати.Брзина воде се повећава заливањем у фази цветања и раста гомоља, када грмље досежу висину од 15 цм.

Како уништити паразите

Најчешћи штетници ове културе су колорадски крумпир и жичара.У борби против ових инсеката користи се неколико метода:

 • попрскајте то подручје корицом лука или положите у близини сваког грма;
 • се извлаче из врта, постављајући свјеже иглице пиљевине у размаку редова;
 • посађене су између редова невена - биљка која одбија штетне инсекте;
 • обрада хемијским агенсима (Моспилан, Арриво, Децис, Инта-Вир или Актар) се обавља изузетно ријетко и само у узнапредовалом стадијуму, јер грмови и коренски усјеви имају својство хранљивих токсичних компоненти;
 • из народних лекова користе инфузије белог лука, пелина и руса.

Припрема и жетва

10 дана пред жетву, потребно је косити врхове.Ова манипулација је неопходна да би се зауставио раст кртола и згуснула њихова кожа.

Ископајте кромпир са вртном лопатом.Истрошени гомољи се чисте од остатка земље, положени на равну и суву површину, остављени да се суше неколико дана.Током сушења, усев је заштићен од директне сунчеве светлости.

Затим се усев полаже у хладну просторију за зимско складиштење.Оптимална температура за дуготрајно складиштење - 1-2 ° Ц, влажност - 85-90%.

Корисне препоруке

Приликом култивације Импала кромпира, треба слиједити неке препоруке:

 • прије садње, подручје треба очистити од корова, биљних остатака, темељито попустити ифлаттен;
 • Слијетање треба обавити након што је прошла опасност од посљедњег мраза;
 • Оптимална температура тла за садњу није нижа од + 10 ° Ц;
 • тло је оплођено у јесен - на парцели од 1 м2.м. направите канту хумуса или компоста, можете додати 1 кг дрвеног пепела;
 • Код садње кромпира забрањено је направити такву компоненту директно у бунарима као што су пилећи гној или хумус, гомољи могу добити јаку опекотину, а кромпир неће клијати;
 • такође, после садње, поташа или суплементи који садрже хлор се не могу користити;
 • за кревет кромпира боље је изабрати сунчано мјесто, јер ће у хладу грмље расти врхови и формирати мале коријене;
 • Када се узгаја кромпир, треба поштовати правила плодореда - није могуће садити ову културу на истом месту сваке године.

Тајне продуктивности

Као што пракса показује, висок принос ове културе је забележен када је засађен у расутој земљи и не превише дубок. Тако коријење добија довољно кисеоника и влаге, што позитивно утиче на раст и развој грмља.

Индекси приноса повећавају се ако се коријење користи за сијање на пола.

Карактеристике сорте кромпира Импала обухватају неколико јединствених квалитета - добру отпорност на болести, наглу промену временских услова, висок принос и дугорочно очување квалитета. Због ове сорте је стекао велику популарност у нашој земљи. Ако се придржавате свих правила пољопривредне културе холандске културе, успех у његовом расту биће загарантован.