Како чувати грожђе? Правила складиштења

Вртлари који узгајају грожђе увијек желе продужити рок трајања својих усјева код куће. Уосталом, како је лијепо лијечити госте у зимском грожђу.

Упркос очигледној нежности јагодичастог воћа, грожђе се може складиштити дуже вријеме

Грожђе припада врстама бобичастог воћа, које имају танку кору и велику количину сока. Многи људи мисле да је тешко спасити. Главна ствар је знати исправну технологију припреме и складиштења.

Правила задржавања

Грожђе садржи много корисних супстанци, па се препоручује да се ове плодове користи током целе године. Како дуго чувати грожђе?

Уз одговарајућу технологију очувања, бобице грожђа могу се јести током цијеле године.Прије свега, свакако треба слиједити одређена правила:

 • Да би се штедело код куће, потребно је оставити само целе бобице, без икаквих оштећења и напада. Ако грожђе није пажљиво убрано, може се појавити плијесан. Због тога можете изгубити читав усев. Калуп се може појавити и ако инсекти кваре усјеве у складишту, ако је време лоше за дуго време, или ако се воће протрља на металне или дрвене површине. Због тога се препоручује да прегледате усеве што је чешће могуће и, ако је потребно, уклоните оштећене бобицеПрепоручује се да се одмах уклоне сухе и незреле бобице. Најбоље је користити маказе које имају тупи крај. Када се гледа из грожђа, треба га узети меком крпом. То омогућава да се не уклања восак.
 • Пре складиштења није потребно опрати грожђе, јер восак добро штити воће.
 • Најбоље очувано грожђе средњег и касног грожђа. У овим типовима има више од 15% садржаја шећера. Грожђе мора у потпуности сазрити.
 • Жетва грожђа у складишту само треба добро осушити. Влажно воће наслагано на меку крпу за сушење.
 • Гроздове грожђа треба уклонити ради очувања, што је касније могуће.
 • Температура у складишту мора се поштовати. Најоптималнија температура је 1-5 степени.
 • Просторија мора бити без мириса. Мора се осигурати прозрачивање и сухоћа. Не препоручује се продирање светлости, уништава шећер и киселине.

Пре полагања грожђа потребно је да се креча и дезинфикује (фумигује и охлади).

Да би се спречила појава влаге у просторији, ставите кутију у један угао, који треба да буде напуњен вапном или сувим угљем.

Обавезно провјетравање се врши током сувог и хладног времена. Главна ствар за праћење температуре, ако падне испод нуле, онда соба одмах треба загријати на температурне норме.

Складчество пересенного грозда не легне

Методе складиштења

Многи почетници вртлари не знају како правилно складиштити грожђе. Постоји неколико метода полагања грожђа код куће. Али прво морају бити добро припремљени.

Неопходно је правилно одсецање кластера. Ово се ради са прунер. Рез треба да садржи и кришку винове лозе. Резање треба да држи чешаљ. Не препоручује се додиривање бобица, може оштетити восак. Потребан је исечени сноп да бисте одмах очистили у хладу. Већ су уклоњене све штете на бобицама.

Грожђе може бити ускладиштено суспендовано

Како дуго чувати грожђе код куће? Да бисте то урадили, можете користити следеће основне методе складиштења:

 • Висеће. Може се користити у поткровљу и на тавану. Гроздови су везани конопцем и растегнути између зидова. Висина сваког реда треба да варира. Неопходно је да се кластери не додирују.
 • Штедња на гребенима. Овај метод се може користити само са малим приносима. За ову методу, приликом резања грожђа, треба оставити винову лозу: 6 цм изнад и 20 цм испод, док се доње вино ставља у теглу воде у којој се разблажује активни угљен или аспирин. Овај метод омогућава складиштење грожђа само два месеца. Воће може изгубити садржај шећера.
 • Чувамо у посудама или кутијама. Чист папир или тканину треба положити на дно ових посуда. Гроздови грожђа се полажу у једном слоју. Можете спасити жетву код куће само двамесеца. Овом методом, усев може бити изложен гљивичним инфекцијама. Да бисте то спречили, често ћете морати да проверите жетву.
 • У фрижидеру. Овај метод је најефикаснији. На крају крајева, бобице задржавају све нутриционистичке и укусне карактеристике. За складиштење куће потребна је посебна фрижидер или фрижидер који регулише унутрашње гасно окружење. Влажност треба да буде у распону од 90-95%, а температурни опсег од +2 до -1 степени. Посматрајући сву технологију складиштења, грожђе се може чувати до седам мјесеци. Главна ствар коју треба запамтити је да се замрзнутим јагодама не препоручује да се поново замрзну, јер ће изгубити укус и нутриционистичке карактеристике. Најбоље сервиране замрзнуте сорте тамне боје. Приликом одмрзавања једноставно их уроните у хладну воду.

Најбоље од свега, грожђе се чува у фрижидеру

Мали савјет

Складиштење грожђа у просјеку траје 4-5 мјесеци. За то време грожђе губи своју тежину и мало је увенуло. То је због чињенице да њихово воће испарава воду. Ако се собна температура прекорачи, испаравање ће бити интензивније. На нултој температури, влага из бобица можда неће испарити.

Овај губитак се може лако вратити. Гомила 10 секунди треба ставити у шећерни сируп (80% воде и 20% шећера).

Након тога одмах уроните у једноставну хладну воду или у исти, али само хладни шећерни сируп.Чекање потпуног хлађења бобица.Као резултат, бобице ће упити неопходну воду и постати слађе.Ова процедура се може обавити обичном водом, ако не волите превише слатке бобице.

Ако грожђе складиштите код куће у складу са свим технологијама, можете уживати у овим плодовима током целе године.