Како је прерада грожђа у јесен пре склоништа?

Како правилно поступати с грожђем прије зимске хладноће, како би ова култура бобица преживјела хладноћу? Које мере треба предузети вртлари да заштите ову биљку од болести и штеточина у јесен? Шта учинити винограду који је преживио зиму и није умро?

На јесен се вино припрема за зиму

Третирање овог усјева у јесен прије склоништа укључује обрезивање винове лозе, њихово лијечење од штеточина и болести прије зиме и стварно склониште од мраза. Сваки од ових догађаја ће бити разматран у наставку.

Обрезивање винове лозе

Пре него што почнете да обрезујете грмље грожђа, неопходно је да из жетве убијете читаву културу, као и да сачекате да се све лишће отпусти. Након што листови падну, проток сока у стабљима ће се практично зауставити, у овом тренутку можете почети да одсечете екстра изданке, остављајући само оне који ће донети плодове следеће сезоне.Поред тога, уклоњене су и оболеле, оштећене, сломљене, сухе или старе гране.

Како се врши обрезивање грожђа у јесен, тема је за посебан чланак. И у овом чланку о овом догађају помиње се зато што се прерада винове лозе од штеточина и болести врши управо након што је виноград одрезан.

Обрезивање грожђа се врши пре него што се третира препаратима

Какода преради грожђе у јесен

Сврха јесењег прскања винограда прије његовог склоништа за зиму је спашавање винове лозе од патогена или "штетних" инсеката који нападају грожђе.Поред тога, такви третмани винове лозе пре зиме су превентивне природе - да би се спречило да штетници или болести уђу у ову биљку.

Сваки грм треба попрскати, а могу се користити сва хемијска средства која више не могу оштетити усјев.Оне могу укључивати следеће супстанце:

 • гвожђе или бакар сулфат;
 • Бордеаук мешавина;
 • креч (само хидратизиран).

Препоручује се да вртлари који више од једне године узгајају грожђе не користе гвожђе за прскање винограда у јесен, јер смањује отпорност овог усјева на екстремно хладне услове, ау хладној зими се виноград често смрзава.Стога је прије зимског склоништа винограда за прскање боље користити бакар сулфат или бордоску смјесу.

Али раствор жељезног сулфата је боље третирати ове биљке након што се склониште уклони из извора.

Раствор бакар сулфата, као и Бордеаук мешавина, најбоље је припремити непосредно пре прскања винове лозе пре зиме.За такву процедуру, ½ шоље ове хемикалије се обично разблажује у кантици са загрејаном водом.Хемикалија се мора мешати док се потпуно не раствори, а тек тада се прерађује виноград.Сваки грм обично излази до 2литара раствора.

У специјализованим продавницама се продаје бордо прах за течност, који се лако разређује у складу са приложеним упутством. Али многи вртлари сами припремају сличан лек.

Такође, да би се заштитиле винове лозе током зимских одмрзавања од гљивичних обољења и плесни, многи вртлари их једноставно боје хидратизованом кречом. Веома је једноставно припремити раствор "беле боје": вапно мора да се угаси у води (за сваки килограм креча се узме 3 литре воде), а тек тада се овај раствор разриједи водом до пуне кашике. Добијени раствор вапна мора се темељито измијешати. Лајм може бити обојен дебелом четком или чак једноставном метлом.

Приликом рада са овим хемикалијама треба водити рачуна о правилима личне сигурности - носити гумену одјећу и исте рукавице.

Бордојска мешавина - најпопуларнији агент за лечење воноградника

Које лекове треба користити за прераду грожђа у јесен?

Хемикалије које треба користити у јесен за борбу против плесни и гљивица већ су описане горе.

Али је такође потребно прскати грожђе пре зиме од болести као што су плијесан и одиум, и друге препарате, како би се избјегла појава њихове епидемије у јесен.

Следећи лекови се користе против плесни прије склањања грожђа:

 • Фолпане;
 • Ридомил;
 • Епхал;
 • Пенцзеб;
 • Цартоциде;
 • Авикил;
 • ​​
 • Купроксат и низ других сличних дрога.

За превентивно прскање против пепелнице треба користити:

 • Еупарин;
 • Тилт250;
 • Сапрол;
 • Утицај;
 • Топаз и многи други лекови.

Употреба горе поменутих лекова за лажну и истинску пепелницу у исто време помаже виновој лози да се бори против болести као што су фомопсис и антхрацносис.

И ране сорте грожђа треба третирати горе наведеним препаратима одмах након жетве, у профилактичке сврхе, без чекања да лишће падне, како би се спријечило ширење гљивичних или других болести на њима.

Главне болести и штеточине које су озбиљно утицале на виноград су добро помогли третирањем са Нитрафеном.Разблажује се према упутама (обично се прави 1,5% раствор овог лека).

Неопходно је прерадити винову лозу пре њиховог склоништа, тако да патогени и "штетни" инсекти не могу продријети кроз изданке и презимити са виноградом.

Не треба одлагати такве догађаје до прољећа, јер можете платити за своју лијеност не само жетвом, већ и потпуно изгубити грожђе грожђа.

И пошто је извршио све главне агротехничке радове пре склоништа винограда, нема сумње да ће зиму добро провести, а на пролеће - јак и здрав - почети расти и расти.