Како је грожђе прекривено земљом за зиму

У последњих неколико векова, висококвалитетно грожђе - које потиче из топлих климатских зона - постало је широко распрострањено међу домаћинствима која се налазе у различитим климатским зонама. Укључујући у географске ширине са просечним температурним показатељима забележеним током зимске сезоне на минус 15 ° Ц. И многи људи успевају да узгајају грожђе у регионима и са оштријим зимама, са ноћним температурама у зимском периоду до минус 40 ° Ц.

Без склоништа, виноград може да преживи само у регионима са веома благим зимама

Најважнија ствар у узгоју грожђа у регионима са умјереним и тешким зимама је како правилно покрити грожђе земљом за зиму. И када треба да почне да ради како би се спречило смрзавање или виприванииа винове лозе.

Начини склоништа

Без обзира на климатску зону, потребно је обухватити и младе младице грожђа и већ сазреле грмље, и хибридне облике засада и нестабилне сорте.А да бисте почели са садњом садница грожђа на вашој парцели, чак и ако требате покрити сложене отпорне сорте, јерпредвидјети све замке зимског времена је немогуће.

Постоји неколико начина за покривање винове лозе и грмља са земљом:

  • избојци пужева;
  • полу-грмови;
  • пуна склоништа.

Главно је да се узму у обзир све промене зимског времена и климатске карактеристике региона вашег пребивалишта и да се спроведу одговарајуће процедуре како би се осигурали ваши виногради. Што, неће успети да се захвали свом господару, у наредној плодној сезони, великодушном и богатом жетвом.

Начин скривања грожђа се бира у зависности од климе у региону

Летеће младице

Хиллинг је најлакши поступак од оних који су намијењени за прикривање грожђа за зиму. Напунити винову лозу прве године садње. Око изданка потребно је изградити насип од 20 - 25 цм, који ће у комплексу са снежним покривачем обезбедити сасвим прихватљиве услове за зимовање.

Мало старије грмове треба мало више пажње. Прво их треба поравнати и прекрити сламом, крпама, пластичним боцама или истрошеним кантама, а тек након тога их треба покрити земљом у слоју од 10-15 цм.

Ако су биљке патиле од болести и штеточина, треба их попрскати раствором од три процентне концентрације пре него што се нахрани. И не заборавите да сипате земљу око клице пре него што је напуните - мокро земљиште ће постати извор топлоте за биљке, јер испод земљане хумке влажно тло нијеће се смрзнути и држати на топлом дуго времена.

Грожђе може бити направљено са сламом

Полу-грмови

Ако је потребно осигурати грожђе које расте у климатским зонама са израженом просјечном температуром у зимској сезони не испод минус 15 ° Ц, довољно је примијенити полу-склониште. У овом случају, грмови грожђа прекривени су папиром, крпама, сламом, - градећи од овог материјала нешто попут чахуре дебљине 3–5 цм, и огрлицом са овим грмљем. И подножје грма, изнад кореновог система, прекривено је земљом кроз исто хиллинг.

Неопходно је покрити базу изданака земљом, као у случају хиллинга - потребно је изградити насип око дебла 20–25 цм.Али треба напоменути да у случају мраза већих од очекиваних, може патити. Зато је боље предузети мјере предострожности и обавити сложен скуп радова на комплетном покривању грмља са земљом.

Полупокривач грожђа га неће спасити од врло тешких мраза

Антикризне мере на пола покрића

Ако, међутим, рад на комплетном склоништу грожђа са земљом није завршен, а зима се показала као оштра, могу се подузети хитне мјере да се њихов виноград сачува. Да бисте то урадили, унапред, у јесен, припремите одређену количину земљишта и ускладиштите га на месту које је недоступно за отворене мразеве. А када се, према временској прогнози, мразови очекују са критичном заполу покривене насаде означите, можете наставити до операције спашавања. Потребно је очистити земљиште од снијега у близини грмља грожђа. Затим стисните грмље грожђа од јесени на осушену земљу, причврстите их на земљу са спајалицама и направите насип од 20–25 цм изнад земље. .

Да би били потпуно мирни, у близини ових хумки се ноћу могу градити ватре. На срећу, то неће бити потребно дуго времена, јер у оним географским ширинама о којима говоримо, такве хладне ноћи нису тако честе и бројне.

Чахуре пуног склоништа

Комплетно склониште грожђа са земљом представља читав комплекс агротехничких мјера које имају за циљ осигурање сигурног зимовања усјева грожђа. Користи се у регионима са просечним осцилацијама температуре у зимском периоду од минус 15 ° Ц. Што су нижа очитавања температуре, то је веће склониште изнад заштићеног грмља, отприлике брзином од 1 цм на 1 ° Ц, падајући у минус. То јест, ако су у региону, током зимског периода, честе температурне појаве од минус 40–50 ° Ц, хумак изнад грмља грожђа не би требао бити мањи од 50 цм од земље.

Потпуно уточиште грмова грожђа са земљом врши се када сви листови падну са њих, или, у случају почетка ране зиме, након намерног ослобађања грма лишћа.Неопходно је издржати грмље грожђа неколико дана у мразу 5-7 ° Ц да би се ублажилолоза пре почетка продужене хладноће.Зрела на мразу и очврснута лоза постаје светло смеђе боје.Процедуре за потпуно склониште треба спровести у сувом времену.Земљиште предвиђено за склониште мора бити темељно ископано и распуштено, груменови земље морају бити сломљени и олабављени.Опуштено тло се не смрзава брзо.

За склониште, винова лоза треба да се стисне на зема

.У редовима грожђа потребно је ископати жљебове дубине од 15-20 цм, а након што се грмови формирају у букете стане у ове жљебове, они се морају покрити слојем земље од 15 цм.остаци релевантни за такав поступак нису нижи од слоја земљескровити лозе.А онда је поврх тога земља поново попуњена, чинећи завршни слој склоништа, једнак 15–20 цм.Препоручује се прво да се покрије грмље утиснуто у земљу пластичном врећом, а затим се на њега сипа први слој земље.

Овом методом, у топлим зимама, можете повремено отварати ивице жлебова и правити отворе како би се биљке хладиле и вентилирале.

Минус потпуног заклона винове лозе је штета некихграпе еиес

Потпуно склониште у умјереним и топлим географским ширинама

Умјерене географске ширине, у којима је зимски покривач снијега 40–60 цм, имају природне могућности за стварање потпуног склоништа. А материјал за такво склониште биће снег.Да би се створило склониште, потребно је копати бразде дуж слетишта са гроздним грмљем дубине 35–45 цм, или га од почетка засадити у такве бразде.А онда, са почетком зиме, растегните жбуње у тим жљебовима, закачите их или их стисните на земљу. И падање снега ће обавити свој посао - постат ће природно покриће за грожђе које је поштеђено мраза.

У јужнијим подручјима, ако нема потпуног повјерења у методу склоништа названог подно склониште, довољно је да се грмље грожђа притисне на тло, а покрије са слојем земље на 20-25 цм.