Када се појаве грожђа

Грожђе је вишегодишња биљка која има плодове у облику бобица.Широм света људи узгајају огромне плантаже са грожђем.Чешће се ради да би се добило вино.Али вртлари преферирају да га узгајају на својим парцелама, како би једноставно јели укусне плодове.Узгој грожђа није тако тежак као што се чини на први поглед.О овом питању се мора озбиљно позабавити и морају се поштовати сва упутства за његову бригу.Данас ћемо причати о томе како ћете ускоро видјети прве гроздове на засађеном грожђу.

Узгој грожђа није тако тежак као што се чини на први поглед

Када можете видјети прве групе

Сви љубитељи садње грожђаони желе да он у својој завјери расте што је прије могуће и почне да доноси плодове.Нажалост, грожђе није рајчица, а ако га само садите у свом врту, онда не очекујте жетву у блиској будућности.Први кластери на грму, тзв. Сигналне четкице,ће бити само у другој години живота , ау неким варијантама, у трећој.Иако постоје случајеви да чак и засађене резнице прве године живота могу имати прве групе.Али најчешће, ако су бубрези везани, онда они падају или се орезују.И они то раде, не зато што неко није волио мало грожђе.Поента једа се првих 4-5 година бавите формирањем грмља, а ако одете у првој години саднице, онда ће грожђе потрошити вашу енергију на узгој бобица, а не на раст избојака.Ваша будућа жетва зависи од тога како сада градите грмље.

Као што пракса показује, нећете моћи одмах да добијете лепе и добре групе онога што очекујете да ћете их видети.Не брини, имај стрпљења.Након што се грм у потпуности формира, сигурно ће вам донијети стабилан и висок принос.

Како правилно формирати грмље грожђа

Када садите грожђе на вашој парцели, користите једногодишњу или двогодишњу садницу.Обратите пажњу на коренски систем биљке, мора бити добро развијен, и немојте имати механичка оштећења.Сама садница би требала бити здрава, прегледати листове за могуће болести.Ако је биљка здрава, са развијеним коренима, онда можете почети са садњом грожђа.Чешће се то ради у пролеће, када је земља већ топла.Изаберите за вашу садницу јужну страну парцеле, јер грожђе воли сунчеву светлост.

Постављање саднице у припремљену јаму

У првој години свог живота, ваш главни задатак ће бити узгој здраве лозе, назване раме.На њој ће, као резултат, бити формирано ваше грожђе, према њеним речима, он ће примити све хранљиве материје.

У јесен прве године живота, винова лоза се не може под било којим околностима, након таквог обрезивања грожђе се дуго враћа.Остави је као и онапостоји. Ваш задатак је да узгајате само једну винову лозу, све остало се може сломити. Ако планирате да формирате друго раме, онда је боље да је производите у другој години живота. Преостало вино је савијено у земљу и прекривено земљом и лишћем. Таква мјера је потребна да зимско младо грожђе не изумре. Сада, већина сорти има повећану отпорност на мраз, али ако нисте становник јужних региона, боље је да не ризикујете. Заиста, у већини случајева, грожђе умире не толико од мраза, већ зато што се гуши под снегом и ледом.

У другој години, потребно је инсталирати решетку. На њега се поставља хоризонтално обликовано раме. На лози ће се почети развијати изданци. Оставите их само три, на удаљености од 90 цм, али не више. Ови избојци ћемо назвати рукавима. На њима ове године чекамо сигнализацију. Препоручује се да оставите гомилу, само на једном снимку. На друга два, четкица је боље уклонити, онда ће грожђе имати више снаге за даљи развој.

Въз възли с съсата година, нужно је да се намести решетка

.

У трећој години развоја нашег грожђа, на изданцима које смо оставили, винове лозе почињу да расту и на тим гроздовима грожђа. Бубрези се могу пробудити на рамену и треба их уклонити. Остављање бубрега може бити само на рукавима. На одрастаоој виновој лози почињу да се формирају цвасти. На сваком снимању могу бити два или три. Ваш задатак ће бити да одаберете једну, најјачу цвору на свакој лози, и одморите остатак. Ако оставите све четке, оне ће бити слабе. Када постоји само једна гомила на лози,лоза баца сву своју снагу на њу.

На крају треће године, грмови морају бити орезани.Вино је потребно резати.Сада се ваше грожђе састоји од:

  • рамена;
  • четири рукава;
  • Четири винове лозе треће године, на којима је било воћних кластера.

Следеће године моћи ћете да добијете свој први значајан урод укусних бобица.

Модерне методе брзог раста

До данас постоји још један начин за узгој грожђа.Изумио га је чувени аустријски Ленз Мосер.Његов иновативан начин узгоја ове културе био је омиљен од стране агронома због своје једноставности и једноставности употребе.

Међутим, овај метод има једну, али се примењује само на сорте грожђа отпорне на мраз.Односно, одаберите оне сорте које не морају да покривају зиму, наиме оне које могу издржати пад температуре на 25 степени испод нуле.За ово стане сорте као што су: ризлинг италијански, Иурин, Мурометс, Страсенски и други.

Ризлинг - класична сорта вина

Према Мосеру, грмови грожђа су засађени на јужним и југозападним падинама.Надаље, за биљку се формира решетка висине 1,3 метра.Високи су зато што је на земљи ваздух за 4 степена хладнији.

Зелени избојци, према Мосеру, не требају подвезицу.Они слободно висе са грана, штедећи вртлара од непотребног рада на везивању.Поред тога, ови изданци су боље развијени.

Грмови, Ленз, засађени далеко један од другог, са размаком између редова не мањим од 3,5метар

Развијање његових иновативних идеја, Мосер је проучавао годинама и забиљежио само оне који су дали веће резултате од постојећих метода.

Индустријски виногради широм свијета данас користе ову посебну технику.Али вртлари аматери пажљиво посматрају Мосер-ову методу, преферирајући да формирају грм близу тла, како би покрили биљку за зиму.

На вама је да одлучите која вам техника најбоље одговара.На крају, важно је да имате велику бербу укусних бобица!