Када садити парадајз Томато

Тешко је замислити врт савременог љетног становника без парадајза. Парадајз је постао омиљено поврће наших сународника. Од њих припремамо салате, стављамо у супу, правимо варива, конзервирамо за зиму, итд. Да бисте добили добру жетву, што је довољно за целу породицу, морате знати када треба посадити парадајз. Прерано ране ослабљене биљке које нису добиле одговарајућу негу у хладним, облачним данима, касније ће процветати, а жетва ће морати да сачека. Када је потребно засадити парадајз да би се добила богата жетва? О овоме и разговору.

Правилно време садње парадајза је важан фактор за добијање добре жетве.

Штета од раног слетања

Што раније садите саднице, пре ћете жетву. Многи верују да је то случај, па сади парадајз у фебруару или јануару. Ово је грешка. Зашто је тајминг толико важан?

Недостатак осветљења

Зими кратак светлосни дан. А биљкама је потребно много светла. Ако желите да добијете јаке саднице, морате их истакнути. А ово је додатна потрошња енергије. Колико дуго треба да се ради, и зашто је светлост тако важна за парадајз?Прве 2-3 дана након избијања изданака, биљке су освијетљене око сата, тј. 24 сатаКористи заове флуоресцентне сијалице. Затим их осветлите тако да биљке буду изложене светлости 10-12 сати, тј. укључите лампу 2-3 сата ујутру и увече.

Ако то не учините, жетва ће морати дуго чекати. Саднице парадајза имају једну посебност. Када им недостаје светла, они не расту пупољке. Ово се наставља док се не побољша осветљење. Зато је садница, посађена касније, али је добила одговарајућу негу, осветљење, је боље. Она производи усјев раније од биљака које су мучене неповољним условима. Да бисте добили добру жетву, пратите рокове.

Ако рајчице засадите прерано, саднице неће добити потребну расвету и растезање

Рок трајања садница

Запамтите да саднице у кући нису дуже од 2 мјесеца, онда морају бити посађене у стакленику или на отвореном. Ови термини су важни за посматрање. Није могуће пресадити парадајз почетком априла, осим ако имате загрејани стакленик. Експериментално је утврђено да су најјаче биљке саднице посађене крајем марта или почетком априла. Активније ће расти ако се упореди са оним који је засађен у фебруару.

Саднице парадајза се чувају у кући 50-55 дана, али не дуже од 2 месеца. Онда се мора пресадити.Могу ли га задржати дуже? Могуће је, али под једним условом. За сваку биљку изаберите 1-5 литара земље. Ниједна од прозора не може да прими толики број лонаца, па ће бити проблематично напунити их земљом. Зато узмите времена. Посадите саднице на време, тачноизрачунавање свих услова. Када ћемо то урадити, показаћемо вам.

Складиштење садница на прозорској дасци је могуће све док не нарасте

Како израчунати датум садње семена

Прерано је засадити семе, али се не препоручује одлагање, поготово ако желите да поједете парадајз средином лета. Важно је време када се сади парадајз. Када садити парадајз за саднице? Да би то схватили, приликом сетве семена потребно је направити неке једноставне прорачуне.

  1. Датум садње садница у земљи. Израчунајте приближни датум када ћете садити саднице у отвореном тлу или стакленику. Потребно је унапријед знати предвиђања за прољеће, бит ће рано или касно. Важно је место где садите биљке. У загријаном стакленику, слијетање се обавља раније, као иу стакленику него када је засађено на отвореном тлу.
  2. Старост садница. Као што је већ речено, саднице могу провести не толико времена у кући. Зависи од сорте: рани парадајз - 40-50 дана; сорте средње сезоне - 55 -60 дана; касни зрели парадајз - 70 дана. Овај број дана одузимамо од претходно одређеног датума.
  3. Време снимања. Избоји из парадајза се не појављују одмах, то траје 5-6 дана. Ови дани се такође морају одузети од датог датума. Тако добијате процијењено вријеме слијетања.

Показат ћемо примјером како извршити калкулације. Имате филмску пластенику, где планирате да садите саднице 10. маја. Када садити семена раних зрелих сорти? Ми одузимамо 50 дана, добијамо 24. март, минус 5 дана, тако да ће семе окренути. Ране сортепосађено око 19 дана у марту.

Сада израчунавамо вријеме засађивања парадајза средње зрења. Ми узимамо исти датум 10. маја и одузимамо 60 дана. 14. март, минус 5 дана - 9. март. Као што видимо, у томе нема ништа тешко.

​​

Пред саждане на садни расте парадиси в земли, не повече от 60 дни

.

Када садити саднице

Да би се направили тачни прорачуни, потребно је знати датум садње садница у стакленику или на отвореном терену. Када можете пресадити саднице у стакленику? Најчешће се то ради почетком маја, када сте сигурни да на улици неће бити мраза. Земљиште у стакленику треба загрејати, најмање 8 степени, али је пожељно да земља буде од 10 до 15 степени. Ако садите парадајз на хладном тлу, или ће умрети или ће стално болети.

Најчешће се ови услови појављују у стакленику почетком маја, тј. негде од 1. до 15. маја. Ако имате загрејани стакленик, онда можете и раније.

Када се сади саднице испод омота филма - мало касније, од 20. маја до 31. маја. Планирате одмах да посадите парадајз на отвореном. Када је најбоље вријеме за то? Предвиђени датум искрцаја је од 10. до 20. јуна. Али запамтите да су то приближни бројеви. Све зависи од региона у којем живите, од ове године. Већ би требало да постоји опасност од мраза. Како разумети да су саднице спремне за садњу:

    Има развијени коренски систем.
  1. Стабло је дебело.
  2. Осам до осам листова који су обојени тамно зеленом бојом већ су развијени.
  3. пупољци прве четке за цвеће већ су се појавили.

Саднице за садњу требаимају јаке корене и десетак листова

Фолк оменс

Да ли је вредно повјерења у националне предсказања? Ово питање је немогуће дати тачан одговор. Али сазнање о њима не боли. Понекад могу бити добар водич. Дакле, према знацима, кромпир треба посадити када бреза процвјета. Много је сигурније него ослањати се на неки датум, јер Биљка производи лишће у одређеном периоду, када има довољно светла, влаге, то је права температура. Ако су услови повољни за брезу, онда ће кромпир бити удобан.

Садња кромпира често се поклапа са цветањем пупова брезе

Знакови

У посљедње вријеме често говоре о загријавању климе, што се често одражава у времену. У априлу можда већ постоји јака топлота, а земља се загреје на жељену температуру. Да ли да пожурим са слетањем, или да сачекам? Помоћи ће вам да одредите националне знакове помоћу којих можете научити када можете засадити земљу различитих култура.

  • Стицк. Узмите оштру палицу и водите је по ископаном подручју. Ако је земља размазана, још је рано, ако се земља распада, може се извршити прољетни рад.
  • Грудица земље.Ископајте рупу дубине 5–10 цм, узмите шаку земље, стисните је у песницу и испустите је са висине од једног метра.Ако се груда равномерно распала, земља се може култивисати, ако остане нетакнута, и само незнатно промијењена, још је рано. Потпуно пуна земље каже да је земља сува, да касните.

ПостојеЗнакови који биљку и парадајз.Дакле, ако цветате сновдропс и пролески, можете посадити парадајз на саднице.Када, према националним знаковима, можете репотирати парадајз?Када је цветао планински пепео или вибурнум.

Мјесечев календар

Било да се вјерује лунарном календару или не, сви одлучују сами за себе.У години сјетве можете прочитати препоруке за одређену годину, гдје се пишу тачни датуми садње.Али семе поврћа, за које је важан дио изнад земље, сије се на растући Мјесец, у његовој другој фази.Ово време је 7 дана пре пуног месеца.

Саднијки се посадат по новом Месече, тј.са Месецом у првој фази.Када дође млади мјесец или пун мјесец, не препоручује се садити биљке, као ни дванаест сати прије њих и дванаест сати након њиховог настанка.