Када садити краставце на садницама Краставци

Немогуће је замислити врт у којем би се узгајало поврће и воће, али није било краставаца. Ово је најпопуларнија култура. Да бисте што прије добили хрскаве краставце, потребно је да га посадите на саднице на вријеме. Када је боље то урадити? Како изабрати прави тренутак?

Садњом садница на време, можете постићи добар усев краставаца

Када се биљка

Температура

Запамтите да су краставци култура која воли топлину. Не толеришу мраз, хладно тло. Дакле, оптимална температура за кукавице је 20-22 степена. Након што се појаве први клице, морају расти на температури од 20-23 ° Ц.

Садити и саднице морају бити на сталном месту када је вани већ топло. У овом тренутку не би требало да буде мраза. Температура Земље је изнад 18 ° Ц, а температура ваздуха, чак и ноћу, није нижа од 15 ° Ц, а дневна температура ће прећи ознаку од 20 ° С.

Краставици расту само ноћу. Ако се у ово доба дана температура одржава испод 15 ° Ц, престају да расту.Ако падне испод 10 степени, краставци постају болесни и постепено умиру. Због тога је пожељно да ноћу температура не падне испод 18 степени. Ако има чак и кратких мраза када температура падне на- 0.5 ° Ц, саднице краставаца ће умрети.Биљке не воле изненадне промене температуре.Ако је разлика између температуре током дана и ноћи већа од 7 степени, то утиче на здравље биљака.

Краставици воле топлоту и константну температуру

До стакленика

Сада када знате оптималну температуру која је потребна за ове биљке, израчунајтекада можете сијати краставца, потребно вријеме.Ако желите да их посадите у стакленик од поликарбоната, онда га користите за своју намену у тренутку када је температура ваздуха у стакленику 18-20 степени.Најчешће се то догађа крајем маја или почетком јуна.

Саднице краставца код куће ће расти око месец дана.Потребно је засадити семе у другој половини априла или почетком маја.Искусни вртлари се саветују да засаде семе 10. и 15. априла, тако да се могу посадити у земљу касније у стакленику 10. и 15. маја.

Ако сеје семе код куће прерано, саднице краставаца ће се растегнути, ослабити.Касни рокови нису тако страшни, онда нећете јести краставце пре суседа или познаника.Како схватити да се саднице могу садити у стакленику?

Садња је могућа ако саднице:

  • имају здрав изглед;
  • Има висину од највише 25-30 цм;
  • биљка већ има 5–8 листова;
  • подколенско колено порасло је на 5 цм.

Саднице са пет листова већ могу бити посађене у земљу

На отвореном терену47]

Ако планирате да садите краставце не у стакленику, већ на отвореном терену, сачекајте да се температура ваздуха загреје.Чешћесве - ово је почетак јуна. Када треба сијати краставце? Садња краставаца за саднице је најбоља почетком маја.Искусни вртлари саветују сејање семена за саднице од 1. до 5. маја и засади га на отвореном терену 5. и 10. јуна.

Лунарни календар

Сада многи засаде семе само према лунарном календару. Када треба сијати краставце ако вјерујете у мјесечеве фазе? Сваке године, време слетања се мења. Тако је у 2016. години било могуће засијати сјеме 11., 22. и 23. априла. У мају, најприкладнији дани за то су 9-11 дана и 22. мај. У јуну можете посејати семе 5., 11. и 12. јуна.

Сађење у складу са лунарним календаром ће имати позитиван утицај на запремину жетве

.

Неке тајне неге краставаца

Биљке испружене

Ако исправно садите краставце, саднице ће бити јаке. Када је боље да то урадимо, већ смо разговарали. Али шта ако се саднице код куће испруже? Зашто се то догодило? Саднице се могу растезати ако се ометају температура или светлосни услови.

Потребно је превести краставце у просторију у којој температура ваздуха неће бити већа од 15 степени.То ће такође морати да се допуни даље. Али можете ријешити проблем на другачији начин. Краставци расту велики листови који почињу да се засењавају. Због тога се биљке могу поставити на удаљености једна од друге.

Када садите краставце у стакленику, морате их откопати до котиледона. Уради то пажљиво. Тло би требало бити топло, не може се прегријати. Ако вам се земља чинила хладном, поред садницаНанесите тамно обојени перфорирани филм који ће сакупити топлоту од сунца и уклонити вишак воде. Након неког времена, овај део стабљике ће ослободити корење, које ће одржавати слабе саднице. Ове биљке ће бити јаке и здраве.

Ако се саднице растежу, она треба да обезбеди додатну покривеност.

Цвеће на садницама

Чак и ако сте одлучили да садите краставце у право вријеме, правилно збринути биљку, чак и производи цвијеће код куће, у чашама. Запамтите да је ово норма. Појава цвијећа не може утјецати на развој здравих садница. Али ако је ослабљена, она ће јој одузети последњу снагу. Због тога су ови пупољци боље очистити. Тада ће краставац дати своју снагу да се слегне у земљу, добије снагу и формира грм. Таква биљка ће донети плодове мало касније, али ће задовољити својим високим приносом.

Ако су саднице слабе, а цветове нисте уклонили, онда ћете након садње дуго бити болесни. Због тога и сама може избацити пупољке, тако да ионако нећете чекати на жетву.

Ако изаберете прави тренутак за садњу краставаца, можете добити здраве саднице, а касније и богату жетву. Не журите да садите краставце на отвореном терену, ако је улица и даље сувише хладна. И пре него што преселите саднице у стакленик или на улицу, постепено их навикните на нове температуре. Да бисте то урадили, однесите биљке на свеж ваздух, постепено повећавајући време.