Када прерадити грожђе

Вртлари су одавно измислили распоред за третирање грожђа од болести и штеточина. Она узима у обзир периоде активности инфекције и карактеристике климе. Међутим, такође је вредно узети у обзир годишње флуктуације температуре и померити датуме под вашим подручјем, јер се отапање у северним регионима догађа касније него на југу.

Најопасније болести и штеточине

Списак најопаснијих болести културе:

 • плијесан је неизљечив, такве грмље се користе;
 • краста;
 • уочавање;
 • филоксера.

Патогени су гљиве и активирају се током периода високе влажности.

Болести винове лозе: свраб, пепелница, оидијум, крпељ

Списък с састините: пътница, филоксер (уши), пруритус, личинка. Опасне су јер могу провести зиму у кори или смећу, ударајући виноград у првих топлих дана.

За заштиту усева од гљива и штеточина, потребно је редовно третирати вино посебним хемијским или биолошким средствима. Постоји довољно лекова на тржишту у различитим ценовним категоријама, постоје и алтернативе токсичним хемикалијама.

Сезонски фактор

Календар обраде је подељен на 3 сезоне: пролеће, лето, јесен. Најважнији су рани и предсобни третман за зиму. Дјеловање штеточина овисииз многих фактора: од пољопривредне позадине до карактеристика сорте, стога будите пажљиви на прскање винове лозе као превентивну мјеру.

Прољеће

Вријеме првог прскања је 1. - 10. април.Бубрези и даље спавају, тако да користе благи метод.Руковати са 1% раствором жељезног сулфата.Лијек неутрализира гљивице, додатно штеди бубреге од раног откривања.

На крају месеца (20-30 бројева), долази време за другу процедуру.Пупољци који цветају, прегледавају присуство штеточина.Распршивање инсектицида вам омогућава да их се отарасите.Ако их нема (на пример, током овог периода активан је преварант, али је виноград здрав), третира се обичним фунгицидом.

Од 1. маја до 30. маја спроводи се низ поступака против:

 • плијесни;
 • филигранти;
 • летци;
 • оидиум.

Један спреј ће бити довољан ако биљке нису болесне, а 2-3 су потребне ако су прошле године патиле.Погодни лекови су Топаз, Профит Голд, Искра-М, Алиот.

Лето

Датуми за први летњи третман су 1-10.Ово је спреј против гриње, филоксере, листовице.Ако је време кишовито, влажно, превруће или приметите присуство штеточина - поновите третман још 2 пута у размаку од 7 дана.

Во јули, непланирано прскање се извр {и во 2 слу ~ аи:

 • запла ~ уваве оса и п ~ елки, ако њихов број ограни ~ ува берба;
 • сухо време је допринело расту популације крпеља.

Летни циклус завршава августовском процедуром.Ране сорте се третирају биолошким агенсима. У овом периоду су погодни Алирин-Б, Искра био, Фитоверм против разних болести и штеточина. Јасно је да не можете прскати хемикалије.

Јесен

Биопрепарати се третирају грожђем у јесен, посебно прије жетве. Датуми од 1. до 20. септембра су борба против осе, плијесни и других штеточина. Такођер почети припремати лозу за зиму: танка из лишћа, прунед пуца. На крају месеца, урадите додатно прскање ако су биљке биле болесне током сезоне. Ако сте сигурни у здравље културе, немојте одржавати догађај.

Јесенски третмани за болести завршавају се крајем октобра - почетком новембра. Пре финалне процедуре се секу обрезани изданци, формира се грм, уклоне органски остаци и припрема се склониште.

Након што је достигла просечну дневну температуру од -2 ° Ц, лоза би требало да се последње третира са 1% раствором жељезног сулфата и прекрије за зиму. Зашто је потребна процедура:

 • уклања потенцијалне патогене из кортекса;
 • смањује ризик од размножавања у склоништу;
 • смањује потребу за обраду након спреја.

Савјети за виноградаре

Боље је напустити летњу процедуру прераде грожђа него занемарити прољеће и јесен. Било која болест, инфекција, штеточине лакше уништити у мировању или у почетку. Борба против зреле популације је често осуђена на неуспех.

Ако не желите да користите хемикалије, моћи ћете да ефикасно лечите биологијом. Чак и органскивиноградарство је дозвољено. Можете се у потпуности ослободити опасности само ако узгајате високо отпорне сорте, пратите све активности неге и водите бригу о грмљу од најмањих изданака. Правовремени третмани и прави агрофон у комплексу дају добру жетву.