Када кокоши почињу да каскају?Пилићи

Узгајивачи живине ће рећи да је то профитабилан посао.Новац бизнисмени радије купују већ младе слојеве, како не би губили вријеме на узгој пилића, већ одмах добивају јаја од њих и, сходно томе, добит.Само млади пилићи могу дати до три стотине јаја годишње, када старе личности пристају само за супу.

Млади пилићи могу дати до три стотине јаја годишње

Постоје многи начини који помажу да се млади отприлике разликују од старих пилића, али сваки од њих даје грешкеи релативна је.Ниједна од ових карактеристика не даје тачан одговор у погледу старости пилетине.

Шта одређује продуктивност пилетине?

Само млади пилићи прве године живота активно носе јаја, а онда се тај процес спушта.Ако се птица не користи као месо за јуху, онда ће живјети више од 10 година, али већ у пола свог живота потпуно ће престати да носи јаја.Када купују младе пилиће на тржишту, људи често траже од продаваца колико ће старих кокошака почети да полажу јаја.Старост активне производње јаја зависи од низа фактора као што су:

  • пасмина птица;
  • њихове животне услове;
  • у ком месецу су рођени.

Кокоши јаја постају сексуално зреле пола године, док кокоши пасмина меса и јаја почињу да журе само до осмог месеца. Ако се птица купује управо за сакупљање јаја, онда је боље да се одлучите за птице врста јаја, које су се узгајале управо за рану и продужену производњу јаја.

Производност зависи от сезоната и условиата на птиците

.

Важна тачка за одређивање месеца настанка производње јаја је доба године када је пилетина рођена, ако у рано пролеће, до јесени млада кокошка почне да полаже јаја. У случају излегања пилића у лето, процес њиховог сазревања ће бити одложен до почетка наредне године због пораста броја младих стоке у редукованом дану. У овом случају, раст птице се може убрзати ако се посвети пажња осветљавању кокошињца у којем птица живи.

Имајте на уму да и недостатак светлости и његов вишак одређују негативне ефекте у облику смањене продуктивности. Чак иу тешким зимским мразима, уз правилну негу, пилићи могу полагати јаја сваки дан, али да би то постало стварност, птица мора бити адекватно збринута (загрејати кућу и добро се хранити). Постићи стабилну производњу јаја.

Поред свих горе наведених фактора, старосна доб кокошке је главна, јер након 10 месеци од почетка полагања јаја, пилићи престају да се котрљају. Пилићи за месо заустављају полагање јаја још раније након 6 месеципродуктивност. Добре кокоши годишње могу носити више од три стотине јаја, тако да одредите квалитет кокоши. Понекад се догоди да пилићи намјерно игнорирају гнијездо и полажу јаја на разним мјестима која нису резервирана за тај процес.

Уравнотежена исхрана повећава продуктивност

Да би их одвојили од таквих неправилности и гурнули их у гнездо, ставите их у њу. Замена за јаја је направљена од гипса, дрвета или алабастера. Домаћице могу једноставно оставити једно јаје у гнијезду, од којег је цијели садржај унапријед уклоњен и напуњен парафином, глином, итд. тонирана како не би била замењена са свјежим примењеним јајима.

Да ли пијетао утиче на производњу јаја?

Ако се јаја сакупљају само за исхрану њихове хране, садржај курца у томе је потпуно необавезан. Јато птице га треба само ако се планира да се јаја ставе у инкубатор за инкубацију да би се уклонили пилићи. У другом случају, пијетао једноставно украшава јато пилића и доноси додатни интерес у његов живот.

Сваки пољопривредник током године користи неколико кокоши за своје потребе и за производњу меса. Поред тога, када дође јесен, вредно је спровести озбиљну инспекцију целокупне популације живине, како не би наставили да хранимо непродуктивне појединце. Они су одређени следећим карактеристикама.

Ако су јаја намијењена само за храну, садржај пијетла није потребан

Оцијените знакове добре кокоши

Први знакови добре кокоши могу се одредити једноставно проматрањем његовог понашања.Птица са добром продуктивношћу никада неће остати на једном месту, она је прва која излази из кокошињца и проводи цео дан берући се у постељини, стишћући кукце личинки и друге доброте.Млада пилетина је "причљива" и на крају дана не жури у кокошињац.Обично се покреће међу потоњим, са пуним голубом.

А слаба кокошка увек тражи где да седи.Чак и током дана, таква кокошка може бити у кокошињцу или негде у близини у хладу дрвета.Даљње методе истраживања су могуће уз ближи преглед птице.

Како правилно одредити старост кокошке?

Пољопривредници који тек почињу са својим активностима узгоја често не могу тачно да одреде старост пилића у тренутку њихове куповине.Ово је важна ствар, јер њен учинак зависи од узраста птице, и због тога се купују.Знајући само два фактора: у којој доби кокоши почињу журити и стварна старост кокошке, можете покренути профитабилан посао.

Добар слој се може одредити његовим понашањем

Сваки фармер треба да зна да не постоје тачни параметри за одређивање старости пилетине. Постоје само неке препоруке, о којима ћемо говорити у наставку.Неискусни пољопривредници често праве грешке у одређивању старости и добро је ако је ова грешкамесец, не пола године. Стога, ако нема поверења у њихове способности, боље је да одете на базар да купите птице са искусним људима који могу да разликују младе слојеве од старих пилића. У случају када ће избор морати учинити сами, онда користите сљедеће савјете.

Пилећи стомак

Осетите стомак кокошке, ако је стар, онда ће стомак бити тежак. Дакле, утврђено је да је птица већ масноћа, стога не гарантује високу производњу јаја. Запамтите да ће највећа продуктивност кокошке бити тачно у првој години, па препоручујемо да се уздржите од куповине пилетине са тврдим стомаком.

Чешаљ

Птица је дизајнирана на такав начин да што је већа продуктивност, тј., Што је активније, то је чешће осликана. То јест, чешаљ младе кокоши треба да буде јарко црвен и топао на додир када стара пилетина има светло ружичасти и хладни чешаљ. Обратите пажњу на температуру капице, мора бити топла. Код старијих појединаца, циркулација крви је поремећена и због тога се капица већ хлади.

У младој кокоши, чешаљ мора бити јарко црвен, а кљун жути

Кљун и ноге
\ т

Млади пилићи до годину дана разликују се по боји кљуна. Имају богати жути кљун, а временом почиње да бледи и сиви у старим пилићима. Такође обратите пажњу на ноге кокошке. Шапе младе кокошке, које могу полагати јаја дневно, биће глатке са равним љускама када се стара кокошка формира на својим шапама.канџе са пукотинама које се могу разликовати голим оком.

Активност

Што је кокош старија, то је мање активан начин живота.Ако јато птица баца храну, млади у првим редовима ће ухватити најбоље комаде хране, а старији ће се задовољити оним што остаје.

Што је кокош старија, то је мање активна

Тежина

Тежина је такође важан фактор у одређивању старости пилића.Млади не могу много тежити.Када купујете одрасле кокошке на фарму, можете одредити њихову старост до тренутка када пилићи почну да кукају.То се обично дешава у шестом месецу.Постоје многе методе и народне методе одређивања старости птице.

Само запамтите да чак и најискуснији пољопривредник неће моћи дати точне савјете о старости кокоши.Али то знање није потребно, јер се кокоши не држе у домаћинству више од двије године, након чега купују младе и обрађују старо за гулаш.Пилићи након годину дана почињу да журе рјеђе, тако да је потпуно непрофитабилно одржавати их.