Када и шта треба јести у јесен грожђе?

Јесенско храњење за грожђе, најважнији корак у збрињавањукултуре.Након активног раста и плодоножења, грм мора напунити изгубљену снагу, припремити се за зиму и нову сезону.Када је време за наношење ђубрива, како то урадити исправно, који минерали, у ком временском оквиру да се користи.

Оплодитев грожђа на јесен помоћи ће припремити винову лозу за зиму

Минерална ђубрива

Током година, земља губи храњиве твари, тако да је потребно обогаћивање.додатна исхрана: органска једињења и елементи у траговима.Које су одјевне подлоге погодне за исхрану биљака у јесен?

Фосфор

Важан елемент у исхрани биљке, његова количина за испоруку је неопходна за развој грожђа. Ако се током прољетног одијевања убрзава цвјетање, у јесен активно судјелује у пријатељском дозријевању бобица, припрема биљку за зиму. Једноставни суперфосфат је популарно хемијско ђубриво.Садржи 21% фосфора и гипса.Одлично се раствара у течностима, дозвољено је наношење на различите типове земљишта.Још увек постоји двоструки суперфосфат у продаји, његова концентрација угрануле досежу 50%.Гипс је одсутан, а сам елемент се користи када је тло веома исцрпљено.

Калијум

Друга важна компонента, без које грожђе не може у потпуности постојати.Са недостатком лишћа прекривених жутим мрљама, бобице слабо зреле, остају киселе, биљка слаби.Вриједна супстанца даје грожђу снагу да издржи мраз и сухоћу, да избјегне многе болести.Калијум је представљен са неколико врста ђубрива:

 • Калијумова со је црвена гранула, садржај главне супстанце је 40%.У њему је присутан хлор.Донесите га само у јесен, у комбинацији са другим елементима у траговима.Временом се испере из земље.
 • Калијум сулфат је најбољи у својој серији, у њему нема хлора и садржи до 50% основног елемента.
 • Калимагнезииа укључује 30% калијума и 9 магнезијума, садржи малу количину сумпора, може се додати као главна храна и као прелив.Ефикасан са малим садржајем магнезијума у ​​земљишту.

Калијум магнезија је популарно ђубриво за грожђе

Бакар

Ђубриво ће обезбедити отпорност на мраз према биљци, ослободити гљивице, поставити темеље за даљераст лозе.

Бор

Овај грожђе често нема овај елемент, јер га у тлу обично нема довољно, а након наношења брзо се испере. У јесен, то ће дати бобицама прилику да брже сазријевају и постају слађе, јер ће следеће године грм бити у могућности да расте у потпуности.

Цинк

Повећава продуктивност,водити рачуна о присуству цинка на местима где је киселост земљишта ниска.

Цинк повећава принос грожђа

Органска ђубрива

Да би се биљка грожђа развила складно, дала добру жетву, потребно је повећати биолошку активност тла. То је унутар моћи обичних органских органа:

 • врста ђубрива савршено обогаћује тло различитим микроорганизмима;
 • есенцијалне микронутријенте;
 • обнавља исхрану коријена ваздухом и водом;

Тиме ствара оптималне услове за узгој грожђа.

Гнојиво

Односи се на најпопуларније и најпознатије врсте органских облога. Иструнути отпад стоке има широк спектар есенцијалних елемената у траговима, грожђе на њега позитивно реагује.

За жбуње, ово је једна од најбољих опција за гнојење у јесен, само током овог периода не треба правити свјежи гној, током тог периода додатни азот за лозу је бескористан.

Свеж гној не подходит за гноиа виноградов

Компост

Он нема последње место међу органским ђубривима. Проклети биљни остаци имају све потребне супстанце за обогаћивање земље. Ако у њега додате минерална ђубрива, компост постаје непроцењива храна за грожђе. Једна од предности је приступачност: можете је сами спремити.

Јасен

То је извор калијума, калцијума, магнезијума и натријума. Она може сауспех да се замене хемикалије са калијем, под условом да доза буде 6 пута већа од хемијске. Састав пепела варира са годинама и пореклом дрвета.

Спаљени остаци воћака и винове лозе сматрају се најбољим.

Јасен - природно гнојиво за виноград

Када почети са храњењем

Током лета, грмови грожђа су изгубили много снаге и хранљивих састојака, па је јесенско храњење веома важно за биљку. Она ће помоћи:

 • дозријева плодове и младе гране;
 • издржати хладно грмље;
 • постављају темеље за будући раст и плодност.

Шема облачења у јесен изгледа овако.

Почетак септембра је вријеме прве јесење хране, чији је циљ убрзати зрење винове лозе, припремајући се за зимски период.

У то време су потребни суперфосфат и калијум. За 1 м2 , 20 и 10 г једноставног суперфосфата и калијумове соли се уносе у сувом облику или растворе у води. Допуните их елементима у траговима:

 • борна киселина, 1-2.5 г,
 • цинк сулфат - 2 г;
 • манганов сулфат, 2 или 2,5 г;
 • Ако се на пјесковито тло може примијенити 1 г калијевог јода.

Једном у 3 године током јесењег копања земље, он се оплођује компостом или стајњаком.

У касној јесени, ђубрење се врши са калијумом (25 г) и фосфором (25 г), а учесталост примене одговара коришћењу органске материје.

Борична киселина се вноси в грозде в јесени

.

Како се храни

Гнојива се могу наносити на различите начине:

 • Хемијски елементи у траговима могу се растворити у води, храна је интензивнија, у овом случају се користи на 1 м /кВ.40 литара течности.
 • Када се користе грануле у сувом облику, оне се распршују на удаљености од метра од грма и закопавају 25 цм.потопите у земљу.
 • Неки вртлари препоручују увођење органских елемената на следећи начин: на удаљености од 45-80 цм од грма, они копају рупу дубине 50 цм, равномерно распоређују и закопавају.Дакле, храна је ефикаснија.Ако је гној већ био нанет на земљиште приликом садње, онда га неће бити потребно користити наредне 3 године.

Ако је ђубриво већ примењено на земљиште током недавне садње грожђа, није потребно користити га у наредне 3 године.

Одрасли грмови за обилну плодност могу бити допуњени органским материјама не више од једном сваке 3 године. Две године или годишње у касну јесен, дозвољено је да се користи само ако постоје пешчана или пешчана тла на локацији.

Употребом ђубрива, без обзира на време, треба да запамтите да ако додајете превише, вишак може да наруши не само квалитет воћа, већ и потпуно уништи винову лозу.