Када и како уклањати мркве из врта Царрот

Шаргарепе су прилично непретенциозна биљка која може сазревати иу јужном иу северном делу земље.подручја, али да би се сачувао укус и осигурало дуготрајно складиштење, неопходно је правилно и правовремено извадити из врта.

Квалитет укуса зависи од правовремене бербе шаргарепе

Време бербе зависи од

Тачни термини који одређују када се чисте мркве,не постоје, постоје само опште препоруке које могу варирати у зависности од многих фактора.Тако, на зрелост шаргарепе и одређивање времена жетве утичу:

  • сортна група (ране, средње или касне сорте);
  • циљ узгоја (за продају или дугорочно складиштење);
  • климатске услове пољопривредног региона;
  • услови земљишта у пољопривредном региону;
  • протекло је време од сетве сјемена шаргарепе у земљу.

Шаргарепе у земљи настављају да расту и акумулирају витамине и хранљиве материје све док просечна дневна температура не падне на стабилну + 4 ° Ц. Једини изузеци су сорте које рано сазревају, које би требало ископати раније, како оне сазревају.

У исто време, шаргарепа, као ни један други корјенасто поврће, осетљива је на периоде у којима треба да се ископа.Његова зрелост, презентација ивеличину и време складиштења.Рано рано, шаргарепа ће бити незрела, плитка и брзо ће почети да бледи.Ако се пропусте рокови, коријени могу пукнути, постати влакнасти и неукусни, а касније ће се на њима формирати сива плијесан.

У зависности од области пољопривреде и климатских карактеристика одређеног града, време за копање овог поврћа са кревета почиње од краја августа до краја септембра. Да би се одредило тачно време када треба да се уклоне мркве из кревета, довољно је ископати неколико коренских усева случајним редоследом и видети да ли на њима има малих корена.Присуство таквих коријена указује на то да је дошло вријеме, а ако коријени још нису формирани, онда је вриједно чекати још неколико тједана.

Ако је шаргарепа достигла само техничку зрелост (коријени су прилично велики и сочни, али се на њима још нису формирали танки бијели коријени), а температура зрака нагло је пала на нулу, боље је ископати поврће него изгубитизбог мраза.

Мрква расте док топло време наставља

Услови и правила за жетву раних зрелих сорти

Берба мркве раних зрелих сорти може почети већ средином јуна.Током овог периода, најзрелији и велики коренски усјеви обично се копају, остављајући слабији неко време.Због слободног простора, преостале мркве у земљи брзо сазријевају и значајно се повећавају у величини.До краја јула, све рано сазревањемркве се ископавају. Овим начином жетве важно је попунити рупе које остају у земљи након извлачења коријена, иначе постоји вјероватноћа да муха од мркве - главни штетник овог корисног поврћа.

Сорте раног сазревања нису намењене за дугорочно зимско складиштење, али имају атрактивну презентацију, тако да се најчешће узгајају за продају.

Берба мркве раних зрелих сорти може бити истовремена, а не селективна. У овом случају, на празном земљишту, можете посадити листове или зелену салату, карфиол, брокулу или клице.

Раниата мрква се не храна за долго, треба да биде продата одмах

Услови и правила за жетву сорти средњег и касног сазревања

Средње и касне зреле мркве се бере од септембра (у хладнијим регијама) до средине октобра (у топлим сунчаним регионима). Најпогоднији је период од 25. септембра до почетка октобра, када је температура ваздуха још увек позитивна, а земља је довољно сува и лабава за копање усева. Касније дозријевање или зимске сорте могу се убирати касније - мркве таквих сорти могу издржати краткотрајне мразеве до -3–5 ° С.

Надаље, најмање 80 дана би требало проћи од времена сјетве, али је потребно 90 до 110 дана да би се сазреле неке зимске сорте.

Ово корисно поврће не може се чистити у кишним временима - квари га током складиштења.

Идеално ако је дан ранијепланирана жетва је дошла киша или је земља обилно заливана.То ће омогућити да се посао уради прецизније и брже, јер ће земља бити довољно лабава.

Техника жетве зависи од сорте и састава земљишта.Тако се средње или кратко корјенасто поврће лако извлачи из земље без додатних уређаја.За глинаста тла и сорте са дугим коријењем, потребне су вилице са тупим врховима или бајонетном лопатом.

Шаргарепе је најбоље покупити након кише

У процесу жетве важно је покушати да не оштетите мркву.Преломљене, изрезане или оштећене коријењем вилица треба прво сортирати и појести - неће издржати дуготрајно складиштење.Исто важи и за самопуцане шаргарепе.

Требало би што прије очистити, сортирати, исећи и послати у подрум.Посебно је важно што пре сечемо врхове.Ако се то не уради, за 2-3 дана мрква постаје досадна и неукусна.

Пожељно је да се врхови режу до корена, иначе ће ближе пролеће из њега изникнути нови изданци, што ће погоршати укус шаргарепе.

Прије стављања шаргарепе у подрум, боље је држати усјев 24 сата на добро пуханом мјесту како би се уклонио вишак влаге, што може изазвати развој сиве плијесни.

Чишћење мркве мора бити завршено прије почетка кише и хладноће.У овом случају, жетва неће патити и, ако се правилно складишти, остаће до касноспринг