Када и како третирати грожђе од болести и штеточина

Да бисте добили богату жетву, морате правилно бринути о усјеву.Процес укључује превенцију, као и борбу против болести и штеточина.Време обраде грожђа мора одговарати фазама његовог развоја.Због различитих климатских услова у регионима тешко је направити општу шему заштитних мјера.

Прољетни рад

У прољеће постоји опасност од развоја опасних болести због повољних увјета за њих.Температура ваздуха расте, снег се топи, пада киша, што повећава влажност ваздуха.

Фаза одмора

Извршите рад након чишћења склоништа на биљкама.Ако у региону не постоји опасност од касних пролећних мраза, грмље се отварају када је средња дневна температура постављена на + 2 ° Ц.

Прије прскања потребно је посебно припремити грмље.Да би то урадили, везани су на решетку или жицу.Вино не би требало да лежи на земљи.

Третман грмља треба започети пре периода док се пупољак не набрекне.Приближни рокови њиховог развоја су крај априла - почетак маја.Прва процедура се назива "голим лозом".

Немогуће је прескочити ову процедуру ако је култура била болесна прошле сезоне.Распршите грмље на температури од + 4-6 ° Ц.Користите 3% раствор бакар сулфата.То ће помоћи у спречавању развоја болести на ослабљеној биљци.

Жељезни сулфат ће штитити грм од прољетних мраза, што може проузрочити непоправљиву штету.Третман се проводи неколико дана прије пада температуре, јер супстанца почиње дјеловати 1-1,5 дана након примјене.Трајање утицаја је до 2 недеље.

Зелени конус

Ако се у региону очекују мразеви или су карактеристични за подручје у касно прољеће, у склоништу се праве прве рупе.Потпуно се уклања након клијања бубрега.

В този случаа, третман биде први за сезона.Не само да прскају грмље, већ и земљу око ње.Ово значајно смањује ризик од развоја болести.

Када се пупољци отворе, могу се третирати грмови из пруритуса грожђа и других штеточина које зимују у пупољцима, земљишту и на површини биљке.Приближан период - почетак маја.Култура треба да буде у фази 4-6 листова.Обрада се стога зове "на петом листу".Његова сврха је заштита винове лозе од таквих проблема:

 • гљивичне болести - системски фунгициди су погодни за прскање;
 • инвазија крпеља - у овом тренутку штеточина инфицира младо лишће, па се у резервоаре смеша додају одговарајући препарати.

Пре цветања

Последњи пут морате да радите грмље у пролеће пре цветања.Поступак се изводи што је могуће ближе овом тренутку, али пре отварања пупољака.Такву фазу можете одредитифеатуред:

 • потпуно развијени јајници;
 • Цветови су се раздвојили;
 • периантови имају одбачене капе (у раним сортама зрења).

Радови се изводе без обзира на стање грма.Користити лекове против пепелнице, оидијума, као и супстанци које садрже бор.Ово је веома важна фаза превенције болести, јер не дозвољава ширење инфекције.

Виноград у току формирања цватова је веома рањив и свака болест може ометати успостављање усева.Обрада се обавезно обавља у јужним регионима.Не занемарите га на северу.

Током овог периода, постоји скупљени мољац.Вреди гледати како грм треба да предузме акцију на време.Ако нађете још једну крпицу, морате применити акарициде.Биљка треба да буде у фази од 9-12 листова, све док не почне цветање.

​​

Летна прерада

Следећа фаза заштитних акција против болести и штеточина врши се након цветања.До овог периода, бобице би требало да достигну величину грашка.Обавезно проведите два третмана.

 1. За обсество, изазвано глики.Употребљени лекови морају бити измењени, јер патогени развијају отпорност на уобичајено коришћене лекове.
 2. Покварени - ако је регион имао високу влажност или сличне болести раније су се манифестовале.

Неопходно је прерадити биљке "грашком" колико год је то могуће без коришћења системских препарата који имају дуг период чекања.

Препоручује се да се не користе инсектициди класе опасности 3.Бољеузети контактне супстанце.Али такве препоруке се не могу увек поштовати у свим регионима.

Накнадни антифунгални третмани се изводе у интервалима од 3 недеље.Рад је обављен до друге деценије августа.За период бојења плодови одговарају биолошким производима Фитоспорин и Баикал.

Током омекшавања и зрења бобица, није препоручљиво уопште третирати биљке.У супротном, воће ће упити штетне хемикалије.

Ако се, међутим, јави избијање болести током зрења усева, ови лекови се користе:

 • одоидијум - колоидни сумпор;
 • из пепелнице - 1% раствор калијум перманганата.Пажљиво прскајте грмље, јер супстанца оставља мрље на бобицама.

Јесенни постопки

Обработка се изведе по жетва.Није вредно занемарити јесење спрејеве.Овај период карактерише појава повољних услова за развој болести.Радови почињу само у сувом времену.Обавезно укључите такве лекове:

 • контактирајте фунгицид Фолпан, Купроксат - од оидиум;
 • Фундазол - от патнина;
 • Плантафол 5:15:45 - Доп.

Последњи пут да се грожђе обрађује треба да буде на голом грму, пре него што га чува за зиму.Вино је потпуно натопљено.Можете користити жељезни сулфат.Лек ће обезбедити заштиту од гљивичних обољења, па чак и заштитити културу од инвазије глодара.

Можете им и одолети уз помоћ мамаца, који се налазе поредби плантс. Такве супстанце ће учинити - Олуја, блокада, трико.

Ако све радње извршите исправно, виноград ће бити здрав зими. Остаће минимални број инфективних спора. Ово ће значајно смањити ризик од развоја болести следеће године и омогућити избегавање прскања у касним фазама зрења плода.

Примјерни дијаграм

Да би се виноград заштитио од болести, могуће је обрадити грмље према доказаном узорку.

 1. Након отварања винове лозе - искоријенити прскање отопине ​​жељезног сулфата. За ову супстанцу се разблажује, троши 300-500 г на 10 литара воде.
 2. Током отицања и откривања бубрега, стадиј је обавезан ако је култура била болесна прошле сезоне. Препарати Ацтеллиц и Полирам се користе у складу са приложеним упутствима.
 3. У фази пет правих листова, обрада се дешава крајем априла. Погодни алати као што су Хорус или Топаз, заједно са новим Би-58.
 4. Пре цветања, потребни су препарати Ридомил Голд МЦ, Стробе и Ацтеллиц за прскање.
 5. У периоду када јагоде расту до величине грашка, користе се исте супстанце као у 4. фази.
 6. Пре склоништа за зиму, користи се лек ДНОЦ или Нитрафен. Одлично ће одговарати и жељезни сулфат, чије су норме 400-500 г супстанце на 10 литара воде.

За симптоме болести изводе се додатни спрејеви. У врућини пепелнице, један од фунгицида одговара: Тиовит Јет, колоидни или вртни сумпор, Топаз, Стробе. Инпериод кише, а када је ујутро роса, грмље се третирају абигус плијесни од Абига-Пик, Окихом, Танос или Делан.

Неке нијансе

За нове сорте и хибриде, 4 третмана су често довољна.Карактеришу их високи имунитет на разне болести, штеточине и неповољне услове околине.Ако су биљке старе или слабе, боље је извршити цијели распон прскања.

Најважније је запамтити да је мјесец дана прије очекиваног датума бербе, боље не прерађивати винову лозу.Тада плодови неће бити штетни по људско здравље.

Сам баштован би требало да прилагоди време прскања, посматрајући развој постројења.Важно је да не пропустите прави тренутак.Ваша запажања треба да буду забележена.Према резултатима обављеног посла, можете креирати свој календар третмана, који је погодан за одређени регион и узгајане сорте.