Када и како грожђе може бити пресађено на друго место

Грожђе је пробирљива биљка, не воли трансплантацију и тешко их подноси, чак и годишњи резови се тешко укорењују.Али понекад су околности такве да је немогуће без ове процедуре, дешава се да чак и одрасла плодна винова лоза мора бити пресађена на ново место, што додатно компликује процес.Како га учинити најмање безболним за биљку када је пожељно пресадити грожђе?

Карактеристике трансплантације

Пресађивање грожђа је одговорност одговорности, да би све урадили како треба, морате знати неке нијансе:

Жбун грожђа је јак, активно расте љети, а без јаког кореновог система нема добрих приноса.Због тога, чим стабљика стане на стално место, улаже много напора у развој корена како би се осигурала адекватна исхрана винове лозе, у почетку чак и надземни део у стопама раста.

Под добрим земљиштем, довољном аерацијом, већ у првим годинама, корени резница расту 60 цм и продиру дубље у земљу за 20 цм.

До почетка прве жетве, леже на дубини од око90 цм.

До 7 година, коренски систем се развија најактивније, затим његов раст успорава.

Вишегодишње жбуње имају јаке коренеи веома дебела дубоко у земљи, проширују се до ширине до 120 цм

Ако млада биљка испод 7 година реже танке корене, онда гране које се налазе на тим местима почињу брзо расти.А дебели процеси (више од 3 цм) слабо су рестаурирани, најчешће умиру.

Старост за пресађивање

На основу ових особина, можемо закључити:

Младе саднице не губе ову неравнотежу, тако да не реагују на трансплантацију тако болно.

Колико времена треба изабрати за трансплантацију

Грожђе је тешко укоријенити, тако да морате покушати створити оптималне услове да се он пребаци на ново мјесто.Главне фазе активности корена јављају се почетком љета и јесени.А када грм престане да расте, корени се настављајуразвијају се до 8 ° Ц.Датуми слијетањанајбоље се комбинирају с периодима одмора надземног дијела , у којем случају се можемо надати успјеху.

У јесен

Мора се имати на уму да ће требати времена да се саднице опораве, тако да ће се период плодоношења нужно кретати неко вријеме.Искусни виноградари праве трансплантацију у јесен, након што листови падну, тако да се биљка зими може прилагодити новим условима.Ова техника је посебно погодна за јужне области са топлим зимама.

У прољеће

У прољеће можете и пресадити грожђе, али постоје неке посебности.

 • Трансплантација би требала бити обављена врло рано, када се биљка још није "пробудила" и није почела расти.То је обично рано прољеће: на југу - март, у средњој стази - април.
 • Ако касните и почнете након што грм почне да расте, неминовно оштетите корење, грожђе неће имати времена да се прилагоди и може да умре.
 • Земља се мора дезинфиковати, за то се може сипати врелим концентрованим раствором калијум перманганата.
 • Током лета након садње, грмови се снабдевају правилном негом.

Трансплантација младог грожђа у пролеће

Правила за трансплантацију

Током и после трансплантације, важно је да се све ради како би се смањио стресза корење:

 • Биљка је ископана, а гране сечене, у зависности од старости грма, што је старије, краће је вино, потпуно је уклоњено из старијих биљака.
 • Грожђе се преноси на друго место са грудвицомземљиште, то ће помоћи да се максимално заштите коријени од оштећења.60
 • Да би се грожђе боље населило, земљиште мора бити правилно припремљено: ђубриво се доводи на дно садне рупе, организује се квалитетна дренажа, након чега се врши отпуштање и врши се редовно заливање.
 • Јама за слијетање се припрема око мјесец дана прије пресађивања тако да се земља може населити.

Када је грм стар и потребно га је пренијети, постоји добра алтернативна метода - репродукција наношењем слојева.У пролеће можете прикопат винову лозу, преко лета ће имати времена да изгради добар коренски систем.Постојећи на рачун матичне биљке, неће имати мањак хранљивих материја, већ ће почети да доноси плодове следеће године.Ако је потребно, можете одвојити стабљику од главног грма, а затим га пренијети на друго мјесто без губитка.

Грожђе се може размножавати резницама, које се бере у јесенском периоду када се обрезује грм:

 • до краја зиме, резнице се складиште у подруму, посипају песком;
 • у фебруару су изнесени, стављени у раствор за стимулацију раста;
 • тада се резнице засади у мешавини кореновања тла;
 • У мају, саднице се саде у земљу на сталном месту.

За квалитетно преживљавање, резнице се редовно залијевају, уклањају, а тло се отпушта.71коректно, грм ће задржати своју продуктивност, а дуги низ година винова лоза ће и даље одушевити пуне тежине.