Када домаће гуске почну летети Гуске

Када домаће гуске почињу полагати јаја? Коју пасмину је боље изабрати? Ово питање постављају фармери почетници. Наш мали преглед ће вам помоћи да одредите идеалне године и створите оптималне животне услове за птице.

Гоосе ин тхе нест

Период одлагања јаја код домаћих гусака

Домаће гуске су птице које су понекад упоредиве по величини са ћурком.У просјеку, женка може носити 40 јаја годишње.Број квачила зависи само од услова у којима се птица налази. Ако је главна сврха производња јаја гусака, онда треба обратити пажњу на пасмине које ће носити око 80-90 јаја годишње.

Проценат оплођених јаја је 50-80%, тако да постаје јасно да је вероватноћа излегања пилића мала. Разлози за тако ниску производњу јаја гусака леже у карактеристикама домаћих гусака. Први разлог је величина птица. Имајући у виду ову чињеницу, они носе велика и не толико бројна јаја. У природи гуске живе у паровима, а код куће 2-3 гуске морају бити рањене за једног гусака, иначе ће остати неоплођене и неће моћи да се гнијезде. И још један добар разлог - разлика у пубертету. У том тренутку, када гуске журе, мужјаци још нису спремни у погледу зрелости.

Домаће гуске се разликују од осталих птица.чињеницу да је у почетној фази живота ниво производње јаја веома низак, а врхунац долази само 2-3 године.Међутим, све је индивидуално, јер ће овај период бити пуно стреса.

У ком периоду гуске су спремне за полагање: гуска у просјеку сазријева за полагање јаја 275 дана након рођења, али овај тренутак долази у доби од 5-6 мјесеци.

Врхунац производње јаја гусака настаје између друге и треће године живота

Карактеристике полагања јаја

Период пада јаја током прољетних мјесеци.Ово је крај марта - почетак априла.Понашање гуске ће постати показатељ почетка производње јаја:

  • постају немирни;
  • почињу да трче, не проналазећи место за себе;
  • направе гнездо за себе.

Промене такође утичу на изглед: реп се спушта и хода птице постаје неравномерна.Када се приближава тренутак полагања јаја, знаци су светлији.

Будући да плодност није тако висока, без обзира на то колико јаја има, оне се полажу са једном гуском и птицом различите расе.Међутим, имајте на уму да ће само гуска у будућности моћи да прати своје пилиће у воду.Јаја хрле сваки други дан, дакле, да би се излегла у исто вријеме, прво их морате сакупити, а затим све ставити заједно под слој или у инкубатор.Један фармер пише:

Не заборавите одмах покупити положена јаја, иначе ће нестати јаја, а појавит ће се и инкубацијски инстинкт.

Чувајте јаја 7-10 дана.Сваким наредним даном смањује се шанса за узгојодрживо потомство.

Јаја се морају узимати најкасније 10 дана од дана полагања

Излегните само добру кокошку која неће напустити гнијездо, јер инкубација мора трајати до 28 дана.-30 дана.Како провјерити кокош: ако гуска само подигне крила када се особа приближи и не устане из гнијезда, прикладна је за излегање.

Излезивање птице одвија се у гнезду у којем се носе.Понекад, када се јаја пребаце на друго место, гуска одбија да их излегне. Ако се неколико кокоши посади близу једна другој, треба их раздвојити преградама, тако да не виде једна другу.Иначе, птице постају немирна и слабо инкубирана јаја.

Током овог периода, женка би требала добро јести, али гуску не би требало допустити у близини гнијезда.Најмање 20 минута које птица треба да потроши на храњење и ходање.Навлажите јаја млаком водом или пливајте.Ако у ове сврхе нема посебног резервоара, онда је потребно изградити посебне жљебове за пливање.Зидови ових јарака су равни и ребрасти, тако да се птице могу лако попети тамо и лако изаћи.

Гнездо гнезда треба редовно ходати

Припрема за полагање јаја

Припрема за полагање се обавља унапријед.Месец дана пре него што гуска почне да лети, морате обратити пажњу на прилагођавање њене исхране, тако да она има времена да добије пола килограма.Међутим, такође треба избегавати гојазност, како овај фактор утичеквалитет полагања јаја.Понекад у таквим ситуацијама жене губе способност производње јаја.

Када жена почне да каска, она брзо губи тежину.Током овог периода, морате дати више хране тако да птица не гладује.

Дијета је критериј који директно утиче на продуктивност.У тренутку полагања потребно је да се усредсредите на додавање клијавог зрна храни.Присутност свеже траве у јеловнику је важна, тако да ће шетња по паши имати користи од гуске.Данас постоји посебна храна за кока носиље, што такођер није сувишно.Једите према упутствима.

Свежа трава в прехрани повече производство на јаја

Полагање јаја зими

Понекад је потребно да се птица носи не само љети,али зими.У овом случају организација захтева посебне услове. Гуска је птица која воли топлоту и која се боји мраза и хладноће, стога је неопходно обезбедити уређај за грејање у роастеру. Што се тиче питања колико ступњева треба одржавати, вриједи рећи да је оптимални индикатор 20-25 Ц.

о томе како птице журе и број јаја у квачилу.Природно светло у овом случају није довољно, стога је потребно додатно осветљење.У овом случају, поставите електричне лампе које треба користити 14-16 сати дневно.

Зими, гуске замрзавају своје шапе, тако да вредибрините о добром леглу

Одмах се исплати размислити о алтернативној опцији добивања витамина, јер, без обзира колико их је било љети, дефинитивно неће бити довољно за зиму.Најбоље је направити све празнине током топлог периода, припремити коприва, а зими, када се храни, додајте тамо.Храна се разликује по свом калоричном садржају и енергетском интензитету, тако да је птицама лакше да преживе хладну сезону.Важно је запамтити о додавању соли у оброке, има 2 грама овог елемента по птицама дневно.

На листи сервираних "посуђа" обавезно укључите кувано поврће:

  • мрква;
  • репа;
  • кромпир;
  • грах;
  • кукуруз.

И сено махунарки ће бити зимска посластица гусака.Све више птица воле све врсте брашна, тако да и они неће одбити.

У зимском периоду гуске требају свјежи зрак, па шетају и пуштају их ван када нема вјетра и мраза.

Покријте земљу пиљевином и сламом, иначе ће птице замрзнути своје шапе, и то, као што је горе наведено, не може бити дозвољено.Колико птица треба да хода првенствено зависи од временских услова.Издржљивост гусака је окарактерисана као веома висока.Ако створите праве услове, зима ће им бити лака, производња јаја неће се смањити.

Мрква је извор природних витамина зими

Изглед легла

Када се легло појави, мајка је изузетно забринута.Гослингс се не узимају донеће се осушити и пупчана врпца неће бити потпуно увучена.Након тога, мора се третирати јодовим раствором.Љуска се уклања заједно са малим гуслама.Ако пилићи не могу да изађу из шкољке два дана, потребна им је помоћ.За то, јаја се третирају топлом водом.

Сува говеда се држе топло, тако да се стављају у кошаре или кутије и остављају у добро загрејаним просторијама.

Кутије у којима се чува садржај су претходно обложене сувом, чистом сламом.Да би гушење остало топло, постављена је преносива лампа снаге 200-300 В.На лампу је причвршћен лимени котач промјера најмање 60 цм, који кружно распоређује топлину у радијусу.По завршетку отвора, младићи седе испод птице.Овдје је потребно осигурати да мајка узима све пилиће.

Гослини треба да остане топли

Пасмине

Главна врста која је популарна постала је холмогорија.Ове гуске могу брзо да се тове и добију укусна јаја.Међутим, они дају 20-30 комада.годишње.

Тоулоусе, Рајнска гуски се обработуваат за тешки раси.Ове пасмине се користе за узгој говеда која брзо расту.У нашој земљи се углавном узгајају Владимир, Перејаслав, Тула, Псков и друге домаће расе.