Када ће орах дати прве плодове и од чега зависи Валнут

Питање које не може занемарити особу која је први наишла на орах: колико година након садње орах почиње плодоносно? Да бисте одговорили на то, прво морате да одлучите о разноврсности културе. Уосталом, од тога зависи која ће година дати прве плодове.

Плодовање ораха зависи од његове разноликости

Није тешко узгајати орах прије плодоносења, али за то мора проћи од двије до пет година, ако је сорта рано сазрела, а друге врсте дају прве орашасте плодове само за 8. годину. Ако желите да добијете плодове што је раније могуће, онда морате да изаберете сорту и да се правилно бринете о њој.

Када матица даје прве плодове

Орах расте јако дуго, то је дуговјечно дрво. Лако може преживети више од једног домаћина. Забиљежено је да су најстарија стабла достигла старост од 500 година.

Дакле, 50-годишње стабло се зове младо, јер је недавно постало плодоносно.

Сорте ораха су подељене у три врсте:

  1. Скороплодни разред: даје први орах у доби од 2-3 године.
  2. Да би се добило воће из средноплодног типа, мора се сачекати 8 година.
  3. Касни усјев: даје први орах само 10 година након садње.

Дакле, најплодније је то дрвоодноси се на сортне сорте, јер што ће раније култура почети да производи орашасте плодове, више ће их вртлар сакупити.

Ако одлучите да посадите орах, онда треба одмах размислити о томе колико брзо желите да добијете прве плодове. Људи који гаје културу ради ужитка не обраћају пажњу на то.А они који желе да узгајају усеве ради профита, треба пажљиво да бирају саднице.

Скороплодна врста даје орасима у другој или трећој години након садње

Орах

Орах је веома популаран.Уз правилну култивацију, ова врста производи прилично велике плодове.Они се називају највећим у поређењу са другим сортама.У доби од шест година, дрво расте на висину од око шест метара, а промјер круне је око двадесет метара.Ова сорта константно расте, а са 50 година може бити висока око 12 метара.Обим дебла је око 2 метра.Плодови извана се не разликују од других узорака и могу имати тежину од 12 грама.Често ову врсту користе вртлари који гаје биљке на продају.

Велики орах је још једна популарна сорта која има плодове веће од 12 грама.Ова биљка је веома вредна и не захтева посебну негу.

Важно је напоменути да број плодова не зависи од врсте дрвета.На то првенствено утиче старост биљке.Што је старији, то више даје орашчићима.Култура од 5 година може дати 10 килограма, алиона која има 50 година даје више од 100 килограма.

Што је старији матица, то је већи принос

Карактеристике облика лобање

Главна предност раних сорти је да почну да доносе плодове пре остатка. Обично дрво, које се узгаја код куће, почиње да производи прве плодове у доби од 6 година, али биљке раног типа већ од 3 године. Први тип овог ораха пронађен је у Ташкенту пре мање од једног века.Почиње да активно цвета за три године, а тачно за годину дана и активно плодоносно.

Ове сорте прво формирају четке на којима се на крају формирају цветови. Након периода цветања, почињу да се формирају први плодови. Растући тип по први пут формира четири ораха на једном цвату, али већ за годину дана појављује се десетак њих. Ова особина је присутна само код сорти раног сазревања.

Први плодови се формирају одмах након цветања

Како постићи рано плодност

Орах је необичан производ који је користан за људски организам. Узгој ове матице је дуг процес, али профитабилан: ови ораси су скупи. Али не знају сви када орах почне да доноси плодове, а неки људи не очекују да ће након садње дуго гледати дрво без воћа. Вртлари који су научили када орах почиње да доноси плодове покушавају да убрзају овај процес.

Али вреди напоменути да ако сте стекли културу касног воћа, онда је максимум који се може постићи убрзањевоћни род у трајању од 1 до 2 године (ако је дрво по први пут воће по 10 година, плодови ће се појавити у 8–9).

Искусни узгајивачи у циљу постизања раних плодова покушавају чешће пресадити дрво: најмање три пута прије цватње. Када особа копа и помера дрво на друго место, процес раста се зауставља. То је због чињенице да су коријени културе оштећени. Након тога, пупољци настављају да формирају и производе прве плодове унапред.

Такође, неки узгајивачи ће звонити. Састоји се од чињенице да је потребно направити неколико ситних посјекотина на трупу биљке да би их подмазали с кухањем. Ово ће омогућити свим силама културе да управљају формирањем бубрега. Такве манипулације се изводе само у лето и само са стаблима старим 4 године.