Када је тачно на јесен потребно покрити грожђе?

Искусни становник љета зна како се правилно брине о виноградима.Напоран рад и марљивост омогућавају му да добије добру жетву.Особа која жели узгајати грожђе на својој парцели у наредним годинама мора бринути о грмовима бобичастог воћа не само током зрења, већ и на крају сезоне.

Постоји неколико начина за покривање грожђа за зиму

Зашто покрити грожђе у јесен

зимски период је неопходан да би се покрило грожђе.Нажалост, новопридошли који тек почињу да се упознају са таквим правилима, не памте увек о томе, због чега ризикују да изгуби жетву у наредној сезони.Занемарујући такве радове, они могу потпуно уништити своје винограде, чије је стварање потрошено пуно времена и труда.Али зашто треба покривати винограде?Каква је корист од тога?

Одговор на горе наведена питања је прилично једноставан и сасвим разумљив. Грожђе свакако треба сакрити за зиму тако да грмље не замрзне. У ту сврху граде се специјална склоништа која штите биљку бобица од јаког мраза и снијега.Стога је основни циљ овог рада да се виногради обезбеде са додатном заштитом од тешких временских услова.

Понекад вртлари сумњају да ли би требали покривати грожђе у јесен.На крају крајева, могу узгајати грмље које се добро носе са хладноћом.У продаји можете пронаћи неколико врста различитих сорти грожђа које подносе хладно време.Међутим, ако температура ваздуха падне прениско, они ће претрпети велику штету, што може узроковати да биљка умре.Само они вртлари који су сигурни да ће зима бити топла и без јаких мраза, сигурно могу одбити да створе заштитни слој за биљку.

Грожђе не може бити покривено само у регијама са веома топлим зимама

Када је грожђе покривено

Разумејући питање зашто вртлари покушавају да покрију грожђе, можете прећи на следећи проблем.Морамо схватити када да радимо ову врсту посла.

Вртлари се препоручују да почну опремати заштитни слој за винограде у јесен.До ових датума, биљка ће дати последњу жетву и почети да се припрема за зиму.

Тешко је рећи тачне датуме када је потребно почети покривати грожђе.Да бисте добили прави одговор на ово питање, морате разумети све нијансе. Први корак је да се сазна разноликост биљке и да се сазна за њену толеранцију на хладне температуре. Искусни вртлари не препоручују покушај сакривања грмља прије првог мраза.Не значајно хлађење (не испод -5 степени) само ће користити постројењу, ојачати га.Не можете да журите да радите са људима чије грожђе грожђаимати добру вину без оштећења. Може се носити с ниским температурама.

Када почињу да покривају грожђе? Као што је раније поменуто, ово се ради у јесен, отприлике крајем октобра. Овај месец замењује хладно време. Ако на улици до таквог времена не престану повољна времена, онда треба да почнете да градите заштитне насипе. Боље је одмах припремити, тако да у случају неочекиваних мраза биљке буду скривене у времену.

Склониште грожђа може почети од краја октобра

Методе склањања грожђа у јесен

Сваки становник љета трага за начином који је погодан за њега да створи баријеру за винограде како би их заштитио од зимских мраза. Одговарајућу опцију можете наћи након упознавања са различитим врстама склоништа грожђа које су постале популарне у Русији. Виноградари користе:

  • земљиште;
  • дрвени штитови;
  • филм.

Коришћење земљишта. Овај метод је најлакши. Вино мора бити пажљиво положено на тло и посути на врх слојем сувог лишћа од 5-7 цм. Осушени листови грожђа у ту сврху неће радити. На крају крајева, насељени су штеточинама које ће кроз то сигурно преживјети зиму. Боље је користити лишће које је пало са стабала врта. Дозвољено је користити умјесто ње сламу или четинарске шапе, ако љетни становник има прилику добити такав природни материјал. Одозго, резултирајућа структура је обилно покривена земљом. Требало би направити слој од око 15 центиметара. НажалостОвај метод неће донети ефикасност у областима где постоји веома озбиљна зима.

Биљке ће се замрзнути када почну јаки мразеви. Стога се препоручује да се метода користи са земљом на мјестима гдје у хладној сезони температура зрака не пада испод 15 ступњева.

Грожђе у рову спремном за склониште, засађено без копања у рову, закопано је у земљу

Употреба дрвених штитова. Испод филма затвореног вина. Грожђе на врху треба прекрити слојем лишћа. Следеће је инсталирана шперплоча. Настала конструкција треба да има изглед крова са двоструким нагибом. Мјеста на којима се спаја шперплоча прекривена су кровним филцем. Ово ће заштитити биљке од цурења воде у њих. Такође, можете спојити тачке споја са земљом тако да их штити од непотребних промаја. Овај метод је веома ефикасан. Дрвени штитови штите грожђе од неповољних временских увјета, када је вријеме хладно већ дуже вријеме. Са почетком пролећа, нема потребе да журите да уклоните структуру из грмља. И даље ће бити корисно у случају најновијих мраза. Али не можете оставити биљку у овом облику. Да би виногради могли нормално да дишу, да добију свеж ваздух, довољно је да лагано отворите крајеве структура са штитова.

Употреба филма. Препоручује се уградња специјалних лукова од жице преко пресавијених чаура. Они су једноставно заглављени у земљу, а не поправљају никакве додатне уређаје. Грожђе грожђаПокријте филмом који је растегнут преко скупа лукова. На ивицама је дозвољено да посипа мало земље. С једне стране, препоручује се да оставите слободан прорез кроз који ће свеж ваздух тећи у биљке. Чим хладно почне, мора се одмах сигурно затворити. Ефикасност ове методе је иста као и прва. Употреба филма за винограде помоћи ће им да се сачувају у случају да зима није превише ледена.

Да бисте повећали степен заштите грмља од хладноће, можете користити фиберглас. Густа је од филма. Фибергласс поуздано штити биљке од ниских температура и падавина. Поред тога, овај материјал пролази кроз њега ваздух, тако да ће виногради бити константно проветравани.

Свака од метода има своје нијансе, које ће се морати размотрити како би се постигао позитиван резултат обављеног посла. Виноградарима је за сваку јесен потребно правило да се почне припремати биљка бобица за зимски период. Тиме ће моћи продужити живот грожђа, учинити их тврђима и отпорнијим на лоше временске услове.