Када је потребно посијати купус на саднице купуса

Многи вртлари који одлуче да засаде белог купуса на свом парцели често се питају када треба сијати купус на садницама. Да бисте изградили свој мали транспортер за бијели купус за љето, морате имати сјеме неколико сорти.

Прикупљањем различитих сорти можете куповати купус цијело љето

Избор сорте, припрема семена

Припремне радове треба започети што је прије могуће, чим се одлучите за садњу купуса.

Избор сорте:

    Први тип су ране сорте које треба посадити у неколико фаза, са интервалом од 4 дана. Изврстан за јело у било којем облику.
  • Класа ИИ, средина касно. Семе ове врсте се засијава свака два месеца.
  • И на крају, последња сорта касни. Посадите семе не раније од априла, јер се може чувати до шест месеци у вашем дому.

Ако имате семе личне производње или купите семе на вашим рукама, пажљиво их бирајте, остављајући само велике. Велике сјеменке су оне које су више од 2 мм.

Тако да након садње купуса у отворено тло нема гљивичних обољења, и непаразити нису оштетили усеве, претходно натопили семе у топлу воду.Након тога, одмах охладити у хладној води неколико минута.Затим, ставите семе код куће на суво и заштићено од места за сунце, тако да се осуше до крхког стања.Ако то урадите како треба, онда у будућности неће бити никаквих проблема.

Намакање сјеменки купуса убија гљивице које узрокују болестиобрађено.

Одређене врсте семена никада не би требало да буду изложене високим температурама.И с правом.Јер онда неће дати одличан резултат.Узгој купуса подразумијева поштовање свих увјета јасно и исправно.

Семе белог купуса, као и карфиол, могу одржавати своју клијавост неколико година.

Када је време за сијање купуса на садницама, припремите посебну мешавину земље.На исти начин као за карфиол, супстрат за бели купус се припрема на бази тресета или на бази компоста.

Смеша се приправи в следните размери:

  • съдържание на тресето - 75%;
  • садржај песка - 5%;
  • Съдържание на земла на землата е 20%.

Сада одаберите вријеме када се сјеменски купус сије.

Ако одлучите да посадите ране сорте, оне морају бити посађене прије краја марта.Код других сорти и хибрида може се одложити, али не дуго.

Саднијки од купуси, какви су расутиземљиште

\ т

Најбоље време за садњу купуса

Рана сорта (као на пример јунска сорта) засађена је у кратком року у марту, до 25. дана. Јунски купус има танке листове и одличан укус. То је рана и популарна сорта.

Средња сезона или средина касне сорте засађена је између 25. марта и краја априла.

Касни купус се обично сади у априлу.

Да би на крају пожњели велику жетву, многи вртлари имају код куће лунарни календар, што указује на вријеме за садњу купуса. Купус треба засадити када месец расте.

Почетком априла је могуће направити мали стакленик, а до средине априла посијати сјеме директно испод филма.

Када се време смири и када је стварно топло, семенке купуса могу бити посађене директно у земљу.

Летњи становници су такође заинтересовани за питање: када треба садити купус за саднице? Ово је најбоље урадити у мају.

Ако све радите исправно, вођени лунарним календаром, онда као резултат можете очекивати заиста добар резултат.

Раставане на Месец - време за засадат на бели купус

Кад се сади купус

Важно је разумети да се саднице не би требало обрастати или не узгајати. Иначе, у оба случаја, не можете се надати жетви било ког усева. Принцип садње купуса је сличан боји, уопште.

Због тога је неопходно да се отприлике код куће сами рачунате када ћете на вашу парцелу засадити рани купус.или врт.

Ако ћете садити саднице на отвореном тлу већ у последњим данима маја, сијте семе око 20.До тог датума, саднице би требало да се узгајају и имају више од 5 листова.Ако сијате касни разред, онда је 4 листова сигуран знак да је дошло вријеме.

Од дана сијања сјеменки купуса до дана када садите саднице на отвореном тлу, мора проћи одређено вријеме.Ово време зависи од сорте.Овде је све слично са слијетањем.

За раниите сорти, период е 60 дни, за средните сорти е довољен период от 45 днеј, за позне сорти е довољен период от 30 дни.

Дакле, ако знате када треба садити купус на отвореном терену, можете лако израчунати најбоље вријеме за сјетву сјеменки купуса у вашој траци и климатској зони.

Саднице зеленог купуса треба да буду добро сазреле пре садње у отвореном тлу

Карактеристике сјетве купуса

Најчешће се користе две методе - без брања иса преносом.

Препоручује се да одаберете методу одабира.Овај метод вам омогућава да ојачате коренски систем.Осим тога, саднице у овом случају је боље узети коријен у отвореном пољу.

За сетву семена можете изабрати мале кутије или посуде висине од око 12 цм.Тресетну мешавину или било коју другу хранљиву мешавину треба попунити код куће.

Након тога, узмите одабрано сјеме (ова фаза је проведена код куће) и извршите деконтаминацију ако сте заборавили да обавите ову акцију раније.

Дезинфекцију семена, замотајте их влажном крпом и држите их на топлом и сувом месту неколико дана. Неопходно је да семе добро клија. Након тога, могу се безбедно пренети у припремљену посуду са мешавином тресета.

Сада наставите са сетвом семена. Важно је то урадити како треба. Коначни резултат ће зависити од тога.

Качество на садниите зели за купус зависи от правилността на съдържание на семе

.

Сетва семена садница

Гладите тло у башти и добро залијте. Даље, на тлу се праве мали и плитки (до 2 цм) жлебови. Они сеје семе и заспе малим слојем земље (до 1 цм). Земљиште у пољу сетве мора бити збијено.На прозорску даску се може ставити контејнер са сјеменкама. Оптимална температура ваздуха је 20 степени.Дословно за недељу дана приметићете како се почињу појављивати изласци сунца. Заливање не би требало да буде веома обилно, у зависности од тога колико ће се земља осушити.

Узгој купуса без бербе

Размотримо овај метод детаљније.

За саднице је потребно узети контејнере чија је дубина 10 цм, а тло је испуњено слојем од око 6 цм, а да се не озлиједи сијање, могуће је направити мале преграде од густог материјала у контејнерима /кутијама /контејнерима. То ће омогућити да се коренски систем не повреди.

Алтернативно, казете за садњу се користе за сетву. Користе се за цивилизованије семе. У свакој ћелији се сије неколико ћелија.семе, и након што саднице почну да расту, остављајући само једну у свакој ћелији.

Када су саднице спремне за пресађивање у отворени терен, требало би да имају добро развијен коренски систем и формирано неколико листова.

Чим се формира неколико листова, биљка се напаја тако да заврши са добром жетвом.

Саднице у касетама не захтевају изборе

Дословно 1-2 тједна прије него што одлучите садити саднице у тло, морате га "навикнути" на свјежи зрак у фазама. Стога се након сваког заливања емитује стакленик или просторија у којој се налазе саднице. Чим температура изван прозора буде већа од 10 степени, саднице ће се извести на улицу или на балкон.

Саднице се узгајају на други начин, у стакленицима или стакленицима. Најважнији услов који мора бити испуњен је добра вентилација просторије и оптимална температура ваздуха.

Ако немате прилику да засадите и узгајате купус у стакленицима или не можете да обезбедите добре услове за његово пењање код куће, немојте очајавати. Сјеме се може сијати одмах на отвореном тлу. Истина је да је то боље урадити само са средње-касним и касним сортама купуса.

Средни купус је погодан за садњу у отвореном тлу

Узгој купуса без садница

Овај метод је погодан за топле и јужне регионе.

Ова метода укључује директно сијање семена директно у отворено земљиште. Сјеме се сије на малој дубини.Чим се појаве први листови, направите стањивање и клање. Када се на клипу појави више од 5 листова, то значи да је фаза коначна. Између редова препоруча се да оставите размак од најмање 40 цм како би биљка могла нормално да расте, као и да вам буде погодна за његу.

Метода сјетве и узгоја бијелих сјеменки купуса слична је методи узгоја карфиола.Уз правилно испуњење свих услова, можете добити дивну жетву која ће вас хранити цијелу годину.

Обим и квалитет жетве зависи од тога коју сорту или хибрид одлучите да засадите, али генерално, ваш посао ће се исплатити.