Када је најбоље време за копање белог лука Гарлиц

Квалитет жетве било којег постројења зависи од многих фактора.Од посебног значаја је одређивање оптималног времена за жетву, јер ће рана или касна жетва озбиљно утицати на квалитет, количину и природу складиштења.Од посебног значаја је вријеме сакупљања чешњака, јер се гаје два типа: зимски (зимски) и прољетни (љетни).Разликују се у погледу садње, што значајно утиче на време сазревања.

Благовремено сакупљање чешњака гарантује дуготрајно складиштење

Период када је ископавање чешњака најбољи може се утврдити уз помоћ неколико знакова.

Поред периода искрцавања, оптимално време жетве је одређено визуелним знаковима стреле, лишћа и самих сијалица.Временски услови могу имати велики утицај на време сакупљања.Познавање свих главних фактора и знакова ће омогућити чишћење у право време, прикупљање здравих и великих усева са одличним карактеристикама складиштења.

Опште информације

Жетва чешњака у оптималном времену има позитиван ефекат на два кључна параметра:

 1. Квалитет жетве.
 2. Очување луковице.

На зрелом чешњаку, љуска се лако уклања - да би се проверила, потребно је ископати неколико глава

По којим параметрима можете да одредитекада се уклањају чешњак:

 • Према опште прихваћеној сезони раста за ову сорту у специфичним климатским условима.
 • Съгласно време.
 • По екстерним знаковима.

У пракси, тачно време сакупљања се одређује коришћењем свих доступних и познатих метода.Интегрисани приступ омогућава прецизно постављање рокова.

Зимски и пролећни бели лук

Време копања са кревета зависи од врсте белог лука који се узгаја.Као што је горе поменуто, бели лук је два типа: пролеће и зима.Зимски чешњак има стрелицу око које се формира каранфилић.Садња зимских сорти произведених у јесен.Пошто проводи зиму у земљи, често се назива зима.Летње сорте немају стрелице, а зуби се формирају спирално.Вријеме слијетања је прољеће.

Съответно разглежданиа на времето на съдържание се съсествува.

Зимски лук је популарнији.Лакше се одржава и има одличне приносе.Јесења садња вам омогућава да сигурно обавите сав посао и ослободите драгоцено време у пролеће да бринете о другим културама.Раније сазревање омогућава вам да га користите приликом жетве многих производа за зиму.

Типови чешњака и њихове разлике

Период зрења зимског чешњака у централним регионима Русије је крај јула - почетак августа.

Тачнији датуми зависе од климатских карактеристика региона у расту.Средином јуна појављују се стрелице у зимским облицима.Искусни вртлари, у редуда су каранфили формирани већи, избити ове стрелице.Ова метода омогућава слање свих хранљивих материја у формирање луковица чешњака.Али морате оставити неколико биљака са целим стрелицама.Они служе као смернице за зрење и зрење према визуелним параметрима.

Сасвим је тешко судити о његовој зрелости по зеленом тлу биљке.Жута боја у којој су листови обојени може указивати не само на спремност за жетву.

Овај бели лук је постао жут због недостатка влаге

Жути тонови могу бити узроковани неповољним временским условима или болним оштећењем биљке.Али, упркос разлозима, таква промена боје "зелене" је знак "спремности" за жетву, јер је то доказ престанка фотосинтезе, успоравања и постепеног заустављања свих процеса развоја и раста.

Лакше је и поузданије одредити спремност за копање помоћу стрелица.Припрема за жетву је када се стрелице поравнају, а на кутији за семе се појаве пукотине, које ће се проширити и изложити цватовима.

Зрелост луковица у стабљици је знак зрелости глава

Пролећни бели лук се ископа 15-20 дана након што је зима сазрела и очишћена.

Визуелна смерница за оптимално време за бербу пролећних форми:

 • доњи листови постали су жути;
 • Средишњи дио остаје зелен.

Чим се појави жућење, пролећни бели лук треба уклонити из кревета.Оптимални датуми у централним регионима - крај августа - почетком септембра.Немогуће је одредити зрелост пролећног чешњака из цвасти, јер се у њему не формирају.

Одређивање зрелости копањем

Најпрецизнији начин да се одреди оптимално време за жетву је ископавање једне или две биљке за референцу.Ако се зуби и лук формирају, а кошуља поуздано држи зубе, она је танка и холистичка, без пукотина - вријеме је за жетву чешњака.

Пролећни чешњак се ископа 2-3 недеље после зиме

Главни визуелни знакови зрелости:

 • Зуби су правилног облика и лаганосу одвојени.
 • Заједничка кожа је танка, али холистичка.
 • Грк луковице је танак, стабљика на дну осушена и густа.
 • Кора од каранфилића се лако одваја и карактеристично шушка приликом чишћења.

Главе треба уклонити прије него што су зуби голи, а љуске нису напукнуте.Ако се жетва уради касније - такав чешњак ће бити лоше ускладиштен.Поред тога, непожељно је користити за садњу за наредну сезону.Ако жетва касни, сијалице ће бити мрвице?са слабим зубима.Кожа ће се испуцати и љуштити.

Зрели чешњак лако одваја горње скале, али унутрашњи чврсто држи чврсто.77]

 • Кора зуба ће бити веома густа, веома је тешко одвојити је од чешњака.
 • Грло жаруљабиће дебело.
 • За раздвајање зуба биће потребни озбиљни напори.

Важне препоруке о томе када копати чешњак:

Ако је љети било кишовито, чешњак би се требао скупљати раније него у „нормалним“ сезонама. Вишак влаге негативно утиче на рок трајања. Осим тога, сијалице у таквим условима "склоне" да труну.

Прекорачен чешњак се распада

Суво време лети нам дозвољава да промијенимо вријеме жетве без посљедица.

Ако лишће "лежи" на земљи, пропушта се време за правовремену жетву - презрели чешњак. Зрели чешњак је лош за складиштење - његове љуске прште и лук се поквари.

Смернице за жетву белог лука

Припрема за чишћење мора почети унапријед. Поступак чишћења укључује следеће секвенцијалне кораке:

 • 25-30 дана пре очекиваног датума жетве, залијевање биљака у башти се зауставља.
 • Да би се убрзало зрење, 10-14 дана пре жетве сијалице делимично нагризу земљу.
 • Сув или сунчан дан је бољи за чишћење.
 • Ископани чешњак не треба држати на отвореном сунцу. Смјештена је у сухој вентилираној просторији како би се осушила.

Везивање листа - техника која повећава принос и убрзава сазревање

Након 10-15 дана сушења, сијалице се сортирају и сортирају. Оштећене, покварене или болне главе се уклањају. Чешњак се одлаже.

Сачувани луковици чешњака,директна подела на цловес и чишћење се врши пре употребе у производњи или храни.

Немојте извлачити сијалице. Приликом чишћења најбоље је користити лопату или виле. Можете добити мале вилице које су погодне за чишћење лука и белог лука. Стрелице са цватовима треба резати, састављати и стављати у посебну посуду за складиштење. За нову сезону биће одличан садни материјал. Од њих ће бели лук бити здрав и велик. Сијалице средње величине одабране су за садњу следеће сезоне. Поједу се велики и мали узорци.

Сушење луковица након копања

Након копања, није потребно одвојити листове од луковица. Боље је сушити их у холистичком стању.

Сушење бербе се врши у просторији заштићеној од падавина и сунчеве светлости уз добру вентилацију. Листови се користе за груписање (плетење у плетеницама) за практичније складиштење. Ако се користи други начин складиштења, лишће се једноставно одсече након завршетка сушења. Коријени се могу одмах одрезати или сачекати да се осуше.