Када је најбоље да се пређе садница парадајза 2019. године? Томато

Порекло речи "брање" није прецизно познато. Неки вјерују да долази од француског "пикует", што значи "клин" (у давна времена, саднице су пресађене испод клинова). Други сматрају да је ситуација једноставнија: приликом брања користи се врх - шиљати штапић - да би се формирале рупе и уклонила клица из саме земље.

Брање је процес пресађивања садница из кутије у други, пространији контејнер.

Нови контејнер може бити већа кутија или појединачне шоље за сваку биљку.

Ако правилно пресађујете, принос парадајза ће се значајно повећати. Парадајз добро подноси брање, не добијајући толико стреса као многе друге вртне биљке. Овај стрес је чак и користан јер припрема биљке за озбиљан процес трансплантације у отвореном тлу или стакленику.

Како правилно извршити избор

Прво правило је придржавање лунарног календара. Тако ће биљке боље пренијети процедуру. Повољни дани на лунарном календару за пресађивање парадајза:

 1. Сакупљање парадајза у марту 2019. врши се у следећим бројевима: 19–24, 27, 28.
 2. Сакупљање парадајза у априлу 2019: 5–7, 9–11, 19, 20, 23–25.
 3. БМај 2019: 4–9, 19–23. У овом тренутку, они обично сади поврће у стакленику или на отвореном терену, ако се не очекује мраз.

Повољни дани зависе од фазе Месеца, што утиче и на гравитацију и биљни сок. Месечеве фазе утичу на ваздушне делове биљака и њихове корене. Рад на повољним данима ће помоћи очувању енергетског биланса биљака.

Парадајз рони приближно 10-15 дана након сетве семена.

У малим биљкама, 1, 2 или 3 правих листова треба имати времена. Пратећи лунарни календар за 2019. годину, потребно је изабрати повољне дане како за садњу биљака тако и за њихово подизање. При сетви парадајза 27. или 28. марта потребно је бербу од 9. до 11. априла. А када се сетва 23. и 24. марта, саднице треба пресадити од 5. априла до 7. априла.

Радни распоред за 2019.

Неопходно је претходно навлажити земљу испод парадајза, заливањем на дан или, можда, само неколико сати пре планиране трансплантације. То зависи од влажности ваздуха у просторији у којој се узгајају саднице. Чињеница је да ју је потребно поново пресадити тако да груда некадашње земље остане заједно са коренима. Постројење ће добити мање стреса због присуства познатог састава тла, а коријење неће бити оштећено. Земља не би требала бити превише мокра и тешка, иначе би се коријење могло сломити.

Припреме за бербу

Методе брања

Постоје различите методе:

Цлассиц

Парадајз се пресађује у одвојене посуде и коренпрунед до 1/3 дужине, тако да је изданак омогућио додатне бочне корене.Будући да су краћи, они узимају већину хранљивих састојака из богатог горњег слоја земље.Коренски систем језгра се претвара у влакнаст.Овај начин бербе погодан је за подручја умерене зоне где се парадајз може садити у недовољно загрејаном земљишту.Површина новог контејнера је 10 цм.

Трансплантација је укорењена

Користи се за успоравање раста парадајза.Коријени када се сади фолд арц.У овом случају, што је такође несумњива предност, у површинском слоју земље формирају се многи нови бочни корени.Биљка ће бити засађена на сталном мјесту са већ испреплетеним коријењем у облику слова У.

Трансфер

Ово је једноставан прелаз на пространији контејнер са равним коренима и без резидбе.Користи се када биљке немају довољно простора и свјетлости.Вишеструки претовар парадајза у све већем контејнеру користи се за повећање приноса.Ово је напоран начин.Успорава раст биљака, тако да сјетву сјемена треба обавити раније.

Алат за брање

Предност брања

Које су предности овог напорног процеса:

 1. , јаке саднице.
 2. Повећава простор за коренски систем, што му омогућава да буде здравији, а биљке јаче.
 3. Пресађивање у одвојене посуде олакшава даљње садње у баштине долази до заплетања корена.Акокористе се тресетне чаше, затим се још више олакшава садња у отвореном тлу или стакленику.
 4. Слободан распоред парадајза заштитит ће их од прекомјерне влаге и ризика од ширења микроорганизама.
 5. Уштеда простора током почетне сетве у кутијама, што олакшава кретање контејнера.
 6. Успоравање раста биљака.
 7. Коријене је могуће скратити да би се повећала усисна површина кореновог система и одбациле биљке са лошим системом корена.
 8. Додатно оплодити земљиште са биохумусом, суперфосфатом, калијум сулфатом.
 9. Настаје очвршћавање биљака, што даље утиче на принос.

Опис процеса брања

Потребно је унапред ускладити залиху са довољним бројем слободних контејнера: пластичне чаше, тресет или дубље кутије. За то ће бити потребно додатно земљиште. Може се сакупљати у јесен у свом врту и складиштити у малом резервоару или канти. Биљке се не морају прилагођавати новим условима на земљишту када су засађене на отвореном терену или у стакленику.

За роњење парадајз може бити у припремљеним земљаним рупама или у почетку испуњен са само пола земље. Неопходно је задржати грм на тежини и испунити земљу до локације котиледона.

Саднице парадајза пре бербе

Пресађивање парадајза је обавезан процес, без којег ће парадајз доносити плодове много касније или не.

Такав поступак јача и коренски систем парадајза (појављује седодатне коријене) и стабљике биљке.Продубљивање парадајза у земљиште не исплати се превише, јер ће то успорити развој биљке.Пре изношења са земље, пожељно је да се оре земља.И након садње, залијте парадајз, а затим држите биљке у хладу око један дан.На светлу се не могу смирити.

Разбијање централног корена

Поступак трансплантације може се обавити само у сушним регионима.Ако је вода дубока, онда биљке требају дуге коријене.Али у сваком случају, без пресађивања биљака неће постати тако јаке, здраве и дајући богату жетву.

Разместени рајчици в чаше

Вадилици садни парадижник се посадат в април.До тада је потребно купити квалитетно семе, залиху контејнера за садњу и земљиште.Богата берба укусних сорти парадајза одушевит ће власнике не само у јесен, него и током зиме.Најукуснији парадајз се узгаја на отвореном пољу.Важно је радити на повољним данима према лунарном календару.