Живот планинског пепела Рован

Рован може расти у многим крајевима свијета.Ово дрво је цењено по укусним и здравим плодовима, због прелепе круне.Мишљења о томе колико година живи пепео, засађен на парцели, разликују се.Она, за разлику од многих дрвећа, дуго је живјела.

Опис

Сватко је навикао да броји оскору као дрво, али је грм, који понекад досеже висину од 10 метара.Цвјета крајем маја или почетком јуна.

Обична јела живе углавном на местима са умереном климом.Воли светлост и сунце.Дрво ће производити плодове на месту где сјена пада најмање.У хладу се повлачи.

Дрво и плодови

Рован - дрво са равним стаблом и круном од шара.Листови су наизменично дугуљасто-овални.Цвјета лепа, у облику кишобрана, цветова бијеле или блиједо ружичасте боје.Јагоде дозиру ближе паду.

Плодови имају горак и опор окус.Тек са почетком хладног времена и првим мразом стичу слаткасти ретроокус.Гроздови остају висити на дрвету до пролећа.

Раст и развој

Упркос чињеници да је пепео свеприсутан, он захтева на земљишту и наводњавање.За садњу стабла треба узети у обзир следеће факторе:

Тло треба да буде светло ипахуљасто, без додатка камења и шљунка.Није пожељно садити биљке на иловаци.Тло прво мора бити очишћено од корова и других изданака.Тло би требало да буде добро хидрирано, али не и мочварно.Вишак влаге је лош за младе биљке.

За садњу је боље изабрати саднице старе 2-3 године.Такве биљке су боље узети на новом мјесту.

Колико година чекања на плодове у потпуности зависи од услова раста.Обично 5-7 година после слетања.

Очекивано трајање живота

У почетку, пепео не расте веома брзо, али након што достигне 2-3 године, почиње да се активно развија.Круна младог стабла прво добија обрис пирамиде и тек тада, под тежином грана, лишћа и плодова, формира овални облик.

Дрво расте током живота.Максимално регистрована старост је 150 година.Може се претпоставити да ово није граница и биљка може дуже расти.

​​

Садња семена

Рован не даје саднице, тако да у природи расте из семена.Постројење може бити код куће.Тако дрво толерише мање трансфера и живи дуже.Нису сви клице у стању да преживе период плодоношења.Многи од њих умиру у првој години.

За садњу, узмите прегршт зрелих бобица и правилно их меље.Тако ће бити малих семенки, које ће бити потребно ставити у влажан тресет, и сачекати док се избојци не излегу.После тога, било би добро да се посуде однесу на улицу и прикопату снегу.У пролеће, семе је проклијало да би у припремљену земљу засадило ђубриво и хумус.

Користи

Рован је извор многих витамина и минерала и користи се у традиционалној медицини вековима.

Знајући колико се корисних компоненти налази у воћу и цвијећу, можете их користити:

  • за прехладу и грипу,јерсадржи велику количину витамина Ц;
  • у случају респираторних обољења (изварак цвијећа оскоруше);
  • у кршењу нервног система, јер има висок садржај ПП витамина;
  • за побољшање вида, јачање косе и ноктију - садржај Б-каротена је чак и већи него у неким врстама шаргарепе.

У плодовима оскоруше су калијум, магнезијум, натријум, калцијум.Органске киселине - јабучно-жута, винска, лимунска.Примените их на превенцију респираторног, имуног и пробавног система.Плодови имају антибактеријска својства.Садржи много антиоксиданата.Понекад се користи и за превенцију рака.

Занимљивости

Преци говоре много занимљивих чињеница о планинском пепелу.У давна времена, седела је близу кућа како би заштитила своју породицу од оштећења и зла уста.У скандинавској митологији сматрало се да је прва жена на земљи створена из пепела.Енглези су користили ово дрво да би истјерали зле духове, као и да би пронашли локацију руде.

Дрво је корисно и код столарије.Мајстори су ценили своје дрво за трајност и флексибилност.

Рован бобице су веома популарнекување свих врста делиција (џемови, компоти, желеи, сокови и воћни напици).У јесен, људи га скупљају за ликер и ликер.Након мраза можете јести свјежи планински пепео или из њега направити слаткише.

Закључак

Током читавог времена када расте дрвењача, она наставља да расте и даје плодове.У свијету постоје случајеви прилично импресивних величина и доби од више од 100 година.

На плодном тлу са одговарајућом негом, дрво брзо расте и развија се.Ако се дрвеће сади у декоративне сврхе, потребно је орезати круну.Ово зауставља његов раст.Ако скратите стабљику у фази садње, онда је можете узгајати у облику грмља.