Изградите паче сопственим рукама: шта је потребно узети у обзир Дуцкс

Приватне фарме овде и ту су важне кокошке, гуске, ћурке и патке.Сваки власник покушава да диверсификује стоку птица у дворишту.Свака врста птице расте за неке посебне сврхе.Главно питање у овом случају је како осигурати добру тежину и производњу јаја за различите врсте животиња.Овде говоримо о паткама.Могу ли се држати у кући с другим птицама, или је за њих потребно изградити засебну кућу?И да ли је тешко изградити паче својим рукама?Одговори на ова и многа друга питања помоћи ће вам да схватите како да правилно поставите живину у двориште.

Није тешко изградити минијатуру сопственим рукама

Како почети?

Пре свега, треба да одлучите колико патки планирате да растете на фарми.До десет глава ће се мирно слагати са пилићима или гускама.За више, боље је изградити засебну собу.Не учините то тако тешко, главна ствар је одабрати праву величину.

Са једне стране, 3 патке удобно смештају 1 м² површине, али с друге стране, ове птице не воле гужве. Дакле, планирајући подручје будуће патке, не ограничавајте се.Чак и за мало јато птица (10-15 јединки), изградите кућу од најмање 20 м².

Након што је одлучиовеличине стаје, морате изабрати место за то.Биће неколико захтева:

  • У изградњи, пожељно је одабрати локацију на јужној страни имања.
  • Патка кућа треба бити постављена тако да прозори буду отворени према југу.
  • Није могуће поставити зграду у долину.Препоручљиво је организовати кућу за живе патке на малом брду.
  • Место испод патке мора нужно бити суво.Патке не толеришу мочварна подручја.Влажност и повећана влажност ваздуха квари пернате покриће ових птица.
  • Ако је могуће, патка кућа је изграђена на местима са погодним приступом резервоару.

Када се пронађе локација која испуњава ове услове, можете да изградите Утниатник сопственим рукама.

Патки морају имати приступ води

Привремена опција

Будући да власник треба времена да изгради пристојну шталу за породицу патака, можете изградитилетњи корал, за смештај младих.Ова врста паше за пилиће, где се могу осећати безбедно и бити пуни.Изградите "летњу резиденцију" мреже.За мале пачиће - покривају га привременим кровом, за старије пилиће - остају отворене.

Није потребно стављати хранилице у оловку, јер је цела оловка велика хранилица.Али резервоар за воду би требало да буде потребан.То може бити базен или корито.

Најпогодније је да се ограда летњих станова учини мобилном.То ће вам омогућити да носите ограду када трава на свом мјесту.

Летна патка се съдържаједноставна ограда

Капитална конструкција

Шупе за чување патака могу бити израђене од било којег доступног материјала.Зидови могу бити од цигле, дебла, даске или плоче.Главна ствар је да се сваки од ових материјала правилно рукује.

Зидови од опеке из куће са паткама треба да буду малтерисани и обојени.Зидови трупаца - пажљиво прокоопатит, да би се избјегли пропухи. ​​Завршити кућу од даске или плоче са сувим малтером, тапацирунгом, китом и кречом.Ткани зидови од трске са обе стране обложени су глином, која је помешана са исецканом сламом.Сви ови трикови у изградњи штале су потребни како би се патке у зимском периоду осјећале угодно у свом дому.

Треба обратити пажњу не само на зидове, већ и на подове зграде.Треба их подићи изнад земље за око 25 цм. Да би се то постигло, направите двослојни јастук од земље и рушевина.Добро утабана и изливена бетоном.Неки власници додају каранфиле, фино метално смеће и разбијено стакло течном бетону како би заштитили патку од напада глодаваца.Овај трик неће нашкодити домаћим становницима стана, али ће мишевима и пацовима бити теже да глодају пролазе.

Кров шупе може бити направљен од било ког материјала, али не би требало да процури на киши, и мора бити добро изолован.Одозго је кров прекривен листовима шкриљца или кровног филца.

Зимска вечера погодна је за покривање шкриљца

Поред уобичајених врата за власника, потребно је опремитиштала посебна рупа за патке.Узми такву рупу на јужном зиду.Обично је његова висина изнад нивоа пода 10-15 цм, што је довољно да патке могу лако ући и изаћи.Ширина и висина отвора би требало да буде око 40 цм, а ако се птице држе на дубокој стељи, онда је „главни улаз“ за њих постављен мало више, подигнут је изнад нивоа пода за 30-40 цм, али не и виши.

Да би се спријечио улазак пропуха и вјетра у кућу кроз шахт, око њега је изграђен заштитни предворје.

Организација осветљења

Ако шупе нису довољно осветљене, онда је немогуће постићи високу производњу јаја од патака.Прозор је предвиђен за природно осветљење и вентилацију.Пожељно је са двоструким оквиром и прозорским крилом.Али то није довољно.Зими се смањује дневна светлост, а патке престају.Да би се избегла таква пауза, потребно је извршити вештачко осветљење пачића.Ово се може урадити са обичним сијалицама од 50-75 вати.Светли дан зими треба донети до 14 сати дневно, онда производња птица неће пасти.

С недостатком светлости у паткама, пад производње јаја

Грејање.Патке се не боје превише зиме, али за њих је потребно створити угодан амбијент.Ако је температура ваздуха прениска (-5 ° Ц), потребно је обезбедити додатно грејање за кућу.

Најлакши начин да се то уради је увртање 5-6 додатних плавих сијалица.Њиховаснага 50 вати. Ово је довољно да штала буде топла, а за сигурност светла су покривена покривачима.

Други начин грејања су електрични уређаји. Али патке су лакше доћи до таквих грејача, па ће морати да буду ограђене материјалима отпорним на топлоту.

Патке могу оштетити грејаче, па је погодније користити додатне лампе

Опрема за Утиатник

Унутар куће за патке је стандардни сет алата:

  • Паткама су потребна корита. То су дуге дрвене конструкције или уски метални ваљак, довољно дубок да се храна не просипа по поду. Корито постављено директно на под.
  • Посуде за пиће за птице. У том својству могу се користити дубоки базени или корита. Али у таквим контејнерима је тешко одржавати чистоћу воде. Водене птице стално се пењу ногама. Можете ставити корито за пливање и одвојени аутоматски пијанац.
  • Гнездо за зидање. Могу бити од шперплоче или теса. То су мале кутије висине око 50 цм, постављене у мрачном тихом куту штале. Свако гнездо је опремљено матицом, тако да се јаја не разносе на под. Једно гнездо је предвиђено за полагање од две женке.
  • Кутија за пепео. Овај уређај се налази у близини гнезда. Птице га користе за суво купање. Иста кутија се ставља у оловку за ходање.

Необходимость за опремлении отдиха и подиуми за патке.Одлично се осјећају на поду.

Аутоматска посуда за пиће дозвољававодене патке са чистом водом

Квалитет слоја

Ако је власник сачувао материјал за стељу, ускоро ће бити прљав и влажан у посуди за месо.Птице су замрљане и замрзнут ће се, што ће утицати на њихову продуктивност.

Постељина у амбару за пачење треба да буде влажна и топла.Сушене пиљевине или струготине су веома погодне.Многи људи користе тресетне мешавине.Сфагнум тресет је идеалан за постељину.

У зимском периоду, под изливе је прекривен дебелим слојем сламе или истог тресета.То се назива "дубоко легло".Дебљина слоја је око 30 цм, а повремено се прекрива.

Потребно је очистити просторију док се слој легла запрља.Након чишћења стеље, под је прекривен кречом, а на њега се полаже чисти материјал.

Са довољном пажњом и одговарајућим смјештајем, патке су у стању да задрже висок ниво производње јаја неколико година.Власници не остају на залихама, чак и ако су изградили капиталну шталу скупих материјала.