Избор места за садњу трешања на локацији Цхерри

Препоруке о томе где да се засаде трешње на локацији почну са саветом да проуче карактеристике одабране сорте. Главни фактори који утичу на избор локације су клима региона, величина постројења и стање земљишта на локацији. Биљна култура треба према правилима.

Главни задаци при избору места

Вртлар се суочава са задатком да организује правилну бригу о постројењу на локацији. Главни фактор који утиче на развој културе је место искрцавања.

Приликом избора места где ће се садити трешње, размотрите следеће тачке:

 • стање терена;
 • локација подземних вода;
 • сусједство с другим културама;
 • скице.

Тло

Усјеви чешњака брзо се укоријењују и доносе плодове на глинастим и пешчаним тлима. За потпуни развој биљака потребно је земљиште које добро пролази ваздух и не задржава влагу.

На земљишту са закисељеним тлом, биљке ће слабо плодоносити и болети. Нормални ниво пХ за трешње је 6. Са повећањем овог индикатора, хранљиве материје из тла кроз коренски систем постају недоступне биљци. Чак и са великом количином ђубрива, ситуација се не мења.

У закисељеном тлусадница се не укорени, а одрасло дрво почиње да увену.Први знак пораста пХ је жутило лишћа, јербиљка губи гвожђе.Киселина се временом мења.Квалитет воде утиче на његов ниво.Приликом заливања меком водом, ниво пХ се повећава, тешко се - смањује.

Садња трешања је боља на окућници оплођеној органским адитивима.То ће омогућити постројењу да се брзо прилагоди новој локацији.Стајњак се прави 6 месеци пре садње, а земља се копа до дубине од 20 цм.Ако земља није довољно светла, примењује се 10-20 кг песка по квадратном метру.м. и проводите дубоко орање.Коренски систем трешње се нормално развија само на растреситим земљиштима.

Одређивање нивоа киселости

Када се сади трешње, није потребно наручити скупе услуге стручњака за одређивање киселости.Купите лакмус тест и сакупите узорке земљишта из свих углова парцеле.Нанесите их на различите папирне коверте и умочите их у посуде са дестилованом водом.Пропорције течности и земље 1: 1.Након 5 минута, спустите тест траке у сваки контејнер 2 секунде.Оцијените резултат на скали боја:

 • пХ ниво 1-3 - кисело земљиште;
 • 4-8 су неутрални;
 • 9-14 - алкална.

Киселост се одређује помоћу 9% сирћета.Узми 1 кашичицу.Земљу и сипајте на стакло.Прелијте оцат и процените реакцију.

 1. Створена је велика количина пене - заквачена земља.
 2. Пена излази, али не обилно - неутрална.
 3. ​​
 4. Није формирано - киселоземљиште.

Неутрализација киселости

Када стављате трешње у башту, мора се унапред обезбедити стање земљишта.Подручје кухања почиње 6 мјесеци прије садње.Неутрализирање киселости може бити уз помоћ длаке (гашено вапно).На 1 квадрат.м. потребно 500 г са високом киселошћу, 300-400 г - са средњим, 200 г - са слабим.Прах се расипа по парцели и врши се дубоко орање.

Доломитно брашно је још један начин да се успостави неутралност земљишта.Лек је потпуно природан.Спорији је од вапна, али омогућава обогаћивање земље калцијем.500 г праха на 1 м2 уноси се у кисело тло.м, у благо киселој - 300-400 г.

Употреба дрвеног пепела не само да смањује киселост, већ и обогаћује тло свим потребним за потпуни развој биљака са микроелементима.Садржи калијум, магнезијум, калцијум, фосфор.Најбоље је неутрализирати киселост на тресетним тлима и пјесковитим гредицама.Дозирање по 1 квадрат.м је 500 г за кисела тла, 300 г за средњу киселост, 200 г за благо киселог тла.

Количина примењених лекова ће варирати у зависности од врсте земљишта.За лагана тла, доза се смањује за 100 г, за тешке се повећава.Када се узгајају трешње, ниво киселости се мери годишње.Ово је посебно важно ако се залијевање врши водом ниске квалитете.

Локација подземних вода

Приликом садње трешања, посебну пажњу треба посветити локацији подземних вода.То ће зависити од тогасхема слијетања и избор локације. Оптимална дубина подземних вода је 2 м. Ако је ова бројка нижа, коренски систем ће трунути.

Преплитање узрокује заустављање раста када коријенски систем досегне 1 м. Пораст избојака годишње падне на 8–10 цм, а на дрвећу од 5 до 6 година врх се суши, затим млади изданци и велике гране. Усјев постаје воденаст, укус се погоршава.

Понекад проблем није у блиској локацији подземне воде, већ у подлози, на малој удаљености од кореновог система коме од глине, која не дозвољава да течност тече дубоко у прољеће. Због високе влажности, ризом почиње да се распада.

Боље је изабрати место на брежуљку или направити насип тако високе висине да 2 м остаје прије подземне воде, а под пријетњом пораста водостаја, слој експандиране глине налази се на дну јаме за слијетање.

Други проблем решен је организацијом система одводње и дубоким орањем. У ту сврху, око мјеста се формирају канали дубоки 60–80 цм, који воде до мјеста које се налази испод цјелине. Пијесак се доводи на градилиште и земља се копа до дубине од 30-40 цм уз помоћ специјалне опреме.

Насеље са другим културама

Када се сади трешње, потребно је одмах узети неколико сорти са истовременим периодом цветања. То се односи и на самоплодне и самобозплодне културе. Уместо вишње, вишња се може користити као опрашивач. Оптимална удаљеност између стабала је 5-30 м.

Од других култивисаних биљака, трешња се добро слаже поредгрожђе, јагоде, шљиве. Не би требало да посадите дрво поред:

 • стабла јабука;
 • крушке;
 • Соланацеае;
 • бибер;
 • дуван;
 • Патлиџане.

Ове биљке ће међусобно угњетавати, што ће значајно смањити квалитет усева. Такође је вредно одбијања садње трешања поред великих дрвећа: храста, багрема, липе, бора. Ови представници су снажно развили ризом, па ће трешња остати без моћи. Сусједство с малинама препуним ширења инфекције. Ове културе пате од истих болести, тако да овај договор доводи до унакрсне инфекције.

Драфт

Немогуће је садити трешњу на подручју које је разнио ветар. Боље је слетјети у близини ограде или на јужном зиду господарске зграде. То ће заштитити горњи дио стабла од вјетра, а коријење од смрзавања, јер се зими накупља више снијега на зидовима и оградама.

На којој удаљености од ограде до засада трешње зависи од сорте. Високе сорте развијају снажан коренски систем који може уништити ограду. Оптимална удаљеност од ограде за такве усјеве је најмање 4-5 м. Компактна стабла могу бити засађена на удаљености од 3 м од ограде.