Историја развоја винограда у Русији

Грожђе - биљка коју особа одраста од памтивијека. Порекло грожђа и почетак његове употребе од стране људи је потпуно непознато, али колико људи живи, толико је чињеница да се узгаја и једе грожђе.

Грожђе се узгаја у Русији већ неколико стотина година

Историја грожђа

Сјећање на древне чињенице о сусједству особе с грожђем садржано је у дјелима роцк умјетности. Археолошки извори указују да је грожђе прво тестирано на земљишту Азије. Научници су открили семе грожђа током ископавања древних станова. Према овим истраживањима, грожђе су људи узгајали пре шест хиљада година.

Древни Египат - познато мјесто за узгој и прераду грожђа за грожђице или вино, Египћани су тада увели знакове који симболизирају грожђе у писању и ковали његове слике на кованицама.Постојала је култура грожђа, чињенице које потврђују и које су забиљежене у Библији.

У забиљеженим описима кампања и битака древних историчара, постоје докази који потврђују постојање виноградарства још седам стољећа прије Криста. У овом временском периоду постоје докази да су се у земљама данашње Јерменије бавили и винарством.

У античко доба, односно у сто педесетој години прије Криста, грожђе и производи који су из њега припремани постали су сировина за продају. Ова сировина је била предмет трговине између земаља. Развој виноградарства смањио је његову популарност када је Римско царство пало. Обнова случаја пала је на КСИВ век пре нове ере.

Прва места виноградарства у Руском царству била су земље Кавказа, Крима и Азије. Узгој грожђа и винарства на Криму дошао је заједно са колонистима који су отворили тачке производње вина у Судаку. Соурозх вина су била позната широм Руског царства.

Развој винарства зауставио се на Криму након инвазије Турака, који у својим вјерским увјерењима не пију алкохол. Уништили су винограде и забранили производњу вина.

Постоји још једна ствар у производњи вина у којој је грожђе постало популарно у седмом веку пре нове ере. Сада је прво место узгоја грожђа у региону Николаев.

Становништво древног Египта масовно је узгајало грожђе

Виногради Русије

Манастири су постали главни извор производње вина у садашњим земљама Украјине. Највећа винарија била је Кијевско-печерска Лавра. Овде су виногради обилато расли, одакле су монаси правили црно вино.

У седамнаестом веку успостављен је редовни врт са виноградом. Добијени усев је послат на прераду, од ње произведено вино и вотка на бази грожђа. Касније је створена грожђа у близини Дњепра.

Први виноград је засађен у шеснаестом веку на територији Астракхана. Данас, виногради расту на територији Краснодар и Ставропол, као и на Кавказу. Седамнаести век је праћен ширењем грожђа широм Русије. У Москви је саграђен велики врт, а старац из манастира је позван да се добро брине о њему. Захваљујући његовом напорном раду, виногради су постојали осамдесет година.

Посел грожђа је широко распрострањен. Током владавине Петра 1, виногради су постали широко распрострањени. Временом је била отворена. да виногради расту боље у заштићеном земљишту, тако да су у близини Москве и Санкт Петербурга изграђени велики пластеници.

У неким земљама које раније нису биле део Руске империје, винарство се практикује још од КСИВ века. У Русији деветнаестог века, виноградарство и винарство нису се разликовали у посебном развоју, већ је падао. У то време, његов рад је урадио одгајивач Мицхурин, који је направио огроман помак у узгоју винограда. Своје активности је фокусирао на могућност узгоја грожђа на сјеверу, те побољшао квалитет узгоја грожђа на југу.

Мицхурин је био први узгајивач у Русији, који је привлачио сљедбенике. Њихове активности омогућиле су добијање сорти грожђа које се узгајају на сјеверу.

Само уочи двадесетог века почела је обнова виноградарства.Наредба Савета народних комесара послата је на садњу и узгојразличите сорте грожђа у Русији. Узгајивачи су донијели нове сорте које су прихватљиве за узгој грожђа у сјеверним дијеловима земље.

Главна активност свих узгајивача била је да се развију хладно отпорне сорте грожђа, како би се оне могле узгајати на сјеверу.

То је због неколико тачака:

  • Већина Русије је у сјеверним регијама.
  • Грожђе не расте на северу.
  • Радови на одабиру омогућили су повећање обима засађених винограда.

Различица сорти Мицхурински Руссиан Цонцорд и њени продуценти. На десној страни - грожђе Цонцорд (мајка); са леве стране, дивље грожђе амура (оца); у центру - сорта коју је развио Михурин за централну Русију

Раст виноградарства

Највећи развој узгоја винограда у Русији почео је након 1918. године. Совјетски Савез је пратио повећање обима виноградарства у Украјини. У Одеси је формирано посебно тело одговорно за производњу вина на територији Украјине.

Овај центар за управљање виноградима био је одговоран за развој и управљање развојем винограда на територији Украјине и контролисао његову прераду. Паралелно са овом великом организацијом стварају се и мањи, који се баве пружањем помоћи пољопривредницима у развоју виноградарства, купују сорте грожђа и прерађују производе за производњу вина.

Од двадесетих година КСИКС века организације су пружиле пуну подршку.виноградарства, пратили су их финансијски, помагали у узгоју и збрињавању садног материјала.Ако је потребно, пружена је подршка у обради усева.Била је и винарија.који су припремали вино на основу бербе грожђа добијеног из партнерства.

Уочи двадесетог вијека, цјелокупна индустрија вина претворена је у једну организацију, која је контролисала рад винарских фарми у неколико градова украјинске ССР и ујединила друге фарме изван својих граница.

Реорганизација је извршена ради побољшања квалитета украјинског вина.Ова организација је кроз своју дјелатност омогућила развој виноградарства и додала друга новоорганизована газдинства својим редовима.

Паралелно с тим, развила се производња вина из Кримског виногорја, која је у то вријеме била дио Русије.Подручје кримских земаља које су укључене у производњу вина пренешено је у једно повјерење, које је основано на Криму у двадесетим годинама 19. вијека.

Активности организације биле су усмјерене на побољшање и оптимизацију рада државних фарми које су производиле грожђе.Данас је виноградарство мање развијено.Сва ранија производња грожђа и организација производње вина у Русији тренутно су изгубљени.Производња грожђа великих размера позната је по Краснодарском територију.Неке од винарија могу се наћи на обали.

Медју њима су виногради Краснодарског територијанајвеће у Русији

Виноградарство у модерној Русији

Руско виноградарство заузима прво место по важности међу осталим фармама, али винарске фарме добијају највећи развој на Кавказу.То је због климатских услова у регионима узгоја и карактеристика земљишта.

Грожђе се такође узгаја у Астрахану, али је обим производње мали.Главни правци узгоја грожђа на територији Астракхана - производња стоног грожђа и техничког грожђа.

У овом тренутку, производња грожђа није у стању да задовољи потребе потражње, тако да се већина сировина и производа купује у иностранству.Постоји око четири стотине фабрика за флаширање винских производа и двјестотињак предузећа за производњу грожђа.

У двадесетом веку фабрика у Дербенту изнајмила је хиљаде хектара земљишта за дугорочни закуп.

Саднице за садњу купљене су од лидера у производњи резистентних и плодоносних садница Србије.

Дербентна фабрика е нај-голам производител на пенеси вина

Производството на грозде од различни сорти се произведе в Дагестан Републиц.За садњу користити само саднице старости једне године, они морају зреле очи.Саднице приликом садње пролазе строгу контролу и темељито прегледавају недостатке и испуњавају тражене услове.

Инвестициите во хортикултура и виноградништво се повишени во текот на оваа година.Краснодар Территори и Кавказа, било је одлучено да се обрати пажња на инвеститоре који обећавају винарије.

За развијање хортикултуре и винарства на северу Кавказа уложено је око девет стотина милиона рубаља. У овом дијелу Русије, као резултат тога, постављени су вртови до шест хиљада хектара.То је половина површине свих фарми за вртларство у земљи.

Расте у интензивном типу и сазревају раније.Смјер пољопривредне активности је усмјерен на развој пољопривреде и подршку малим фармама.

У Русији се винарство не разликује по производњи великих размера, велике површине винограда су концентрисане на територији Кубана и Кавказа.Највеће и најпопуларније винарије налазе се у Краснодару.На територији других република, винарство је добило старији и снажнији развој, укључујући Дагестан, Грузију, Јерменију.

Виноградарство се сада планира опоравити.Мали виногради који припадају индивидуалним фармама могу се наћи широм Русије.

Сада је популарно узгајати грожђе у сјеверним дијеловима Русије, захваљујући напорном раду узгајивача.