Исправна резидба и формирање круне трешње Плум

Многи сматрају да шљива уопште не треба обрезивање. Таква заблуда доводи до ниског приноса, подложности болестима и раној смрти дрвета.

Општа правила за резидбу шљива вишње

За обрезивање шљива изаберите сух, леп дан. Ако говоримо о раном пролећу, онда би требало да сачекамо крај јаких мраза. Са јаким минусом дрво се распада, а правилно сечење је тешко. Лети треба да изаберете дан без падавина, јер у току реза са влагом, споре гљивица лако продиру у рану.

За резидбу вам је потребно:

  • прунер за рад са гранама до 2 цм;
  • Лоппер за рад са високим или дебелим гранама;
  • степенице, ако су стабла достигла неугодну висину за рад са земљом;
  • вртни терен за обраду резова;
  • пила за дебеле гране;
  • нож за скидање резања;
  • лична заштитна опрема - рукавице, наочаре за заштиту очију од продора чипса и трака;
  • Раствор борне киселине или било који дезинфектор за периодичну обраду инструмената.

Алати морају бити оштри и удобни.

Размислите одмах о томе како ћете се ријешити обрезаних грана.Оставите их на земљи под дрветом не могу бити - они ће служити као супстрат за репродукцију болести и штеточина.

Вишња шљива, одсечена у младом мјесецу, брже ће се опоравити и развити нове гране.

Услови рада са оштрицама

Оптимално је обавити оплану оплодњу пре 21. априла.Током овог периода, дрво ће пренијети поступак релативно безболно, ране брзо зацјељују, захваљујући протоку сока, успавани пупољци се пробуде.

Обрезивање шљиве трешње у јесен је могуће након заустављања протока сока, испуштања листова.Након почетка јесењег хладног времена, можете направити потпуно обрезивање дрвета, али треба узети у обзир и приближавање зиме.Нису све гране у стању да изађу из зиме нетакнуте, али је тешко унапријед предвидети који од њих.У прољеће након јесењег чишћења, можда ћете морати да се вратите овом послу са шљивом од вишње.Стога је у јесен боље санирати санитарни рад.

Обрезивање шљива вишње у лето се врши само у случајевима крајње нужде.

Дрво у овом периоду више нема ресурсе за пуну регенерацију.Љето може јако нашкодити биљци.Лети се уклањају само гране које су оштећене и осушене без видљивог разлога.

Типови шљива

Обрезивање младих шљива је начин да се круници да изглед и величина прикладна за дату културу и погодан за вртлара.Осим тога, ова манипулација вам омогућава да уклоните оштећене, оболеле гране, које могу послужити као изворинфекције за цео врт.Правилна круна са оскудним, најсветлијим гранама је гаранција здравља стабла и добре жетве.

Вишња шљива се одликује прилично интензивним растом и способношћу да брзо формира замјенске изданке из успаваних пупова.Формација почиње да производи у доби од 3-4 године.До овог доба, стабло се може формирати користећи друге технике - штипање, пробијање, истезање и фиксирање грана у жељеном положају.

Скраћивање грана и изданака шљиве трешње

Гране су скраћене за 2/3 своје дужине.Захваљујући овој техници, бубрези ће добити максималне хранљиве материје и влагу.Плодови након таквог орезивања биће велики, плодоносни.Производимо је крајем зиме, рано прољеће.Све гране, укључујући и стабљику, захтевају овај пријем.Сви избојци дужи од 50 цм су скраћени.Ако је пречник гране већи од 1 цм, боље је затворити рану са вртним тереном.59Рез се изводи на прстену ближе његовој спољашњој ивици.

У одсуству прстена постоји опште правило - ментално повуците линију паралелну са стаблом и линију под углом од 90 ° према грани коју треба да сече.Рез је направљен на просечном углу између ове две линије.

Вјерујте свом осјећају хармоније - стабло би требалоимају уравнотежену круну са свих страна.

Санитарна резидба

Вишња шљива захтева резидбу у било ком узрасту, јер има високу способност да развија гране. Дрво без одговарајуће декорације изгледа неуредно, берба воћа је тешка, а болести се развијају. Санитарна резидба се врши на шљивовици током целе године. Приликом санитарне резидбе посебно је важно да се поштују антисептичка правила и дезинфикују инструменти након сваког резања.

Летње обрезивање шљива трешње треба да буде само санитарно.

Иоунг Плант

Пирамидална круна не захтева резидбу у прве три године, док је ваза слична круници причвршћена на дрво скоро одмах. Са жељеном шљивастом шљивом, обрезивање се врши у првој години након садње. Централни труп се реже до висине од 10-15 цм, а за остатак пролећа успавани пупољци ће се пробудити и развити у грм. На којем се пуца како би се оставило колико грана постаје јасно сљедеће године након резања капитала.

У време садње, једна трећина треба да се прекине. Убудуће пратите статус круне и исеците поломљене, оштећене или искривљене гране. Гране које су достигле дужину од 10-15 цм могу се истегнути или савити од дебла.

Адулт Плант

Код резидбе, шљива од трешње формира пирамидалну круну или налик на вазу. Свака врста круне има своје предности и недостатке. Пирамидална круна се боље развија, сви делови биљке добијају већу количину влаге и хранљивих материјасупстанце него са било којом другом врстом круне. Његов недостатак је сјенчање средишњег дијела круне. Плодови су мали или се уопште не развијају.

Круница налик вазама ствара услове за фотосинтезу високог квалитета. Плодови се добро загреју и формирају велику количину шећера. Недостатак је склоност одвајању грана водича у одраслој доби од тежине снијега, плодова као посљедице јаког вјетра. Формирање ове врсте крунице неискусним баштованима може бити превише дуготрајно и тешко.

Пирамидална круна има централни проводник са 5–8 јаких скелетних грана. У првом реду оставити не више од 3-4 гране. Следећи ред је формиран у 40–60 цм, а када стабло достигне жељену висину, потребно је одсећи средишњу грану проводника како би се побољшало осветљење централног дела круне. Приликом проредивања и скраћивања користите општа правила. Схема формирања вазе у облику крунице изгледа овако. Формира се приликом полагања доњег слоја грана. Када се формирају доњи 3-4 чвора, централни проводник је потпуно уклоњен. Све његове функције ће заузети бочне чворове. Разгранатост ових грана се формира на удаљености од најмање 50 цм и треба бити усмјерена према ван или у страну. Укупан број не би требало да прелази 8 комада, а формирана круна ће бити нормално задебљање.

Формирање шљива вишања различитих сорти

Обрезивање шљива вишања различитих сорти зависи од способности сорте да се формирагране замене и жеље вртлара.Вишња шљива може бити формирана у облику дрвета или у облику грма, ако сорта има високу вегетативну способност.

За дрвеће са сортама које су отпорне на зиму, доњи слој грана се формира према обрасцу на висини од 60 цм, боље је да се формирају ниско резистентна стабла нижа до тла ради боље шансе за добру зиму.

Сорте вишње шљиве Кубан, сонет, бресква, скитско злато, јулска ружа су пожељније да се формирају у облику посуде.Солар, Тсарскаиа, Хуцк, Лама, Подарок Санкт Петербург добро се развијају са пирамидалним типом круне.Проводник се реже када достигну висину од 2-2,5 м.

Користећи правила за резидбу вишње, можете радити са шљивама, бадемима и бресквама, јер су то најближи сродници.