Исправна дубина код садње грожђа

Када садимо грожђе, очекујемо добру жетву.Али понекад се то дешава.Мушкарац је купио оскудну сорту, посадио га, придржавајући се препорука, бринуо се о биљци, а повећање је било слабо.Зашто се то догодило?И све због чињенице да није могао правилно израчунати дубину слијетања.Не слиједите универзални савјет, јерземља је свуда различита, живи узгајивачи у различитим регионима земље, итд.Дубина садње грожђа зависи од тога како ова сорта толерише мраз.

Правила за садњу грожђа се разликују у зависности од климе и састава земљишта

Грожђе у природи

Често узгајивачи често засадју грожђе дубоко, како је препорученоу књигама.А старосједилачке врсте које расту у Кримским планинама или другим шумама разликују се површинским кореновим системом.Нико не мари за дивље грожђе, али се шири по тлу и шири се изданцима.Као биљка која се узгаја у шуми, грожђе преферира да узима хранљиве материје из површинског слоја тла, гдје се често акумулирају.Поред тога, увек има довољно влаге у шуми, па се грожђе користи за такве услове.

Али човек сади нове сорте у условима који су далеко од његових природних: на обронцима планина, у равницама, где нема природнихвегетација у облику дрвећа.Клима у овим регионима је различита - понекад постоји јака врућина, понекад у овом подручју постоје јаки мразеви. Ово окружење за биљке је неприродно, тако да они преживљавају само уз одговарајућу садњу и бригу. На шта обрате пажњу када садњају грожђе? Коренов систем биљке мора бити снабдевен са земље хранљивим састојцима који су му потребни, а не умријети на хладноћи.

На површини Земље расте дивље грожђе

Како дубоко посадити

Правилна дубина слијетања је веома важна. Зависи од стопе преживљавања биљака и даљег раста грмља, начина на који ће они донети плодове. Осим тога, ако су правилно постављени, коријени грожђа неће се смрзнути.

Дубина

Како сазнати колико дубоко треба садити грожђе? Зависи од климе у овом региону или од састава земљишта, рељефа, од саме сорте коју сте одабрали за садњу.

  1. Плодно тло, са влажним горњим слојем - дубина садње је мања.
  2. Шкриљевац или шљунак, пјесковито тло - дубина садње је већа.
  3. У већини региона, грожђе је засађено на дубини од 40 цм.
  4. Северни делови - 35 цм.
  5. Јужне области - 45-50 цм.
  6. Пјешчана тла - 70 цм.
  7. Стрме падине и скелетна тла - 75-100 цм.

Важну улогу игра дубина замрзавања земље у овом или другом региону.Дакле, у Новосибирску, земља, која није прекривена снијегом, замрзнута је за 1,5–2 м.замрзнути заједно са земљом. Отпорност на мраз зависи од њиховог порекла.

  1. Азијске и европске сорте не подносе температуру земље минус 5-6 степени, тако да их треба засадити на дубини на којој је температура земље топлија. Дакле, у Новосибирску се налазе на дубини од 50-60 цм.
  2. Постоји више врста отпорних на мраз (Маделеине Ангевин, Блацк Тсимлиански, итд.), Које умиру на минус 7-8 степени. У истом Новосибирску, засађени су 40-50 цм.
  3. Сјеверноамеричке сорте могу да расту на температури од минус 9-10 степени, као што су руски Цонцорд, Арцтиц, итд. - на минус 11-12 степени. Њихова дубина је 30-40 цм.

Дијаграм дубине садње грожђа у јужним регионима и дебљина слојева земљишта, хумуса и биљних остатака

Садња грожђа на глиненим тлима

Земљана глина није увек погодна за ову биљку. Човјек припрема јастуче за садњу, биљке биљке. И након 2-3 године његови коријени захвате сав простор јаме и не могу ићи изван својих граница. Испоставља се иста ситуација као и код узгоја собне биљке, чији се корени испреплићу у блиском лонцу. Дакле, јаме за такво грожђе копају мале (до слоја глине), али веома широке - 150 цм, и за то стварају плодно тло. Слој плодног тла - 50-60 цм.

Дубина замрзавања Земље

Израчунали смо на основу тврдње да се земљиште замрзава за 30-40 цм, али сваки регион има своје цифре. Како их препознати? Где ћете садити грожђе, потребно је да инсталирате овај једноставан уређај. На томесто које вас занима доводи се или убризгава у тубу чија је дужина 30 цм, а око ње је још 40-45 цм дуга.Ако имате металне цеви, оне су такође погодне, али је боље купити пластичне.

На дну цеви се стављају на термометар, претходно су га везали за кабл, како би се олакшало подизање. Ако константно спуштате и подижете термометар, може се сломити.

Стога га стављају у кутију направљену тако да се уклапа у цијев. Да прашина и прашина не уђу унутра, нису преплављени кишом, цијеви су затворене или кутијом или кантом.

Слободни крај цеви мора бити заштићен од прашине и земље

Ако је земља замрзнута

Открили сте да се на вашем подручју земља дубоко смрзава, на значајну дубину. Шта учинити у овом случају? Треба вам дубоко слетање. Препоручљиво је садити биљке у рововима. Прво је ископан ров одређене дужине (у зависности од броја грожђа). Копају се 30 цм дубоко, а ширина је од 0,8 до 1 м, удаљеност између садница је 1,5 м. Да би се спријечило распадање тла, зидови су прекривени материјалима као што су шкриљевац, цигла, бетонске плоче које не труну. На свом дну копају јаме, као да није ров, већ ниво тла. Вина винове лозе су изведена, везана за решетку.

У јесен, винова лоза се уклања, реже и пресавија на дно, а онда је ров прекривен штитовима. На даскама се поставља слој материјала у висини од 15-20 цм, може бити сух врх или слама, сијено.

Ставите филм или кровни покривач на врх тако да све то нијемокра је и прекривена слојем од 5-10 цм, а ако је на врху покривена снијегом за 20-25 цм, грожђе се неће смрзнути у случају јаког мраза.