Хранива за ђубриво грожђа

Ако правите годишње ђубриво за грожђе, онда можете добити добру жетву и здраву грмље заузврат. Хранљиве материје су потребне да би се биљка правилно развијала и била што плоднија. Стога, супстанце као што су азот, фосфор, калијум, и тако даље, морају бити присутне у земљишту.

Грожђе треба достављати годишње с потребним микронутријентима

.

Недостатак једног од виталних хемијских елемената може негативно утицати на биљку. То ће показати вањске знакове који су видљиви голим оком.

Главни елементи моћи лозе

Размотрите батерије појединачно.

Азот

Веома важан елемент за адекватан развој грожђа. Она је део протеина, тако да када је мањкава, раст винове лозе приметно успорава, листови губе своју природну боју, а затим умиру пре времена. То су први знаци недостатка азота. Јагоде на гроздовима се веома слабо развијају.Вишак азота такође негативно утиче на биљку.Лишће грожђаповећавају се, изданци се интензивно развијају, али ткива постају лабава. Јагоде на тим грмовима сазријевају полако, постајући прилично велике и водене.

Фосфор

Хемијски елемент, који је у саставу протеина, помаже у исхрани винове лозе и убрзава цветање. То је од виталног значаја за развој грожђа и самог винове лозе.

Калијум

Један од корисних и важних хемијских елемената који повећава отпорност грожђа на разне болести, мраз, јаку сушу. Ефикасно убрзава зрење бобица, побољшава њихов садржај шећера, истовремено смањујући киселост. Главни знакови се појављују на листовима. Ако земља није довољно снабдевена калијумом, листови постају бледо зелени, а ивице суве.

Калцијум

Побољшава развој корена и кључан је за производњу хлорофила. Одсуство неког елемента изазива појаву мрља (смеђе) на лишћу, након чега следи њихова смрт. Хлороза се развија из недовољне количине калцијума у ​​земљишту.

Магнезијум

Овај хемијски елемент је саставни део хлорофила. Његов вишак је веома штетан за биљку, посебно за ризом.

Органска и минерална једињења су витална за винову лозу.

Ђубрива са магнезијумом треба да се примењују пажљиво како не би изазвала прекомерне количине

Минерали

Ова врста супстанце садржи једну од главних компоненти исхране. То су: азот, фосфор, калијум итд. До вишка минерала долазипогинула биљка, поготово ако земља није довољно влажна.

Органска ђубрива

Органско дресирање грожђа засићује земљу масом корисних хранљивих материја. Са њима у земљу добијате праве бактерије. Овако се облачи корен.Али узгој садница на пјесковитим или другим сиромашним тлима захтијева сложено гнојиво за такво грожђе.

Таквим корисним супстанцама припадају: стајњак (коњ је идеалан за винову лозу), гнојница, компост, птичји измет, пепео и др.

Компост је приступачно и еколошки прихватљиво гнојиво за грожђе

Симптоми недостатка ђубрива

Постројење ће вам рећи када и које врсте ђубрива треба. Главни знаци недостатка ђубрива за грожђе:

 1. Ако у пролеће изданке расту веома интензивно, а након тога њихов развој драматично успорава, онда биљке немају калијум. Ово ће такође рећи сухе ивице на листовима. Уз акутни недостатак микроелементног грма умире.
 2. Мала количина азота у лози изазива брзи развој жутости листа (као у јесен).
 3. Недовољна количина фосфора има лош утицај на развој цватова и формирање бобица у кластерима. Уз акутни недостатак жбуња успорава развој, лишће потамни и савија, рано отпада. Бобице брзо расту мале и меке.
 4. Кора биљке добија црвенкасту или тамнију нијансу, грмље се слабо развијају, у плодовима се налази повећана количина винске киселине. То су главни знаци ниског нивоа.калцијум у тлу винограда.
 5. Недостатак таквог елемента као што је бор утиче на раст и развој цватова.Рано се истуширају, а они који су оплодили не дају усјев.За нормалан развој бобице бусх мора садржавати мало бора.

Да би се елиминисали знаци недостатка хранљивих материја, потребно их је хитно применити на земљиште, грмље, цватове и тако даље.Обрада грожђа подразумева комплексне мере за хитно отклањање проблема.

Недостатак азота се испољава жутом бојом лишћа

Врсте дораде грожђа

Жбуње требају додатне хранљиве материје ако их је мало у земљишту или ван његаокружењу.Грожђе можете нахранити на два главна начина: коријенска ђубрива и фолијарно храњење.

Оне се значајно разликују једна од друге и захтијевају различите активности користећи различите технике и алате.Комбинира ове методе времена, када ће добрив бити најефикаснији.То су одређени периоди раста и развоја грма.

Ђубрење корења грожђа

Уношење хранљивих материја у коренски систем спроводи се у периоду интензивног раста грма.Нахраните биљку на овај начин кроз земљу.Од тла засићеног ђубривима, биљка ће узети потребне супстанце за развој и раст.

Ђубриво за корење винове лозе се уводи када је заиста потребно.Ако је виноград у потпуности оплођен (процедура се обавља 1 пут у 2 године), онда се појединачни корени коренгрожђе је отказано. Биљке ће добити комплекс хранљивих материја.

Виноградари су утврдили да органска ђубрива имају највећу ефикасност у исхрани кореновог система. Они се уводе у облику течности:

 1. Птичји измет се распршује у односу 40 г по квадратном метру. м. Затим се цијело подручје обилно испира водом.
 2. Гнојовка се залива с процентом од 1 квадратни метар. м - 1 кг раствора.
 3. 30 г пепела се сипа у 1 квадрат. м квадрата, и добро заливена земља.

Птичји измет је равномерно распоређен на тлу и обилато напуњен водом

Ђубрење корена у пролеће

Након зиме, покривање сорти ускоро треба да се ојача и добије снагу за интензиван раст и развој. Гнојење за такво грожђе у земљи у рано прољеће помоћи ће да се грмље брже засити храњивим тварима. Знаци нутритивних недостатака могу бити одсутни због опште слабости садница после зиме.

Један од веома раних додатака је увођење суперфосфата у земљиште у близини бунара. Поступак се може спровести у рано пролеће (чак и ако постоји снег) због чињенице да се фосфор дуго апсорбује. Пре почетка топлог времена, елемент ће имати времена да се упије у земљу и уђе у биљку кроз корење.

Залијевање земље око корена инфузијом птичјег измета обогаћује грмље азотом и другим елементима у траговима. Они ће помоћи грожђу да формира зелену масу и адекватно се развије. Обрада грожђа врши се у касно пролеће (мај), када је вероватноћа мраза минимална.

Непокривене сорте не требају веома рано ђубрење у пролеће. Мјере оплодње коријена таквог грожђа проводе се тек крајем свибња, када нестане вјеројатност повратка мраза. Храњење грожђа је засићење грмља азотом. Много је тога у инфузијама коњског или јагњећег балега, птичјег измета, као иу свежем дивизму.

Коњски гној садржи велике количине азота

Основно храњење корена

Накнадна ђубрења за корене садница врши се према одређеном распореду. Стручњаци препоручују помоћ биљкама у овим фазама њиховог развоја:

  \ т
 1. 10-20 дана пре цветања. У овој фази органска ђубрива (гнојница, птичји измет) постају важна хранива за грожђе. Није штетно правити комплексна минерална ђубрива (нитрофоска). Овај прелив ће подржати цвасти, спријечити прерано расипање цвијећа и повећати шансе за везивање здравих будућих плодова.
 2. 15 дана након првог храњења поновите процедуру користећи исто ђубриво. Ово се спроводи како би се консолидовали резултати и потпуна формација и раст грожђа.
 3. Пре почетка дозријевања, виноградари оплођују коријенски систем уз помоћ минералних супстанци. Идеални лекови који укључују фосфор и калијум. Потребна им је биљка током зрења и помажу зиму.

Зелени корени су важни за корене.Често се грашак сије између редова, који ондакопање горе.

Органска дјубрива се примењују пре и током цветања грожђа

Екстра коренско ђубриво грожђа

Да би се побољшао раст винове лозе, повећала жетва и припремила грмља за зиму, додатно се користи додатно фолијарно храњење грожђа. Одржавају се у прољеће, љето и јесен. Такве процедуре нису обавезне, не могу се замијенити исхраном коријена.

Спољашњи знаци недостатка потребних елемената ће вам рећи када ћете прскати. Приликом примене фолијарних облога потребно је узети у обзир неколико фактора:

 • доба дана (вече је идеално док се роса не смири);
 • временске услове за наредни дан (листови не смију бити влажни или се смочити одмах након прскања);
 • стање садница.

Екстра коријенски третман грмља може се комбиновати са фунгицидним (превенција болести грожђа). Листови апсорбују хранљиве састојке медицинским. То ће спријечити њихово поновно влажење и повећати учинковитост лијекова.

За 10-14 дана прије цватње, можете прскати грмље фосфором да подупре грм док везујете бобице. Овај елемент се добро апсорбује у листовима и период његовог дјеловања је око мјесец дана. На 1 квадрат. м виноград захтијева само 100-200 г храњиве текућине.

Мешавина препарата за обраду лишћа може се састојати од следећих елемената: суперфосфат, амонијум сулфат, калијум сулфат или калијум хлорид, манган сулфат, цинк, борна киселина и натријум хромат (молибдат или волфрамат)натријум.

Глицерин или шећер се додају бољој апсорпцији раствора и продужавају његово време задржавања на листу.

Додатна дорада грожђа јавља се још 3 пута: након цветања, прије почетка зрења бобица и током припреме грмља за зимовање.Можете користити овај раствор, али са нижим садржајем фосфора.

Да би се олаксало дело виноградара, индустрија је створила готове смеше за ђубрење садница.Ови комплексни лекови припадају Плантафол, Мастер, Вуксал Мицроплант и другима.Први лек је веома популаран.Креатори производе неколико врста супстанци које одговарају одређеним фазама прераде грожђа.

Гнојива за грожђе треба да се примењују неколико пута годишње.Знакови нутритивних недостатака могу се препознати по изгледу садница.Грожђе захтева органска и минерална ђубрива.Они улазе у биљку кроз коренски систем или се апсорбују кроз површину листа (без корена).Увођење хранљивих састојака помаже лози да се носи са критичним периодима развоја када постројење троши своје резерве.