Хистомониасис пурани: ефикасан третман Туркеис

Хистомонијаза за третирање ћурки је скоро немогућа у многим ситуацијама. Ова заразна болест често доводи до смрти живине. Болест почиње да утиче на јетру пурана, цецум. Гастомоноза, односно њени патогени, могу се ширити заједно са изметом, кроз воду или храну. Таква дистрибуција негативно утиче на целу ћурку и појединце у њој.

Инфестација заражена пуретином је скоро увек убијена

Али, ипак, може се почети третирати хистомонијаза како би се осигурало спашавање пилића и одраслих пурана. Резултат третмана можете приметити и првог дана. Када нема побољшања, терапија треба да буде активнија - онда је ефекат видљив.

Ефикасно лечење

Уобичајена и ефикасна метода контроле болести је лијек назван метронидазол. Када супстанца уђе у тело ћурки или ћурки, потпуно улази у друге органе из дигестивног система. Лек се акумулира у самој јетри. Уклањање лека из зараженог организма јавља се тек након неколико дана.

Лечење пурана и ћурки треба да почне одмах, чим се појаве први симптоми болести.

Инфекција се може брзо ширити, тако да је веома важно изоловати болесне појединце од здравих пурана и пилића. Урадите темељну ивисококвалитетна дезинфекција просторије у којој су држане болесне живине. Тако можете избећи ширење заразних болести међу свим птицама.

Метронидазол помаже у лечењу хистомонијазе

Шта још може да се користи за лечење хистомонијазе? Уобичајене варијанте су осарсол и фуразолидон. Ови лекови се додају у исхрану ћуретина како би се брже апсорбовали у њиховим телима. Постоје и други алати које треба додатно користити, али их прописује ветеринар, у зависности од ситуације у поједином гаду. Само правилно осмишљени третман у овом случају може дати жељени резултат.

Концентрација сваког лека је назначена у упутствима за то, али се такође можете консултовати са специјалистом о најбољој дози.

Додаци третману

Хистомониозу треба лечити основним лековима, али не заборавити на друге додатке који ће помоћи да се брзо обнови имуни систем пилића и одраслих ћурки. То је свеобухватан третман који може позитивно утицати на здравље живине. Гастомониасис се може лечити додавањем јогурта, сурутке, обрађене луцерке, младог зеленог лука или коприве.

Инфекција брзо инфицира чак и јаја опасних црва, који константно паразитирају у телу живине.Из тог разлога, да би се обезбедио потпуни третман, препоручује се да се ефикасно уклонецрви.

Када смањите број црва у телу домаћих пурана, обезбедићете њихово нормално здравље, које неће бити склоно ширењу инфекције кроз ослабљено тело.

Али сам третман неће бити довољан:

  • Темељито очистити и дезинфицирати изграђену кућу, и инвентар и простор за шетњу за птице треба да буду чисти.
  • Све сакупљено смеће треба спалити, али је строго забрањено користити га за ђубрива.

Ако сте планирали држати младе ћурке у посебној волијери или на добро промишљеном подручју за шетњу, прије постављања младе залихе тамо, цијела земља треба бити дубоко ископана и унапријед покривена вапном. Можете добро пролијевати и отопину вруће соде са калцијем.

Борба против болести може бити проблематична - потребно је много времена и труда. Боље је спријечити појаву инфекције него лијечити, понекад неуспјешно.

Потребно је дати предност превентивним мјерама које су уобичајене међу професионалним ветеринарима и искључити хистомонозу.

Лакше је спроводити превентивне акције него лечити пурице за хистомонозу

Превенција болести

Да би се искључила хистомоноза у животу ћурки или малих ћурећих ћурки, вреди посматрати неку врсту превенције:

  1. Примена ветеринарских и санитарних стандарда у погледу исхране и држања пурана.
  2. Покушајте да одвојите нову генерацију од више одраслих појединаца у времену да их искључитеу контакту са инфекцијом за коју су пурани склони.
  3. Не препоручује се прекорачење дозвољене и назначене густине живине у малом и ограниченом простору.
  4. Обезбедити да су сви температурни услови и влажност у кокошињцима или пилићима постављени и да одговарају старости и раси постигнутих пурана.
  5. У исхрани домаћих ћурки треба да буду богати витаминима, зеленим и протеинским додацима, минералима и елементима у траговима.

Тако да искључујете хистомонијазу, а ћурке ће се разликовати по нормалном здрављу и повећаном имунитету.