Хигхланд - Сцоттисх Хигхланд Цов

Шта мислите када говорите о кравама?Највјероватније, ви видите трбушаста и неугодна створења, заувијек жвакаћу гуму.Они су смеђи или црни, а понекад и шарени, са великим белим тачкама.У праву сте, јер те краве смо видели на пашњацима, долазили у село и на слике у дечијим књигама.Али постоји врста крава која би вас јако изненадила својим изгледом.Ово је брдовита врста, узгојена у Шкотској.

Хајленд - раса крава из планинских крајева Шкотске

Зашто крава треба вуну?Карактеристике екстеријера

За наше уши познатији назив је шкотска брдска крава.Појава ове животиње је велико изненађење.Прекривен је дебелим, дугим и густим двослојним премазом. Изнад, груба и густа вањска коса, чија дужина достиже 30 цм, а на дну меку и топлу подлогу. Кравље очи су скривене иза дебелих шишки које блокирају вјетар, кишу и снијег.А ипак, шишке скривају очи од инсеката који могу носити инфекцију.Животиња изгледа веома необично, али њен изглед одговара клими подручја у којем је рођен.

Домовина брдске планине је висораван Шкотске.Паралелно са тим, стока је узгајана на спољним Хебридима.Оба ова места имају оштру климу.Сунце ријетко гледа овдје, небо је готово увијек скривено облацима, а Атлантски циклони доминирају.Ниске температуре, јаки ветрови и честе јаке падавине захтевају одређену издржљивост од локалних животиња.Управо тај квалитет даје шкотској висоравни краве.

Хигхланд вуна има двије главне боје.Разлог томе је чињеница да су као основа за узгој узета два сета стоке: црна на узгајалиштима и црвенкасто смеђа на планини.Дуго времена је било могуће сачувати својство боје, али се од почетка КСИКС вијека појавило неколико додатних боја, које су биле погођене разликама у алелима генетског фонда пасмине.

Данас, горје може бити не само црно и црвено, већ и мрљаво, жуто и жбунасто.

Високе краве се разликују не само по дужини длаке, већ и по пропорцијама тела.Имају кратке ноге, захваљујући којима су животиње стабилне на планинским падинама.Висина је релативно ниска, мјерење висине у гребену може показати од 110 до 130 цм. Мужјаци, то јест бикови, већи су и масивнији од крава (женки).Жива маса представника ове врсте може се кретати од 450 кг до 700 кг.Животиње обично не достижу већу тежину.

Шкотска крава има густу косу и кратке ноге.Као што је познато, подијељена је у три главне скупине:

  • смјер мљекарства;
  • месне расе;
  • комбиновани смер.

Ако би људи узгајали украсне краве, могло би се помислити да је узгојна висоравни припада овом типу, те животиње изгледају тако необично. Због дугог дебелог покрова крава изгледа веће и жестоко. Али ове животиње уопште нису узгајане због њихове визуелне привлачности. Хигхланд је пасмина меса, са скромним приносом млека, али добрим растом мишића.Животиња добро живи на мјестима са специфичном слабом вегетацијом и даје добру продуктивност меса.

Месо из тех крав има посебен квалитет. Пошто капут даје довољно топлоте, животиња не акумулира масноће. Недостатак поткожног масног ткива и низак холестерол чине месо дијететским производом, а деликатан укус задовољава и најзахтевније гурмане. Нутриционисти вреднују месне прерадјевине за њихов висок садржај гвожђа и протеина.

Горска крава даје веома здраво месо

Садржај садржаја

Представници шкотске брдске расе ретко се налазе на пост-совјетском простору, али су веома популарни у Централној Европи, Аустралији, Сјеверној Америци, укључујући Канаду. Ово сугерише да се дуге краве добро укорењују у различитим климатским зонама. Ако се животиња лети загреје, може да пролије претјерано густу косу, а на хладноћу се врати горњи поклопац. Али њихова главнадостојанство - непретенциозност у садржају и исхрани.

У неповољним условима, краве могу провести зиму изван топлих капиталних зграда. У снијегу се не смрзавају и врло се ријетко разболи.

Уз недостатак исхране, животиња може да се користи као храна, чак и тврд грм, да не помињемо грубе траве. Таква храна више није погодна за било коју врсту крава.

Кравата на брдовета (Хигхланд цовс) авлаутса необходимие и может бить вклучитьса в каких временних условиах

.

Кратак сажетак: главни разлози за популарност

Покушајмо комбинирати разлоге за популарност шкотске пасмине брдских крава на једној листи:

  • непретенциозне и добро прилагодљиве животиње;
  • Горје су способне да се хране биљкама које нису погодне за друге расе;
  • висок очекивани животни век;
  • способност рађања телади до 20 година;
  • високи имунитет;
  • вриједност месних производа, прехрамбени квалитет меса;
  • ниски трошкови одржавања.

Све то чини пасмину атрактивном за љубитеље меса. Али, поред тога, шкотске брдске краве се узгајају да би обновиле ливаде и пашњаке.Уништавају жилаву вегетацију, чисте њушку и јаке рогове, место за траву.Шта стимулише раст биљака обнављањем природне флоре. Ово се посебно односи на високе планинске ливаде, гдје због промјењиве климе, друге пасмине тешко преживљавају.