Хибрид алфа грожђа

Љубитељи грожђа и почетни винари траже, купују и његују сваки грм како би добили ове драгоцене и укусне бобице.Сорте грожђа захваљујући модерној технологији и вишестољетној селекцији на тржишту у данашње вријеме су бројне.

Од ове различитости, важно је да не будете збуњени и да одаберете само „своју“ сорту, која ће бити место у вашем врту или винограду.

Сорта алфа је селективно узгајана у Сједињеним Државама

Алфа је хибрид за сјеверне винограде, виле и вртове

СортаАлфа је селективно узгајан у Сједињеним Америчким Државама, односно на сјеверу земље, захваљујући којој су просјечне климатске ширине погодне за његов раст.Као резултат укрштања винове лозе „Лабруска“ и „Рипариа“, добијена је сорта „Алфа“, која је дошла у Одесу за истраживање, а касније се проширила на све северне територије бившег СССР-а.Према опису ове сорте, овај хибрид је постао веома популаран у многим земљама и регионима.

Съгласно с техничкими характеристики и съответствието за земата, сорта е непретенциозна, отстојива към хладноча и мраз, болези и штеточини.Опис подврста каже да такавхибрид нарочито добро расте у условима јужногклиму , као иу централној зони Русије.

Не захтијева посебну бригу или било какве додатне мјере за узгој, за које га воле новопридошли виноградари и вртлари који не могу приуштити темељиту бригу за жбуње.

Карактеристике и карактеристике сорте

"Алпха" је позиционирана као средња сезонска техничка сорта погодна за уређење терена због свог високог раста и специфичних великих листова. Опис узгоја укључује строга правила за заливање, правовремено стезање, дораду тла и формирање грма.

 1. Грмови и винова лоза грожђа Алфа су јаки, а понекад и зарасла лоза досеже девет метара дужине. Овај степен карактерише велики степен штипања, који ствара целу живицу, ако се не бринете о њој.
 2. Лишће грожђа је велико, у просјеку један лист може бити 25 к 20 центиметара. Карактерише га широка оштрица и назубљене ивице, светло зелене боје.
 3. Сорта цвјета почетком љета, средином јуна постоје два или три бисексуална цвијећа на пуцњави. Сорта је позната као добар опрашивач, што и користе.
 4. Јагоде: заобљене, тамно плаве, скоро црне. Просечна тежина једног је око три грама, тежина грожђа, као и величина, је мала, од 150 до 250 грама.

Бобице су идеалне за свјежу потрошњу

Сорта је столна, па су бобице идеалне за свјежу потрошњу или за производњу вина, али више о томе касније.

Укускарактеристике главне особине сорте

Укус Алфа плодова је изражен кисели мускат са окусом јагоде. Службени опис плодова и њихов укус у изворима спомиње се примитивно: слаткасто, с додиром мушкатног орашчића и трпкости.

Садржај шећера је 16%, међутим, киселост сорте има импресивне резултате: 11 г /л, стога је киселост изражена за аматере. Потпуно сазреле бобице имају карактеристичан воћни цвет, што им даје “тржишни” изглед, међутим, сорта није нарочито погодна за продају због свог укуса, осим за производњу вина.

Принос хибрида је средње висок. Гроздови грожђа мале величине, цилиндричног облика са просечном густином плодова.

Опис нивоа плодности усева потврђује да је из једног грма могуће прикупити од десет до четрнаест килограма, принос по хектару је око 180 центара. Али пракса узгоја показује нешто скромнији резултат, око 150 центара по хектару уз правилну и потпуну бригу о биљци.

Садња, узгој, нега

„Алфа“ је техничка сорта грожђа, тако да је врло непретенциозна према условима, земљишним и температурним показатељима. Позициониран је као сорта отпорна на мраз која се не треба скривати и може издржати температуре испод -30 степени.

Садња алфа грожђа настаје пресађивањем

Садња се одвија резањем, Алпха се одликује високим нивоомстопа преживљавања. Грожђе можете садити иу пролеће иу јесен.

Мере искрцавања су следеће:

 1. Избор седишта. Пожељно је да је локација била са највећим могућим осветљењем током дана и заштитом од ветра. Боље је садити у јесен, то је погодно за средину октобра - крај новембра, пре почетка мраза.
 2. Тло треба бити умјерено влажно, избјегавати прекомјерно влажење, тако да је након кише боље не садити резнице.
 3. Дубина садње треба да одговара општим условима за раст и клими, јер је Алпха погодан за узгој у северним регионима, а резнице треба да буду засађене у дубоко земљиште.
 4. Ширина такође треба да буде довољна, за то треба узети у обзир плодност и чињеницу засићења ђубривима земљишта. У просеку, удаљеност је 1,5 м дуга и 2 ширине између грмља.

Брига о сорти Алфа се не разликује по додатним захтевима. Међутим, током периода раста првих изданака, потребан је низ мера, чија се сврха може назвати добијање јаког и развијеног грма, а тиме и жетве.

  Пасони. Пошто је сорта подложна обилном штуку, то се мора пратити. Након појаве првих грана не журите да све исечете. Сачекајте неколико степеница, затим изаберите два најјача, што је могуће ближе коренском систему и земљи. Све остало се препоручује да се уклони, препоручљиво је да се не користе шкаре, вртне шкаре, јер то оштећује биљку и успорава је.развој. За ове две саднице, треба да држите регуларну подвезицу док растете, и не треба заборавити правац винове лозе.
 1. Заливање је различито. Тако залијевање засађено у јесенским резницама почиње одмах након уклањања зимског склоништа и наставља се до почетка цватње, тј. До почетка јуна. Препоруча се додавање гнојива водом. За Алпха грожђе, просечна количина воде за један грм је од 2 до 4 канте. Најбоље вријеме је рано јутро, док се горњи слојеви тла још нису загријали, а влага што је брже могуће „улази“ у коријенски систем биљке.
 2. Храњење. Сорте узгојене методама оплемењивања обично имају брз развој, раст и повећану издржљивост на различите неповољне услове. Једна, чак и најјаче биљке требају добро храњење. За сорту „Алфа“ најбоље је да се одабере комплексни тип, а „храни“ током периода интензивног развоја листова и формирања изданака. Главни састојци дораде су азот, угљеник и калијум, а трајање овог процеса је све до нормализације природне исхране. Од органских додатака за "Алпха" треба обратити пажњу на ђубрење на бази птичјег измета, као и на дрвени пепео. Овде је однос са водом један према један.

Храњење инфузијом пилећег стајњака

Алфа грожђе: болести и штеточине

Ова сорта грожђа се одликује повећаном отпорношћу на разне болести, болести гљивичног типа. Стога, антранктаноза и плијесан нису превишезастрашујуће. Међутим, за превенцију је могуће користити бордоску мешавину или друге фунгициде за грожђе (бакар сулфат).

Међутим, сорта Алфа је веома подложна таквој болести као што је клороза.

Ова болест грожђа за ову сорту доприноси пјесковитом тлу, због неједнаке или недовољне количине потребних "храњивих" елемената и залијевања, посебно у сушним подручјима у љетним мјесецима. Први изданци грожђа пате јер је одрасла биљка јача.

Оптимално рјешење и "третман" је равномјерно залијевање и храњење, а како би се спријечило уношење соли с високим постотком жељеза (жељезног витриола).

Сорта Алфа је веома атрактивна за разне штеточине, као што је и друго столно грожђе током зрења.

Главни прекршиоци у том погледу су, наравно, осе, комарци, буве и јастуци, а од плодова мушица као резултат њихових претходника.

Бувље и комарци од грожђа посебно "воле" младе листове, избојке и месо лишћа. Једе укусну и сочну пулпу, остављају гризене рупе и галеве (отеклине). Штеточине се брзо размножавају, тако да су хитно потребне мјере правовременог уништавања. У ту сврху користе се инсектициди као што су "Фуфанон" или "Карбофос".

Али јастук од грожђа, специфичан паразит, који се лако механички уклања. Пошто воли да једе сок биљке, бели "доњи" чахур на листовима или лози је одмах уочљив.након његовог појављивања. Стога, једном или два пута недељно, треба само пажљиво прегледати грмове грожђа и уклонити те чахуре. Ако не можете стално да обраћате пажњу на свој виноград, третирајте вино са Нитрафеном у пролеће, или препарато 30, и то неће радити за вас.

Ова сорта ће редовно производити великодушну и укусну жетву.