Хеморагична болест је опасна вирусна болест за куниће Раббитс

Хеморагична болест зечева је озбиљна вирусна болест јер утиче на тело животиње.Старост зечева је скоро ирелевантна, јер овај вирус не штеди зечеве од младих до старих.Али бебе су чешће изложене болести, очигледно због слабог имунитета.

Све старосне категорије су подложне хеморагичном вирусу

. Ветеринари примећују да се инфекција брзо шири и доводи до смрти већине животиња. Постоји вакцина против ове вирусне инфекције, али вакцинација треба спровести благовремено.

О овој болести је постало познато у КСИКС веку.Лоуис Пастеур, који је истраживао живину, приметио је да је за многе животиње карактеристичан патеурелоза.Патогени су веома различити, имају различиту отпорност на спољашње окружење и хемикалије.

Извршене су анализе гноја.У њему вирусна хеморагијска болест кунића остаје опасна за животиње око 30 дана.Али контаминирана земља, вода, цијеви животиња које је убио вирус задржавају опасност од инфекције на тримесеци. Пастеурелла ће умријети, али ако се у борби против ње примијени:

 • карболна киселина;
 • свеже кисело креч;
 • хлор или каустична сода.

Вакцинација - прави начин да се избегне болест

Како се болест преноси и шири?

Након болести прве животиње, ако услови чувања допринесу томе, вирусна хеморагијска кунићна болест брзо се развија и довешће до смрти животиња. Ако имате ћелије направљене од дрвета, онда вирус траје најмање два месеца.

Метална мрежа је више хигијенска, јер патоген умире на њој 30 дана.

Зашто се зечеви разболи:

 • ако садржај и исхрана нису тачни;
 • чак и пронађени кунић остаје опасан за цијело крдо кунића, јер остаје носилац вируса;
 • чешће се инфекција догађа ваздухом;
 • слабе, животиње са малим имунитетом и преносе инфекцију другим животињама;
 • Узрок инфекције може бити токсичан и контаминиран.

Вирус хеморагијске болести

Који је облик болести?

Постоје два облика инфекције - млазни и хронични.

Развој сваког од њих одвија се на свој начин. Према томе, интервенције варирају, користе се различите вакцине.​​

Хеморагијска болест кунића у акутној форми повезана је са стресним ситуацијама. На пример, зечеви су веома болнитрансплантација Развија се и од добијања болесног зеца до здравих пахуљака. Појављују се први знаци болести:

 • у повећању температуре;
 • општа слабост животиња и недостатак апетита;
 • захваћени су дишни путеви;
 • интестинални проблеми почињу, пражњење постаје течно.

Хроничну форму је тешко одмах препознати. Животиње изгледају здраво, али ускоро се могу развити болести као што су: коњуктивитис, ринитис, кератокоњунктивитис. Ако се вакцина не користи против болести, онда даље:

 • лезија ће додирнути цријева, прољев ће почети;
 • запаљенске болести респираторног тракта прерастају у гнојну упалу плућа;
 • Све ово ће довести до смрти зеца, али прво ће заразити остатак зечјег крда.

Како напредује развој патеурелозе?

Код животиња које су искусиле патеурелозу, тело се драматично мења, што доводи до патологија. Вирус улази у циркулаторни и лимфни систем, трујећи све органе.

Уништавање зидова посуда и самих ћелија. Све ово је праћено хеморагијским дијатезом и поткожним едемом.

Мукозне мембране очију и уста су уоквирене крварењем. Поред оштећења јетре и срца, у слезини почиње да се накупља велика количина крви.

Здраве зечеви треба да имајо чисте очи

Како дијагностиковати болест?

Ако је животиња погинула у фарми зеца, а симптоми су одговарали патеурелози,Неопходно је тражити ветеринарску помоћ како би се спровела истраживања. У супротном, сви зечеви ће умрети.

Ветеринар ће обавити следеће послове: користећи крв преминулог зеца, они ће обавити сетву.Резултати ће омогућити лабораторији да идентификује патологију.Захваљујући диференцијалној дијагнози могуће је направити тачну дијагнозу, а затим почети са увођењем вакцине против болести.

Како спријечити и лијечити УХДБ?

У правилу, болест је најчешће акутне форме, тако да узгајивачи немају могућност да одмах реагују.Период инкубације је кратак, од неколико сати до 4 дана.Ујутро када се храни, стање зечева не може изазвати забринутост, а до вечерњег храњења можете наћи мртве животиње.

Серум за вакцинацију треба увек да буде доступан

Најгора ствар је што данашњи лекови не могу у потпуности поразити патеурелозу.Ако дође до инфекције, то може довести до смрти свих зечева.

Иако постоји вакцина против вируса - серум.Његово увођење може спријечити појаву болести.Тијело се након пар сати штити од пастеризирања, задржавајући својства готово мјесец дана.

Чак и на почетку болести, увођење вакцине може дати позитиван резултат и спасити животиње.Али у случају епидемије, вакцина је бескорисна.

Ако желите да имате здраве зечеве, онда би вакцина за пастеривезу увек требала бити доступна од власника, посебнода лекови имају дуг рок трајања:

 • ако је температура складиштења од 2 до 8 степени, затим око две године;
 • ако посматрамо температуре испод нуле од 7-10 степени, а затим најмање 5 година.

Превентивна вакцинација стоке треба да се спроводи на фарми у исто време, почевши од зечева месец и по дана.Следећи пут после 3 месеца, затим после 6.

Вакцина се даје животињама током топлог периода.За прву вакцинацију против болести довољна је 1/2 мл серума.

Како спријечити болести у другим фармама?

Ако се у вашој фарми кунића појави епидемија хеморагијске болести, треба водити рачуна да суседи не трпе животиње.Мјере сигурности ће бити у могућности пружити ветеринарима.

Меси куниси от окувана фарма не смета да бъдат продавана

Ветеринарни служби забранат известно дејствие на взросатела за куниа, что на фарми има животни:

 • Месо кунића се не једе или продаје.
 • Кунићи се не могу сусрести с другим особама из сусједних фарми.Животиње не смију напустити фарму.
 • Немогуће је премјештати животиње унутар фарме, пребацујући их у друге ћелије.
 • Предмети који се користе за негу зечева остају на својим мјестима.
 • Стајњак који садржи вирусе, неприкладан за ђубриво, подвргава се биотермичком третману за дезинфекцију.

Заустављање болести је могуће само када се фарма проводи без питања.Следећа правила:

 • Ако се појаве болесне животиње, све мора бити темељно дезинфиковано, почевши од просторија, радне одјеће, опреме и возила.
 • Сваког дана пратите статус стоке. Ако се сумњиви зечеви виде са симптомима болести, они се изолују, по могућности на другом месту. Да бисте се бринули о болесним зечевима, морате користити посебан инвентар. У исто време, остатку зеца се даје вакцина против патерурелозе - террамицина.
 • Узмите посебну одјећу и промијените одјећу сваки пут.
 • Приликом дотјеривања стоке зец, темељно перите руке сваки пут користећи средства за дезинфекцију.
 • Немојте закопавати мртве зечеве да не би заразили земљиште. Боље је спалити их.

Нови зајци треба да се држе у карантину

Ако се одлучите за куповину нових зечева, никада их не смирите одмах у зецу. Потребно им је вријеме карантина и вакцинација. Ветеринарске службе ће наставити да надгледају фарму, гдје је епидемија забиљежена двије седмице. Ограничења ће бити уклоњена ако у то време није било смрти животиња.

Като, всака животна е вакцинирана. У будућности, вакцина се мора примењивати свака два или три месеца током године.

Узгој кунића постаје популаран: током године можете добити хранљиво месо. Добре резултате можете постићи ако посао одговорно третирате, одржавате чистоћу у просторији, правовремено инокулирате ваше кућне љубимце.