Хелиос, какво грожђе?

Као резултат рада Краинова В.Н. од родитељског пара "Арцадиа" до ротквица "Радиант" добила је нову хибридну сорту Хелиос, која се разликује биолошким и техничким карактеристикама.

Грожђе Хелиос - сорта са прелепим и укусним бобицама

Универзални степен употребе Хелиос одликује повољна трговачка хаљина и не лежи на полицама. Малина бобица је универзална у примени. Грожђе прави вино, џемове, компоте.Свеже јагодичасто воће има укус мушкатног орашчића и изузетан укус.Хибридна сорта отпорна на мраз и плодну храну добила је симпатије виноградара. Опис бобичастог воћа сличан је “Аркадији”, тако да се хибрид Хелиос назива “Пинк Арцадиа”.

Биолошки опис грожђа

Сорта грожђа Хелиос је укључила најбоље особине родитељског пара, које имају посебне карактеристике.

Опис: Грожђе има јаке и велике грмове са добро развијеним виновом лозом. Богати гроздови (до једног и по килограма) пирамидалног облика и релативно густе структуре. Плетењем бобице нису предиспониране. Уз бисексуално цвеће, грожђе је савршено опрашено у свакој климифактора. Предност хибрида Хелиос је добро сазревање винове лозе и укорјењивање резница. Безуслован плус - не боји се труљења, пепелнице, филоксере, напада оса.

Дебло и винова лоза грмља су златно-браон боје у бургундским квржицама. Лишће велико зелено засићено. Потребна му је додатна нега: разређивање грма, заливање, ђубрење и обрезивање годишњег пролећа. Плодоносно вино сече у седмом оку.

Уз високу отпорност на мраз (до 23 степена мраза), ова сорта захтијева загријавање за зиму.

Грм је савршено напуњен и омогућава да сазријете велики број грожђа, али за то су вам потребне одговарајуће и правовремене пољопривредне технике.

Велике ружичасте плодове јајоликог облика имају водену конзистенцију и висок садржај шећера. У укусу је укус мушкатног орашчића. Месо је сочно, кора се једе, има мало семена (2-3 по грожђу). Када се чува на хладном или директно у грмљу, грожђе се складишти дуже време. Одлично руковање транспортом. Берба грожђа из једног грма достиже шест килограма и више.

Хелиос има висок принос

Опис предности и недостатака сорте Хелиос

Разликују се следеће врлине:

 • рано зрење бобица (сезона раста је 110-120 дана);
 • отпорност на мраз;
 • отпорност на болести;
 • високо и стабилно плодоносење без плодова грашка;
 • добра утрживост;
 • време складиштења иотпорност на транспорт.

Недостатак грожђа ове сорте треба да укључи и потребу за пажљивим техникама узгоја.Чак и незнатна одступања обележена су споријим растом и нижим приносима.Од хибрида, Хелиос се често каже:"Стрпљење је горко, али његови плодови су слатки."

Опис фаза култивације грожђа Хелиос

Садња

Каприциозна сорта преферира плодно тло и пространост.Садња грмља врши се у јесен или у прољеће са интервалом од три метра.Јесенске саднице за зимску луку.

Здраве јаке саднице треба да имају добро развијен коренски систем и довољно зреле зелене избојке дугачке најмање 20 цм.

За боље укоријењење, саднице се скраћују пре садње бочних корена и стабљика.Дан пре стављања у земљу, препоручује се да се корење третира слабим раствором агенса који ствара корен или стимулатора раста.

Млади грмови са клиновима су смештени у припремљене рупе дубине и пречника 80 цм, напола испуњене збијеном мешавином земљишта, хумуса, суперфосфата и калијумове соли.Горњи корен је посут земљом и набијен.Није потребно у потпуности напунити бунаре.Виноградари препоручују остављање мале депресије око пуцњаве.Садња грожђа на клин, наводњавање, отпуштање и малчирање земљишта завршава се подвезом.

Грожђе Хелиос посађено је у јаму дубине 80 цм

Њега

Грожђе Хелиос захтијева посебну његу, укључујући:]

 • наводњавање;
 • малчирање;
 • склониште;
 • орезивање;
 • дорада;
 • заштита.

Наводњавање

Опис процеса Вода у грмље треба пажљиво избјећи како би се избјегла прекомјерна влага. Прекомерно заливање ће резултирати лошим приносом. Не смије се залијевати када су могуће вањске температуре испод нуле, у супротном постоји опасност од оштећења коријена ако се вода у тлу замрзне. А када је опасност од смрзавања готова, грожђе грожђа треба залијевати.

Сорта захтева обилно заливање пре и после цветања, као и током формирања и развоја кластера. Ово је главни период, који утиче на принос и поштовање наводњавања је изузетно важно.

Прије склањања за зимовање треба извршити наводњавање за пуњење водом, чији је волумен воде двоструко већи од уобичајеног. Ово обезбеђује коренском систему влагу током зимске сезоне.

За нормален развој, Хелиос треба редовно заливање

.

Малчирање

Опис радова За најдуже очување влаге, тло око грмова грожђа прекривено је малчирањем (слојем сламе, лишћа или покошене траве). Да би се постигао жељени резултат, дебљина малча треба да буде најмање пет центиметара.

Данас пољопривредно тржиште нуди мноштво различитих материјала за малчирање, који не само да задржавају влагу, већ и штите од раста корова.

Склониште

Опис. Упркос отпорности на мраз, када су могуће врло ниске температуре, грожђе је зими посебно рањиво имора бити склониште како би се спријечило оштећење и уништавање грмља.

Грожђе се припрема за зиму на два начина:

 1. Жбуње је подељено на пола, везано са обе половице конопцем и постављено на земљу прекривено полиетиленом.На врху постављеног аркуатног преклопа, прекривеног филмом.Вино не би требало да дође у додир са горњим поклопцем, јер у супротном може доћи до опекотина.
 2. Вино је такође положено и посуто на врх слоја земље, формирајући хумку на површини.У јаким мразима, можете додатно покрити сламом, сувим лишћем или снегом.

Лоза Хелиос је отпорна на мраз, али ако је то могуће на екстремно ниским температурама, треба је покрити за зиму

Значајке резидбе

залог добре жетве.Пошто је сорта често тешко оптерећена, активности обрезивања треба да се спроводе једном годишње.За правилну расподелу оптерећења на лозу, дозвољено је присуство не више од 35 очију, а орезивање се врши на 6-8 очију.

Храњење

За нормалан развој и обилну жетву, Хелиос треба додатно ђубриво. Минерални додаци се праве једном годишње, а органски сваких 2-3 године.Све мере ђубрива треба комбиновати са наводњавањем ради бољег продирања и дистрибуције у земљишту.

Отварање грожђа након зимовања, земља треба обогатити азотом, у ту сврху се користи амонијев нитрат.Ова облога пружа снагу за раст биљака и развој здравих трсова.

Пре и после цветењаФосфор и калијум се уводе у облику суперфосфата и калијумове соли, што благотворно утиче на формирање висококвалитетног приноса.

Употреба хумуса, тресета или компоста је дозвољена као органска материја.

Заштита

Опис. Сорта Хелиос има снажан имунитет на гљивице, али заштитне превентивне мјере нису сувишне. Када изданци достигну дужину од 20 цм, грмље се третирају са 1% -тним раствором Бордеаук текућине или фунгицида.

Ако пратите агротехничке поступке, грожђе ће расти, а након 3-4 године бити ће задовољни високом и стабилном жетвом.

Укусне карактеристике и спектакуларна презентација бобица „Хелиос“, према оцјенама виноградара, заслужују пажњу и нису сличне родитељском пару. Уз то, хибрид се савршено чува на грму или на хладном месту, транспортује и продаје.