Гуске: посебно брига и узгој код куће Гуске

Узгој гусака код куће, на њиховој властитој дачи или фарми, представља узгајивачу довољно могућности за зарађивање новца.Одржавање гусака је лако, чак и за почетнике. Ове птице су непретенциозне у храни, не захтевају посебну пажњу и бригу, одликују се високом продуктивношћу.

Меси и пере гуси со веома популарни

Они добијају месо са дијететским својствима, производима од јаја и нуспроизводима (јетра), доле и перјем. На кућици или окућници ће се развити породица до пет циљева, тежине до шест килограма. До јесени, од сваке женке узгајивачи добијају до 60 кг месних производа.

Пасмина и продуктивност

Сада се у свијету узгаја око 40 врста ове птице.Код узгоја се препоручује почетак узгоја гусака.Међу популарним узгајивачима се назива:

 • Арзамас: смер меса, гандер - 7-8, гуска - 6-7 килограма, тежина јаја - 170 грама. Карактерише га непретенциозност, одрживост и преурањеност.
 • Кинески: гуска тежи 5, а гуска 4 килограма. Висока производња јаја (тежина 120 г), издржљивост.
 • Тоулоусе: неактиван, прилагођен за живот у кавезима, слабо расте на пашњацима. Маса гуске - 12, и гуске - 10кгМасна јетра тежи до килограма.Производња јаја - до 40 комада тежине 200 г годишње.
 • Горки: разноврсна бела боја меса и јаја, тежина мушке - 7-8, гуске - 6-7, доносе до 45 комада производа од јаја.Женке имају ослабљен инстинкт инкубације.
 • Италијански: маса гусана је до 7, гуска је до 6 кг.Узгајају се за месо и јетру (до 7%).
 • Велика сива: мушка тежина - од 7 до 9,5, женке - од 6 до 7 килограма.Месна пасмина, погодна за тов масне јетре, ослобађање резервоара.Гуске се користе као кокоши.
 • Кхолмогорски: тежина мужјака је од 8 до 12, женки од 7 до 9 килограма.Млади у старости од два месеца у време клања теже 4 кг.Висок раст, прераност, пријатељска и мирна природа.Непристојан према условима притвора.
 • Тула: узгајана за месо и за украсне сврхе, бивша борбена пасмина.Гандер тежи до 6, гуска - до 5,6 кг, тежина јаја - 150 грама.

Тулска гуска може достићи 6 кг тежине

Један зрели узорак у просеку доноси узгајивачу (у килограмима):

  43) месо - 6 (у доби од два мјесеца - до 4,5);
 • маст - до 2,5;
 • изнутрице (гурманска јетра);
 • доле и перје (које задржавају топлоту и не допуштају пролаз воде).

Показатељи учинка варирају у односу на расу.

​​

Услови

Одржавање гусака на вили или фарми захтева поштовање услова одређених сезоном парења - током целе године или само током топлог периода.Простор собе зависи од броја, када је главаобрачунати за квадратни метар. Ако је садржај током целе године, онда водите рачуна о грејању у просторији (температура није нижа од 10 степени). У љето, крдо је остављено вани, и не морате се бринути за њега.

Лета, гуски потребуваат минимален обем на обработка

.

Ставити хранилице и пијанце у гуску. У близини се налази додатни капацитет за минералне додатке. Да бисте се ослободили паразита, ставите 1 на 1 купатило са мешавином песка и пепела, а лењи отвори су направљени да птице оду, а место за водене процедуре је уређено у дворишту. Да би се бринуо за стадо, у соби је опрема за домаћинство.

Зимско легло се прави од сламе, тресета, струготине или љуске од сунцокрета. Љето - од пијеска или пиљевине.

Брига о гускама је смањена ако постоји рибњак са текућом водом и богатом вегетацијом у близини мјеста притвора. У овим условима се смањује потрошња хране. Спашава вештачки створени резервоар или капацитет. Сијати житарице у ограђеним подручјима за испашу. За оловку, узмите покривен простор са приступом води, глиненом поду и празним завршним зидовима. У зимском мразу, крдо се и даље пушта напоље.

Присуство резервоара увелико поједностављује бригу о гускама

Дијета

Љети се храњење гусака заснива на раковима који расту на ливадама за испашу. Зими се дају сува луцерка, детелина, убрана пре периода цветања. Храни се мекињама и житарицама (пшеница,кукуруз).

Коришћена храна са додатком поврћа (сточна репа, кромпир, мрква, итд.). Храни се додају брушено брашно (вибурнум, планински јасен, дивља ружа, итд.).

Храњењем на овај начин они брзо добијају на тежини. За тов се додатно дају пахуљице неколико пута дневно (по 35 г). Посљедње двије седмице чувају се у кавезима (када се чувају у сеоској кући или на фарми), не смију ходати и хранити се пареним зрном до четири пута дневно. Они се шаљу на клање у доби од два мјесеца и масом од 4 килограма или више. У фази раста новог перја, боље је причекати старост од три мјесеца док се овај период не заврши.

Правилно храњење и држање гусака у зимском периоду у викендици или на фарми гарантује продуктивност чак и са кратким периодом полагања за који су ове птице познате. У хладном времену, глави се даје 130-160 г мешавине зрна и брашна, 100-150 грама сена од пасуља, и до пола килограма коренских усева.

Пшеница и друге житарице су основа оброка гусака

Узгој

Период пубертета почиње 8-10 месеци. У другој години, производња јаја се повећава на двадесет посто. За ово направите гнездо од дрвених материјала са параметрима 50 к 75 цм (један за 2-3 главе). Гнезда се повремено чисте. Интензивни период полагања траје три године, у изузетним случајевима до четири године.

Да би се формирале гуске породице за држање у земљи, за почетак бирају јаке, здраве, добро грађене гусле.

за два месецапроцењује се стопа и интензитет раста и други спољни показатељи (стање перја, устав). Мужјацима је дозвољена тежина која прелази просјечну тежину за десет посто, код женки тежина није нижа од просјека. Када су птице старе 4 месеца, узгајивачи коначно процењују стоку. Тако се формира родитељско јато.

Матично јато је формирано од најбољих представника стоке

Нека буде пропорционално старости:

 • старији од године - 26%;
 • старији од двије године - 24%;
 • преко три године - 23%;
 • младост - 27%.

Представнице су три пута више од главе. Узгајивачи бирају породицу од двије или три женке за једног мушкарца. Неколико таквих удружења чине стадо. Узгој гусака омогућава да се хулаци задрже у истој оловци, ако нису агресивни једни према другима.

Ако не знате гдје да почнете узгајати гуске код куће, ставите га на под 30 дана прије полагања гнијезда.

Изаберите место скривено од света где нема скица. Чист сламнати под је постављен на дно. Полагање јаја почиње крајем зиме и траје до маја. У узгојном периоду, исхрана гусака укључује саднице овса (100 г по грлу) или мјешавину мљевења зрна (80%) и хране за животиње (20%). Немојте се прехранити тако да не утиче на плодност становништва.

Прије почетка полагања јаја (ујутро, сваки други дан), трудна мајка је забринута. Ако је температура испод нуле, узмите јаја и ставите их у собувентилација (за период не дужи од 10 дана). Ако се чувају дуже, претварајте их сваких неколико дана.

В зимниа период гозната јаја треба да бъдат възможна въздуха

.

Инкубација

Узгој гусака код куће се обавља природно (излегање јаја са гуском). Друга могућност - узгој потомства када се користе инкубатори. Одабрана јаја за ову намену:

 • оплођено (рендгенско снимање за недељу дана) - најмање 87 процената;
 • са валивости гослина (одређено односом младих који су се појавили на почетни број полагања јаја - најмање 65 процената);
 • није загађен изметом.

Пре полагања у инкубатор, препоручује се да се полагање јаја третира у водоник пероксиду.Одбаци оне који имају следеће карактеристике:

 • уз присуство двоструког или покретног жуманца;
 • неправилни облици;
 • са пукотинама и другим недостацима у љусци;
 • са транслуцентним крвним угрушцима;
 • ваздушни јастук превелик или загушен.

Температура у инкубатору се одржава на 37,5-37,7 степени. Код нижих стопа, ембриони се одгађају у развоју, а млади расту слаби. Ако повећате загревање, то ће убрзати раст на почетку, али онда пилићи изгледају плитко и болно. Одржавати влажност ваздуха од 60-65%: сувоћа узрокује дехидрацију ембриона, а унутрашња љуска се суши.

В инкубаторът е потребно да се охлади влажност от најмање 60%

Възможността на разъвълнение на гусовата јаата е 12 пута интензивнији, кот при коктејские ачики.Вентилација у инкубатору штити ембрион од кисиковог гладовања.

Периодични удари осигуравају равномјерно загријавање и спрјечавају да се ембрион залијепи за зидове.

После две недеље и до краја инкубације, температура се спушта на 29-30 степени пола сата једном дневно.Ово ће уклонити вишак топлоте.Пилићи ће се излећи месец дана након почетка.

Период оплодње

Када се заврши фаза полагања јаја, птице извлаче пахуљице и с њом гнијезде гнијездо.Боље је да одгајивач одабере старији примерак као кокош.Ако је жена млада, прво је проверава.Експериментално је стављена неоплођена јаја и остављена на миру три дана.Гуска пролази тест ако за то вријеме није напустила гнијездо и одвела особу са сиктом.

У овом случају, остављен је да се излегне на истом месту.Испод тога ставите 11-13 јаја.Ако има више кокоши заједно, оне су одвојене од остатка стада и једна од друге, тако да не постану нервозне и да се не боре.Устају из гнезда да једу и пију.

Гуске излегну јаја саме и узгајају се

Док се ми помилујемо, прегледајте квачило два пута: након недељу и по и три недеље.Светлост, без клица, видљива на светлост, остала је неоплођена и уклоњена.Избрисани и случајеви мртве клице,који се током прве инспекције појављује као тамни кругови, а током другог - као тамна тачка.

Када жена почне да брине, то значи излегање пилића.

Ако узгајате пасу тежу од 6 кг (као што је Кхолмогорски), онда уклоните јаја испод коке 2 дана пре него што се млади роде. Гослини се појављују један за другим, и сваки од њих се боље одлаже у кутију са температуром од 26-28 степени, док се сви не излегу. Након легла, они се враћају мајци (подизањем других једнодневних говеда).

Култивисање младих појединаца

Ако излегавање уз помоћ инкубатора или као резултат природне инкубације није могуће на земљишту са дацхом или окућницом, онда узгајивачи добију једнодневне младе од фармера који узгајају ове птице. Створите температуру од 26-28 степени до петог дана, од шестог до десетог дана, смањите на 24-22, затим у наредним данима - на 22-15. Распоредите довољно простора на свакој глави како бисте спријечили гужвање. Узгој гусака код куће обухвата површину од једног квадратног метра за 10 мјесечних узорака или 4 двомјесечна.

Једна гуска може довести до 25 гусака

Ако се легло врати мајци, како би се она побринула за потомство, онда то урадите увече. Обратите пажњу да ли је узела све рибе. У исто време, дајте јој младунце другог јаја. Искусна жена води до 20-25 грла младих, младих - 12.

Пазите на температуру да би се спречило да се подигне, и чистоћу унутракавезе или друге просторије.Од три недеље старости, грејање није потребно.Обезбедите вентилацију.Покривеност прве седмице се наставља око сата, затим 17 сати.Обратите пажњу на болне узорке.

Ако пилић не стоји добро, онда лабаво вежите удове са плетеницом док се не научи.

Царе

Да би се узгајало здраво стадо, променити воду сваки дан.Храњење гусака почиње од дана рођења.Прва седмица хране се даје до 7 пута дневно, неки узгајивачи хране пилиће након три сата.Дијета укључује сточну храну или мјешавину дробљених житарица пшенице, грашка, хељде и других житарица.Кувао је сецкани жуманце и бјеланчевине, свјежи сир.Ту је ситно нарезано зеленило (коприва или дјетелина) са односом од 1 до 1. Птице дати куханим жабама, инсектима, црвима.

За гуске треба шетње

Птице требају кретање, за које се дају пашњаци.Почетак испуштања на отвореном може бити од првих дана живота.На ветру или киши, оставите их код куће.За другу и трећу седмицу, младо јато проводи цијели дан ван (само их одвести кући на ноћ).

Након неколико дана, кухано поврће и уљане погаче појављују се на менију.У кориту поред сипати ситне облутке.Као адитиви дају дробљену креду и шкољке.

Младе животиње се ослобађају од старости од недељу дана до пола сата, постепено повећавајући време за шетњу.Од две недеље боравак на улици траје цео дан.

Растуће гуске за месо сугерише побољшањехрањење узорака од три недеље без одласка напоље, у ћелијама. У таквој исхрани су мешана храна и свежа зелена храна у размери од 1 до 1. Мешавина зрна се добија из два режња дробљене пшенице и једне мекиње, пасуља и колача, са минералним адитивима, дробљеним шкољкама, дробљеном кредом, кухињском соли.

Ако се адекватно бринете за стоку, онда ће се чак иу малим подручјима у земљи подићи товно стадо. Брзо додаје тежину, за коју ћете морати дати доста хране и пратити услове притвора. Онда за сезону клања добијате месо, масну јетру, пахуљицу и перо.